chili&vanília

Tintahal és kapor

Gasztro

A kaporral szemben rengetegen táplálnak ellenérzéseket, pedig számos ételünk van, amely elképzelhetetlen nélküle, elsőre biztos mindenkinek a tökfőzelék ugrik be. De az orosz borscsból, a jó kapros-túrós lepényből vagy egy üde, nyári tejfölös-káposztás ételből is igencsak hiányozna.

Igazi ősi fűszernövény, már a Bibliában is említik. Régen adófizetésre is használták, és állítólag igen magas értéke volt. Édeskés-fűszeres illóolaját a római gladiátorok bizonyos források szerint masszírozásnál alkalmazott olajok készítésére használták, ezzel az erőt adó kencével kenték be testüket. Európában csak a középkortól vált elterjedtté és népszerűvé, ekkor már nemcsak mint fűszernövényt használták, de a belőle készült főzetet bájitalként, boszorkányok ellen is hasznosnak vélték. Halakkal remekül harmonizál: egy szelet lazac, mellé pár szem (petrezselyem helyett) kaporral összeforgatott újburgonya - maga a tökély. Az egyik kedvencem az alább ajánlott, mediterrán (pontosabban török) ihletésű, kifejezetten üde, könnyű saláta, amely tintahalból, zöldségekből és sok kaporból, petrezselyemből áll. Ha a tintahalat az ember nem süti/főzi túl (ez az egyetlen titka), akkor az egyik legkényelmesebb alapanyag. Ára jóval a nemesebb halak alatt marad, és manapság már beszerezni sem lehetetlen (a Nagycsarnokban a Halas, a Budaörsi Halpiac, a Vörös Homár, a Metro pl. mindig tart).

Kapros tintahalsaláta uborkával és zellerrel

false

Hozzávalók (2-4 adag)

20 dkg friss tintahal, felkarikázva1 evőkanál fehérborecet1 kis citrom leve6+1 evőkanál olívaolajsó, bors1 kígyóuborka, meghámozva, kimagozva,

felszeletelve

25 dkg koktélparadicsom3 szárzeller, felszeletelve1 csokor kapor, finomra aprítva1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

A tintahalat karikákra szeleteljük (ha bébitintahalat kapunk, még jobb), majd forrásban lévő vízbe dobjuk (amelybe egy evőkanál olívaolajat tettünk), és egy percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, félretesszük. Az öntethez az ecethez és citromléhez adjuk a sót, borsot, kikeverjük. Fokozatosan hozzáöntjük az olívaolajat, és egyenletesen elkeverjük. Hozzáadjuk a felkarikázott uborkát, szárzellert és negyedelt koktélparadicsomot, végül a tintahalkarikákat. Összeforgatjuk, és hozzáadjuk a finomra aprított kaprot és petrezselymet. Ízlés szerint további sót, borsot és citromlevet adunk hozzá. Friss bagettel, fehérborral kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.