chili&vanília

Borlotti

Gasztro

Magenta színű cirmos héjával a nyári piac egyik leghívogatóbb zöldsége a fejtőbab. Érthetetlen, hogy a babok miért nem élveznek kiemeltebb figyelmet a magyar konyhában, felhasználásuk köre itthon viszonylag korlátozott, pedig kiváló minőségűek, és számos fajtájuk terem és kapható. A cirmos, friss nyári fejtőbab (a nemzetközi gasztronómia borlotti babnak nevezi) gyönyörű, nem drága, édeskés, lágy íze és krémes állaga miatt pedig nemcsak levesekben, hanem salátákban, egytálételekben is nagyszerű. A friss babot nem szükséges előáztatni, és hamar, kb. 40 perc alatt megpuhul. Az alábbi levesben rögtön háromféle bab jut szerephez: fejtő-, zöld ceruza- és sárga vajbab. Pikáns, ecetes, savanykás leves, amit a sok zöldfűszer tesz még frissebbé. Hús nélkül, vega üzemmódban is működik, de biztos, ami biztos, kevés füstölt sonka vagy tarja nem tesz neki rosszat. Valamelyest csökkent a hőmérséklet, be lehet kapcsolni a tűzhelyeket, ezért a levesért érdemes!

Nyári zöldfűszeres, sokbabos leves

Hozzávalók (6 nagy tányérhoz)

 

40 dkg füstölt parasztsonka vagy tarja, felkockázva

2,5 liter víz

1 hagyma, megpucolva

6 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

só, bors

bő 1 kg fejtőbab (pucolva kb. 35 dkg lesz)

25 dkg zöld ceruzabab

25 dkg sárga vajbab

3 dl tejföl

1 evőkanál étkezési keményítő

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 csokor kapor, finomra aprítva

néhány ág tárkony, finomra aprítva

kb. 3 evőkanál jófajta ecet (pl. fehérbor-, vagy almaecet)

1 teáskanál nádcukor

a tetejére: olívaolaj

 

A sonkát, illetve tarját (lehetőleg hagyományos füstölésű legyen, és hentesnél vegyük) felkockázzuk. Egy nagy lábasban (esetleg kuktában) feltesszük 2,5 liter vízzel főni, hozzáadunk egy egész fej hagymát, hat gerezd fokhagymát (nem szükséges hámozni), két babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, de csak óvatosan, mert a sonka már eleve sós. 30 percig főzzük. Hozzáadjuk a kifejtett babot, majd további 30 percig főzzük. (Ha kuktában készítjük, akkor összesen kb. 50 perc a főzési idő.) Amikor nagyjából megpuhult a bab, hozzáadjuk a zöld ceruzababot és a sárga vajbabot, mindkettőt előtte megpucoljuk, és 2 cm-es darabokra vágjuk. Addig főzzük – kb. 15-20 percig –, amíg a zöldbab megpuhul, de még kissé ropogós. A hagymát, fokhagymát, babérlevelet eltávolítjuk. Egy kis edényben kézi habverővel csomómentesre keverjük a tejfölt, hozzámerünk egy keveset a leves főzőlevéből, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékleteket, majd az egészet visszaöntjük a lábasba. Az étkezési keményítőt egy kis tálkában külön kikeverjük némi vízzel, majd ezt hozzáadjuk a leveshez, és néhány percig keverjük, hogy kissé besűrűsödjön. Semmiképpen se forraljuk már a levest. A kész levest kissé lehűtjük, ekkor ízesítjük be az ecettel, cukorral, végül beleszórjuk az egészen finomra aprított zöldfűszereket. Langyosan is nagyon finom, de lehűtve a legfinomabb. Tálaláskor a tetejét meglocsoljuk néhány csepp jófajta olívaolajjal, nagyon sokat dob rajta.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

„Rá­adásul gonosz hőseinek drukkol”

A több mint kétezer strófás Nibelung-ének a középkori német irodalom talán legjelentősebb műve. Hogyan lehet ma aktuális egy 800 éves irodalmi mű? Miért volt szükség egy új magyar változatra? Erről beszélgettünk Márton László író-műfordítóval öt évvel ezelőtt. Idézzük fel a cikket!

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)

Az igazságnak kín ez a kor

A családregény szó hallatán rendre vaskos kötetekre gondolunk, táblázatokra a nemzedékek fejben tartásához, eszünkbe juthat a Száz év magány utolsó utáni oldalán a kismillió Buendía szisztematikus elrendezése is.

Kultúrnemzet

„A nemzetgazdasági miniszter úr, Varga Mihály 900 millió forintot biztosított ennek az épületnek a felújítására – nyilván jó összeköttetésének köszönhetően. Lám, egy nemzeti kormányban még a pénzügyminiszter is úgy gondolja, hogy a kultúra nemcsak egy sor a magyar költségvetésben, hanem erőforrás, amelynek az ország sikereit köszönhetjük.”