chili&vanília

Pasta e fagioli: tésztás bab

  • chili&vanília
  • 2013.05.04 14:04

Gasztro

Az olasz cucina povera, vagyis szegénykonyha egyik legjellegzetesebb, egyben legfinomabb étele a pasta e fagioli, vagyis tésztás bab. A rusztikus, sűrű egytálétel - állaga valahol egy tartalmas leves és főzelék között - egész Olaszországban elterjedt, hiszen tészta és szárazbab minden háztartásban akad.

Mégis elsősorban a középső régiókban - Toscanában, Umbriában, Abruzzóban a legjellemzőbb. Mindenki, mindenhol főzi, éppen ezért ahány ház és ahány család, annyi recept. Paradicsommal vagy a nélkül - ebből például komoly viták robbanhatnak ki. De falunként eltérő a fűszerezés, a tészta fajtája, a bab típusa (nagyon finom pl. csicseriborsóval is). Halkan megjegyzem, hogy bár olasz ételként tálalva sokkal romantikusabb, azért a magyar konyhában is simán elmenne, a cigány konyhában a tésztás bab az egyik leggyakoribb fogás. ("Olyan lecsósan, szaftosan készítik, házi készítésű tészta adja az alapját" - írják például A masina című bódvalenkei szociogasztronómiai kiadványban.)

Ez a rusztikus, laktató és pompás egytálétel akár a maradék hűvösebb napokon, akár a tavaszi, nyári bográcsozásokkor garantált siker. A tészta lehet itthon ritkán kapható, de jópofa gyűrűtészta (ditali) vagy fusilli, szarvacska vagy akár megtört lebbencs-, csuszatészta, a lényeg, hogy apró, falatnyi legyen. Ha a tészta már megfőtt benne, akkor azonnal fogyasztani kell, később a tészta magába szívja a levet és az étel egyre sűrűbb lesz. Ha előre szeretnénk vele készülni, akkor a babos sűrű levest megfőzhetjük előre, a tésztát pedig csak fogyasztás előtt főzzük bele.


 

Olasz tésztás, babos egytálétel (Pasta e fagioli)

Hozzávalók (6-8 adag)

1 dl olívaolaj

2 hagyma, finomra aprítva

2 szárzeller, finomra kockázva

8 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 doboz (400 g) konzerv hámozott paradicsom

50 dkg szárazbab (előző éjszakára beáztatva)

2 ág friss kakukkfű

1 ág friss rozmaring

só, bors

40 dkg rövid tészta (pl. ditali, fusilli vagy

szarvacska)

Tálaláshoz olívaolaj, parmezán

Egy nagy lábasban az olívaolajhoz adjuk a finomra aprított hagymát, szárzellert, fokhagymát. Picit megsózzuk, majd néhány perc alatt üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a konzerv hámozott paradicsomot (nyáron meghámozott, kimagozott friss paradicsomot), majd a leszűrt babot, amelyet előző éjszaka hideg vízbe áztattunk. Felöntjük kb. 2 liter vízzel (vagy akár füstölt csülök vagy húsvéti sonka főzése után maradt főzővízzel). Beletesszük a kakukkfüvet és a rozmaringot. Ilyenkor nem szabad sózni, különben kemény lesz a bab, majd csak a főzési idő vége felé. Közepes lángon bő egy óráig főzzük, amíg a bab megpuhul (a főzési idő a bab fajtájától függ). Amikor megfőtt, sózzuk. A babból kiveszünk kb. két merőkanálnyit, és ezt botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a levesbe, ezzel is sűrítjük kicsit. Beletesszük a 40 dkg száraz tésztát, és 15 perc alatt készre főzzük. Én pár csepp tabasco szószt is szoktam hozzá tenni, hogy kissé csípős legyen. Jó minőségű olívaolajjal és sok reszelt parmezánnal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában.