chili&vanília

Pasta e fagioli: tésztás bab

Gasztro

Az olasz cucina povera, vagyis szegénykonyha egyik legjellegzetesebb, egyben legfinomabb étele a pasta e fagioli, vagyis tésztás bab. A rusztikus, sűrű egytálétel - állaga valahol egy tartalmas leves és főzelék között - egész Olaszországban elterjedt, hiszen tészta és szárazbab minden háztartásban akad.

Mégis elsősorban a középső régiókban - Toscanában, Umbriában, Abruzzóban a legjellemzőbb. Mindenki, mindenhol főzi, éppen ezért ahány ház és ahány család, annyi recept. Paradicsommal vagy a nélkül - ebből például komoly viták robbanhatnak ki. De falunként eltérő a fűszerezés, a tészta fajtája, a bab típusa (nagyon finom pl. csicseriborsóval is). Halkan megjegyzem, hogy bár olasz ételként tálalva sokkal romantikusabb, azért a magyar konyhában is simán elmenne, a cigány konyhában a tésztás bab az egyik leggyakoribb fogás. ("Olyan lecsósan, szaftosan készítik, házi készítésű tészta adja az alapját" - írják például A masina című bódvalenkei szociogasztronómiai kiadványban.)

Ez a rusztikus, laktató és pompás egytálétel akár a maradék hűvösebb napokon, akár a tavaszi, nyári bográcsozásokkor garantált siker. A tészta lehet itthon ritkán kapható, de jópofa gyűrűtészta (ditali) vagy fusilli, szarvacska vagy akár megtört lebbencs-, csuszatészta, a lényeg, hogy apró, falatnyi legyen. Ha a tészta már megfőtt benne, akkor azonnal fogyasztani kell, később a tészta magába szívja a levet és az étel egyre sűrűbb lesz. Ha előre szeretnénk vele készülni, akkor a babos sűrű levest megfőzhetjük előre, a tésztát pedig csak fogyasztás előtt főzzük bele.


 

Olasz tésztás, babos egytálétel (Pasta e fagioli)

Hozzávalók (6-8 adag)

1 dl olívaolaj

2 hagyma, finomra aprítva

2 szárzeller, finomra kockázva

8 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 doboz (400 g) konzerv hámozott paradicsom

50 dkg szárazbab (előző éjszakára beáztatva)

2 ág friss kakukkfű

1 ág friss rozmaring

só, bors

40 dkg rövid tészta (pl. ditali, fusilli vagy

szarvacska)

Tálaláshoz olívaolaj, parmezán

Egy nagy lábasban az olívaolajhoz adjuk a finomra aprított hagymát, szárzellert, fokhagymát. Picit megsózzuk, majd néhány perc alatt üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a konzerv hámozott paradicsomot (nyáron meghámozott, kimagozott friss paradicsomot), majd a leszűrt babot, amelyet előző éjszaka hideg vízbe áztattunk. Felöntjük kb. 2 liter vízzel (vagy akár füstölt csülök vagy húsvéti sonka főzése után maradt főzővízzel). Beletesszük a kakukkfüvet és a rozmaringot. Ilyenkor nem szabad sózni, különben kemény lesz a bab, majd csak a főzési idő vége felé. Közepes lángon bő egy óráig főzzük, amíg a bab megpuhul (a főzési idő a bab fajtájától függ). Amikor megfőtt, sózzuk. A babból kiveszünk kb. két merőkanálnyit, és ezt botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a levesbe, ezzel is sűrítjük kicsit. Beletesszük a 40 dkg száraz tésztát, és 15 perc alatt készre főzzük. Én pár csepp tabasco szószt is szoktam hozzá tenni, hogy kissé csípős legyen. Jó minőségű olívaolajjal és sok reszelt parmezánnal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

És meghalni a gyönyörtől

„A fájdalom politikai kérdés, a gyönyör politikai kérdés” – okítja a haldokló Mollyt (Michelle Williams) egy gyönyörű leszbikus (Esco Jouléy), aki egy személyben radikálisan szabad szexuális felfedező és empatikus szociális munkás is.

Végtére is a gyerek az első

Lehet-e hazugságra építeni értelmes életet, főleg másokét, a családtagjainkét, a gyerekünkét? Persze kizárólag az ő érdekükben! Van-e olyan érdek, ami fontosabb, mint az igazság?

Kísérleti fizika

Öveges József fizikus, piarista szerzetes, tanár, mondhatni mé­dia­­sztár volt a hatvanas–hetvenes években. Közvetlen stílusban, élvezetesen előadott ismeretterjesztő előadásai és a közben bemutatott kísérletek tették ismertté.

Micimackóék felnőttek

Ládaasztal a fő díszletelem a Három Holló pincehelyiségének apró színpadán, olyan, amilyenek mellett a fesztiválokon szoktunk iszogatni. Körülötte jégkockához hasonló, hol egységes kékben, hol különböző színekben pompázó ülések. Gyerekként nem egészen így képzeltük a Százholdas Pagonyt.

A ház torka

Egy Pireneusok mélyén megbújó faluban, a Clavell házban a család egyik nőtagja éppen haldoklik. Hörgő, bűzölgő, démonisztikus tusa ez, pokoli gyötrelem. Nem véletlenül gondolunk a pokolra és érezzük meg egy földöntúli lény jelenlétét.

Mi a művészet?

Hazánk kulturális miniszterének, Hankó Balázsnak – aki a 2023-as és a 2024-es szja-bevallásának „munkáltató” rovatába is „Kultúrális és Innovációs Minisztériumot” írt – érezhető, napi gondjai vannak a nyelvhasználattal.

A javaik és az életük

Válaszolnak… Az a legjobb ebben a szánalmas bolhacirkuszban, hogy válaszolnak, és megmagyarázzák. Hogy az nem is úgy van, mert nem is az övéké, csak épp náluk van, valahogy. Bérelték, lízingelték, amikor egy percre nem figyeltek oda, a nyakukba akasztotta valaki vagy valami. Néztem a tájat, és rám esett, a Jane Birkin meg a táskája, szerencsére nem az egész Gainsbourg család, gyerekkel, kutyával, szivarral.

Honfiak  

–Librettó–

(A helyszín az első négy felvonásban mindvégig a miniszterelnök dolgozószobája.)

Nemcsak a hősök arcai

82 éve, 1943. április 19-én kezdődött, és szűk egy hónapig tartott a varsói gettófelkelés. Miközben a nácik leszámoltak az alig felfegyverzett lázadókkal, porig rombolták a zsidók számára kijelölt városrészt, a túlélőket pedig haláltáborokba küldték, Varsó többi része a megszállás hétköznapjait élte. Hogyan emlékezik ma Lengyelország a világháború alatti zsidó ellenállás legjelentősebb mozzanatára?

„A legkevésbé sem keresztényi”

A nyugati populista mozgalmak és pártok a kereszténység kifacsart értelmezését használják fegyverként a hatalomért folytatott harcban, miközben a hagyományos kereszténydemokrácia identitásválságba került. A Princeton University professzora arra is figyelmeztet: legalább mi ne beszél­jünk szélsőjobboldali „hullámról”.

Mindenki hibázhat

Nem állítható, hogy a KSH direkt hamisítana adatot a szegénységi mutatók kiszámításánál. Mégis, valahogy mindig a „kellő” irányba mutatnak a számok.