A jeruzsálemi csokoládés kalács receptjét Yotam Ottolenghi fenomenális Jeruzsálem könyvéből kölcsönöztem (kicsit megfűszereztem, a kardamom és a narancsvirágvíz nem tesz neki rosszat). A recept hosszú, elkészítése munkaigényes, igazi kalóriabomba, tehát minden ellene szól. Mégis megéri minden egyes perce, még akkor is, ha úgy tűnik el az asztalról, mint a kámfor.
Jeruzsálemi csokoládés kalács
Hozzávalók (két kalácshoz - 12-14 szelet)
Tészta:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
2 evőkanál szárított élesztőpor
1 teáskanál só
1 citrom reszelt héja
3 egész tojás
1,2 dl hideg víz
15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
Töltelék:
15 dkg olvasztott étcsokoládé
12 dkg olvasztott vaj
5 dkg porcukor
3 dkg keserű kakaópor
1 teáskanál só
(opcionális: 1 teáskanál őrölt kardamom)
10 dkg dió, durvára vágva
10 dkg kandírozott narancshéj, aprítva
Tetejére szirup:
25 dkg cukor
1,5 dl víz
(opcionális: 1 evőkanál narancsvirágvíz)
Mind a tésztát, mind a tölteléket előző este érdemes előkészíteni. A tésztához egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet, a kristálycukrot, az élesztőport, a sót, a reszelt citromhéjat (narancshéjat is használhatunk), majd hozzáadjuk a három tojást, a vizet. Elektromos kézimixer dagasztókarjával (vagy robotgépben) összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta szépen összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban lefedve éjszakára (de legalább néhány órára) a hűtőbe tesszük. Reggelre pont megkel. A tölteléket is előkészítjük (így praktikus, de ezt készíthetjük frissen másnap is): vízgőz fölött felolvasztjuk együtt a feldarabolt csokoládét és vajat. Tálkában csomómentesen összekeverjük a porcukrot, a kakaóport és a sót (és a kardamomot). Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és vajat, összekeverjük. Hűtőbe tesszük. (Másnapra megdermed, úgyhogy vízgőz fölött vagy mikróban kicsit fel kell melegíteni, hogy kenhető, de nem folyós masszává olvadjon vissza.) Másnap reggel a tésztát (és a tölteléket is) két részre osztjuk (érdemes mérlegen lemérni, hogy a két adag valóban egyforma legyen). Az egyik bucit lisztezett gyúródeszkán 40°30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokis töltelék felével, megszórjuk a durvára vágott dióval, a kandírozott narancshéjjal. Hosszában, bejgliszerűen feltekerjük. Most éles késsel hosszában félbevágjuk, majd hoszszában, három egyenletes szakaszban összefonjuk. "vatosan áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyérformába. Ugyanezt megismételjük a másik adag tésztával és töltelékkel. Huzatmentes helyen egy óráig kelesztjük. 190 fokos sütőben 30 percig sütjük. Közben kis lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet, langyosra hűtjük, majd a forró kalácsot ezzel meglocsoljuk. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com