November 22-e öt éve a nemzetközi kimchinap, ilyenkor világszerte kiemelt figyelmet kap az elmúlt évek szupersztárja, a koreai fermentált káposzta, a kimchi.
A kimchikészítés Koreában novemberi rituálé, a családok, társaságok ilyenkor összejönnek, és közösen elteszik a téli hónapokra elegendő savanyúságot. A kimchikészítés folyamatát és a kimchi elosztását kimdzsangnak (kimjang) nevezik, és 2013 óta az UNESCO kulturális örökségi listáján is jegyzik ezt a rítust. A kimdzsang kőkemény, kétnapos munka, hidegben, sok előkészülettel, pucolással, szeleteléssel, vizes kézzel, gyakran akár 200 fej kínai kellel. Kulturális jelentősége ugyanolyan, mint például nálunk a disznótornak, és ugyanúgy megvannak a maga kulináris szokásai is, például az, hogy ilyenkor mit esznek: vékonyra szeletelt, abált császárhúst a frissen eltett, fűszeres levelekkel.
A kimchi eredetileg a koreai kulinária lelke és nemzeti étele, mára azonban úgy felkapta a világ, hogy számos progresszív konyhán találkozni vele, sőt az elmúlt években nálunk is felkapott lett. A kimchi fermentált, csípős savanyú káposzta, apró adagokban gyakorlatilag minden fogás mellé fogyasztják Dél-Koreában. Az egész kínai kelből készülő kimchi – az ún. tongbecsu (tongbaechu) kimchi – az egyik legnépszerűbb fajta, ezt nevezhetjük klasszikus kimchinek, de számos egyéb változata készül: jégcsapretekből, uborkából, fokhagymaszárból, medvehagymából, de gyakorlatilag bármit lehet „kimchisíteni”, az almától az ananászig. Hihetetlenül egészséges, tele van flavonoidokkal, antioxidánsokkal, a tejsavas erjedés (fermentálás) miatt igazi tápanyag- és vitaminbomba a szervezet számára. A kimchi egy olyan étel, amelyre ha egyszer valaki ráérez, akkor úgy szokik rá, hogy soha többé nem akar semmit kimchi nélkül fogyasztani, nemzetközi sikere tehát egyáltalán nem véletlen. A kimchivel ráadásul igen sok mindent lehet művelni: lehet vele levest főzni, rizst pirítani, sós palacsintát sütni, a levéből készülhet jégkása osztriga mellé, vagy képezheti akár avantgárd koktél alapját. Gyakran párosítják zsírosabb, nehezebb sertéshúsokkal, amelyekhez kiválóan illik.
„Kimchikezdők” a koreai szupermarketben vehetnek kész kimchit és koreai csiliket (például a Honvéd utcai vagy Rózsadomb Bevásárlóközpontban található K-Mart üzletben), haladók pedig házi kimchikészítéshez is vehetik a bátorságot.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!


