chili&vanília

Tintahal és kapor

Gasztro

A kaporral szemben rengetegen táplálnak ellenérzéseket, pedig számos ételünk van, amely elképzelhetetlen nélküle, elsőre biztos mindenkinek a tökfőzelék ugrik be. De az orosz borscsból, a jó kapros-túrós lepényből vagy egy üde, nyári tejfölös-káposztás ételből is igencsak hiányozna.

Igazi ősi fűszernövény, már a Bibliában is említik. Régen adófizetésre is használták, és állítólag igen magas értéke volt. Édeskés-fűszeres illóolaját a római gladiátorok bizonyos források szerint masszírozásnál alkalmazott olajok készítésére használták, ezzel az erőt adó kencével kenték be testüket. Európában csak a középkortól vált elterjedtté és népszerűvé, ekkor már nemcsak mint fűszernövényt használták, de a belőle készült főzetet bájitalként, boszorkányok ellen is hasznosnak vélték. Halakkal remekül harmonizál: egy szelet lazac, mellé pár szem (petrezselyem helyett) kaporral összeforgatott újburgonya - maga a tökély. Az egyik kedvencem az alább ajánlott, mediterrán (pontosabban török) ihletésű, kifejezetten üde, könnyű saláta, amely tintahalból, zöldségekből és sok kaporból, petrezselyemből áll. Ha a tintahalat az ember nem süti/főzi túl (ez az egyetlen titka), akkor az egyik legkényelmesebb alapanyag. Ára jóval a nemesebb halak alatt marad, és manapság már beszerezni sem lehetetlen (a Nagycsarnokban a Halas, a Budaörsi Halpiac, a Vörös Homár, a Metro pl. mindig tart).

Kapros tintahalsaláta uborkával és zellerrel

false

Hozzávalók (2-4 adag)

20 dkg friss tintahal, felkarikázva1 evőkanál fehérborecet1 kis citrom leve6+1 evőkanál olívaolajsó, bors1 kígyóuborka, meghámozva, kimagozva,

felszeletelve

25 dkg koktélparadicsom3 szárzeller, felszeletelve1 csokor kapor, finomra aprítva1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

A tintahalat karikákra szeleteljük (ha bébitintahalat kapunk, még jobb), majd forrásban lévő vízbe dobjuk (amelybe egy evőkanál olívaolajat tettünk), és egy percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, félretesszük. Az öntethez az ecethez és citromléhez adjuk a sót, borsot, kikeverjük. Fokozatosan hozzáöntjük az olívaolajat, és egyenletesen elkeverjük. Hozzáadjuk a felkarikázott uborkát, szárzellert és negyedelt koktélparadicsomot, végül a tintahalkarikákat. Összeforgatjuk, és hozzáadjuk a finomra aprított kaprot és petrezselymet. Ízlés szerint további sót, borsot és citromlevet adunk hozzá. Friss bagettel, fehérborral kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A béketárgyalás, ami meg sem történt

De megtörténhet még? Egyelőre elmarad a budapesti csúcs, és ez elsősorban azt mutatja, hogy Putyin és Trump nagyon nincsenek egy lapon. Az orosz diktátor hajthatatlan, az amerikai elnök viszont nem érti őt – és így újra és újra belesétál a csapdáiba.

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Az esendő ember felmutatása 5.6-os rekesszel, 28-as optikával

  • Simonyi Balázs
Az október közepén elhunyt Benkő Imre az autonóm fotóriport műfajában alkotott, a hétköznapiból metszett ki mintákat, és avatta az átlagost elemeltté. Méltóságot, figyelmet adott alanyainak, képeiről nyugalom, elfogadás és az ezredforduló évtizedeinek tömény lenyomata világlik.

Trump, a nagy béketeremtő?

Bár a gázai háborút sikerült leállítani, a Trump-féle „peace deal” valójában ott sem egy békemegállapodás, legfeljebb egy keretterv. Ukrajna esetében viszont Trump még a béketerv precíz kiszabásáig sem jutott el.