chili&vanília

Tintahal és kapor

Gasztro

A kaporral szemben rengetegen táplálnak ellenérzéseket, pedig számos ételünk van, amely elképzelhetetlen nélküle, elsőre biztos mindenkinek a tökfőzelék ugrik be. De az orosz borscsból, a jó kapros-túrós lepényből vagy egy üde, nyári tejfölös-káposztás ételből is igencsak hiányozna.

Igazi ősi fűszernövény, már a Bibliában is említik. Régen adófizetésre is használták, és állítólag igen magas értéke volt. Édeskés-fűszeres illóolaját a római gladiátorok bizonyos források szerint masszírozásnál alkalmazott olajok készítésére használták, ezzel az erőt adó kencével kenték be testüket. Európában csak a középkortól vált elterjedtté és népszerűvé, ekkor már nemcsak mint fűszernövényt használták, de a belőle készült főzetet bájitalként, boszorkányok ellen is hasznosnak vélték. Halakkal remekül harmonizál: egy szelet lazac, mellé pár szem (petrezselyem helyett) kaporral összeforgatott újburgonya - maga a tökély. Az egyik kedvencem az alább ajánlott, mediterrán (pontosabban török) ihletésű, kifejezetten üde, könnyű saláta, amely tintahalból, zöldségekből és sok kaporból, petrezselyemből áll. Ha a tintahalat az ember nem süti/főzi túl (ez az egyetlen titka), akkor az egyik legkényelmesebb alapanyag. Ára jóval a nemesebb halak alatt marad, és manapság már beszerezni sem lehetetlen (a Nagycsarnokban a Halas, a Budaörsi Halpiac, a Vörös Homár, a Metro pl. mindig tart).

Kapros tintahalsaláta uborkával és zellerrel

false

Hozzávalók (2-4 adag)

20 dkg friss tintahal, felkarikázva1 evőkanál fehérborecet1 kis citrom leve6+1 evőkanál olívaolajsó, bors1 kígyóuborka, meghámozva, kimagozva,

felszeletelve

25 dkg koktélparadicsom3 szárzeller, felszeletelve1 csokor kapor, finomra aprítva1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

A tintahalat karikákra szeleteljük (ha bébitintahalat kapunk, még jobb), majd forrásban lévő vízbe dobjuk (amelybe egy evőkanál olívaolajat tettünk), és egy percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, félretesszük. Az öntethez az ecethez és citromléhez adjuk a sót, borsot, kikeverjük. Fokozatosan hozzáöntjük az olívaolajat, és egyenletesen elkeverjük. Hozzáadjuk a felkarikázott uborkát, szárzellert és negyedelt koktélparadicsomot, végül a tintahalkarikákat. Összeforgatjuk, és hozzáadjuk a finomra aprított kaprot és petrezselymet. Ízlés szerint további sót, borsot és citromlevet adunk hozzá. Friss bagettel, fehérborral kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.