Tartalom

(2013-05-30)

Publicisztika

Világi Mariann

Publicisztika

A megtévesztés művészete

A Magyar Pedagógus Kar létrehozásáról

Mostantól legyen úgy, hogy nemcsak a közigazgatásban foglalkoztatott köztisztviselők, hanem minden, úgynevezett hivatásrendben dolgozó közalkalmazott jól felismerhető egyenruhában köteles járni. Így a hivatásrendi személyek nemcsak munkahelyükön, hanem az összes létszférában jól felismerhetők lesznek, s e külsőségek segítségével ők maguk is erőteljesebben átélhetik a megkívánt identitást és az ezt megalapozó szabályrendszert. Ugyanakkor a köztisztviselők, a magasabb beosztású közszolgák és közalkalmazottak közötti megkülönböztető jeleket csak az egyenruha hajtókájának belső oldalán jelezzük, hogy szükséges esetben a hatóságok a lényegi eltéréseket felismerhessék, és ennek megfelelően járjanak el.

Publicisztika

A magyarság elszékelyesedéséről

Az RMDSZ hétvégi (május végi - a szerk.) kongresszusán olyan magától értetődő természetességgel énekelték el a magyar után a székely himnuszt, mint amilyen magától értetődő módon terített az első szónok, Csíkszereda polgármestere tíz perccel később egy székely zászlót a szónoki pulpitusra. Bevégeztetett.

Sándor Judit

Publicisztika

Bátorság vagy kiváltság?

Angelina Jolie küzdelme a mellrákkal

Angelina Jolie cikke, amit a New York Times május 14-i száma közölt, annak az évtizedes harcnak az elbeszélésével indult, amit édesanyja a petefészekrákkal folytatott, és amelynek végén Jolie gyermekei elveszítették 56 éves nagymamájukat. Aztán, egy megdöbbentő fordulattal, a pályája csúcsán lévő, a világ egyik legvonzóbb asszonyaként számon tartott és szemlátomást egészséges filmsztár arról tudósította a nyilvánosságot, hogy az elmúlt hónapokban mindkét melle szöveteit (orvosi műszóval: emlőit) eltávolíttatta. Bár nem rákos, genetikai teszteredménye és a családban előforduló hasonló okú betegség miatt radikális, megelőző, ún. profilaktikus műtétsorozat mellett döntött, amelyet petefészek-eltávolítással folytat, és műtéti protokollját egy honlapon közzé is teszi majd.

Egotrip

Pete Péter

Egotrip

Hozzáadott érték

Vak vagy bátor?

Ugye ismerik? "Nem vak az a ló, csak bátor..." - mondja a kupec az eladásra kínált lóról, amikor az nekimegy a falnak. És ha nem megy neki, akkor biztosan lát? Mi van, ha egyszerűen csak szerencséje volt? Vagy ha - mi, akik látunk - tényleg láttunk arra valami falat, de mire a jószág odaért, a fal már nem volt ott? Na jó, nem feszítem tovább, úgysem lovakról lesz itt szó, hanem monetáris politikáról. A kérdés azonban ugyanaz: megalapozott, a helyzet alapos mérlegelését tükröző döntés volt-e az MNB Monetáris Tanácsa részéről, hogy már tavaly augusztusban elkezdte csökkenteni az alapkamatot, vagy csak szerencséje volt, és - a körülmények előre nem látható pozitív megváltozása nélkül - akár baj is lehetett volna belőle?

Pete Péter: Hozzáadott érték

Egotrip

Vak vagy bátor?

Ugye ismerik? "Nem vak az a ló, csak bátor..." - mondja a kupec az eladásra kínált lóról, amikor az nekimegy a falnak. És ha nem megy neki, akkor biztosan lát? Mi van, ha egyszerűen csak szerencséje volt? Vagy ha - mi, akik látunk - tényleg láttunk arra valami falat, de mire a jószág odaért, a fal már nem volt ott?

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Szaporuljál, vagy pórul jársz!

Az tényleg szép, amikor Soltész Miklós államtitkár a minden sarokból előtörő kis lila Bajnai-anarchistákról delirál, mint tette azt a megzavartnak leírt kormányzati táncos párkereső rendezvény tárgyában is. Szép, szép, de csak a napi rutin, alkalmasint nincs többről szó, mint a fideszes alapukáz igyekvő teljesítéséről, mely szerint az összes baj okozója a démonian gonosz Bajnai, s aki ezt nem mondja el róla naponta százszor, az nem is jó fideszes, következésképp nem is tisztességes magyar (magyör) ember (embör).

A szerk.

A szerk.

Mi szivárog?

A múlt hét politika alatti politikájának főhőse kétségkívül Szabó Bálint, az őszödi leleplező volt. A fiatalemberre a Vas megyei beléptetési botrány néven elhíresült eseménysorozat egyik főhőseként emlékezhet a politikai alvilág legalsó besorolású, ám színes egyéniségeit számon tartó közvélemény.

Nekrológ

Nekrológ

Árvazsámbék

Mátyás Irén (1952-2013)

Múlt kedden, 61 évesen meghalt Mátyás Irén, a Zsámbéki Színházi Bázis igazgatója. Irén, aki Zsámbékot felfestette az ország és Európa művészeti térképére a Zsámbéki Szombatok rendezvénysorozattal, amelyet 1983-ban indított el férjével, Bicskei Gáborral, akivel fiatal népművelőként több mint harminc éve ide költöztek. Férje korai halála után, 1990-től pedig a Zsámbéki Szabadtéri Színházat kezdte szervezni, amelynek helyszíne a premontrei bazilika és kolostor romjainál, majd később az egykori szovjet rakétabázison működött és működik.

Külpol

Zavargások Svédországban

Külpol

Füst és láng

2005 és 2007 ősze: Párizs környéke, 2011 augusztusa: brit nagyvárosok, 2013. május: Stockholm és egy sor további város Svédországban. Fiatalok, többnyire második generációs bevándorlók gyújtogatnak, majd dobálják kővel a kiérkező rendőröket, tűzoltókat, mentőket. Elégedetlenség? Frusztráció? Randalírozhatnék?

Belpol

Koncepció a nemzeti szeszterítésre

Belpol

Irányított felesek

A játékgéppiac felszámolása és a dohányforgalmazás radikális átalakítása után a hazai szeszkereskedelem és -gyártás lehet a gazdaságpolitika következő kitüntetett célterülete: a jövedéki szabályozás alá tartozó termékek e köre is valamilyen "nemzeti" hálózaton belül kelhet el már a közeljövőben is.

Új törvény a kampányfinanszírozásról

Belpol

Átlátszó

Alig teszi átláthatóbbá a kampánykiadásokat, és törvénytelen működésre kényszerítheti a pártokat a kampányfinanszírozás új rendszeréről szóló, három kormánypárti képviselő által beterjesztett törvényjavaslat. Kérdéses, hogy jelen formájában a tervezet kiállná-e az alkotmányosság próbáját.

Interjú

Belpol

"Orwell fantáziája sem terjedt idáig"

Hack Péter a nemzetbiztonsági törvény módosításáról és a titkosszolgálatok túlhatalmáról

A nemzetbiztonsági törvény múlt héten elfogadott módosítása csak törvényesíti azt az eddig is létező gyakorlatot, melyben a titkosszolgálatok praktikusan bármit megtehettek. Hack Péter szerint a legfontosabb a "ki őrzi az őrzőket?" kérdés megválaszolása lenne.

Könyv

Könyv

Könyv

N. Tóth Anikó: Az eszemet tudom

Aki még nem unja az ún. svéd gyerekverseket, az máris lecsaphat N. Tóth Anikó "meskete"-gyűjteményére. Persze nem én becézem így ezeket az 1-3 oldalas szövegeket, hanem maga a kislány hangú elbeszélő.

Könyv

Könyv

Győrffy László: Az ördög a DNS-ben

Győrffy László Az ördög a DNS-ben címmel tavaly Székesfehérváron megrendezett retrospektív kiállításának anyaga a kiállításhoz hasonlóan reprezentatív albumba gyűjtve jelent meg.

Könyv

Könyv

Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány

Ne sajnáljuk többször (f)elolvasni ezt a többfenekű mesét, másodszorra és harmadszorra is lesz benne meglepetés. Nem mintha az alapszituáció ne lenne rögtön érthető: erdő mélyén házikó, benne egy kellőképpen különös alkalmi társaság rendez szomorúságversenyt.

Könyv

Könyv

Gimesi Dóra: Csomótündér

Gimesi Dóra Csomótündér című mesekönyvében a hétköznapi, budapesti helyszínek - a Margitsziget, a Klauzál tér és a Stefánia - tele vannak varázslattal.

Könyv

Könyv

Buglyó Gergely: Oni - Szürke vér

Az önmagában kuriózumnak tekinthető magyar ifjúsági fantasyregényből süt az imponáló mesélőkedv: Buglyó az első oldalakon pár mondattal felskiccel egy mérsékelten eredeti, de meggyőzően előadott mini mitológiát, amelynek zegzugai és apró titkai hamar izgatni kezdik az olvasót.

Könyv

Könyv

Szegedi Katalin: Palkó

Bár a másság elfogadását célzó nevelés már az óvodában elkezdődik - így jutott a fiamnak, mintegy önbeteljesítő jóslatként, a szemüveg jele -, a szocializáció kezdeti lépéseit épphogy tanuló gyerekek nagyon is gonoszak tudnak lenni; kicsúfolják a dagikat, bántják a gyengébbeket.

Könyv

Könyv

Chris Howard: Gyökértelen

Amennyiben a Kevin Costner-féle Waterworld a vízbe merített Mad Max, a Gyökértelen nem más, mint ismételt partraszállás. A young adult (15 pluszos) korosztályt megcélzó elbeszélés egy kataklizma utáni földi létet mutat be.

Gyerekmagazinok

Könyv

Kihull a kezéből

Régen, amikor az unatkozás még nem volt ciki, és minden olyan egyszerűnek és kézzel foghatónak tűnt, felmarkoltunk egy Kockást, egy Kincskeresőt meg egy Pifet, és elszórakoztunk akár órákon keresztül. De mit adhatunk ma a gyerek kezébe?

Könyv

Növünk, növögetünk

A válogatás egész pontosan a tavalyi könyvhéttől az idei könyvfesztiválig megjelent könyvekre terjedt ki, ezek közül mazsolázhattak szavazóink. A régebben megjelentek előnye, hogy biztosan átfutottak már a recenzensek kezén, az újaké viszont az élmény frissessége. Találunk ilyet is, olyat is a legjobbak közt.

Interjú

Könyv

"Nem konzultálok az íróval"

Szegedi Katalin illusztrátor

Egyik legismertebb mesekönyvrajzolónk a billentyűzet előtt sem jön zavarba: az általa írt és illusztrált Lenka ikerkönyve, a Palkó a könyvfesztiválra jelent meg. Műhelytitkokról és a tolerancia buktatóiról beszélgettünk.

Színház

Tánc

Színház

Gergye Krisztián: Opera Amorale

Kortárs tánc és opera tömény, asszociációs útvesztőkkel, nehéz referenciákkal telerakott, posztmodern töredezettségű előadás, amely elsősorban az A. E. Bizottság Jégkrémbalett és Kalandra fel című lemezeinek dalaira épül.

Interjú

Színház

"A tragédia szórakoztató"

Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója

Tavaly év elején botrányoktól nem mentes, de az "átlagosnál" mégis békésebb pályáztatási folyamat során, egy hattagú rendezőtanács élén lett a miskolci színház igazgatója. Az első évad után beszélgettünk vele a politikusok elvárásairól, merész és kevésbé merész bemutatókról, és arról, hogy a közönséget nem nevelni kell, csak világosan fogalmazni neki.

Színház

Színház

Proszektúrától fogantatásig

Kerékgyártó István: Rükverc

Van itt a sarkon nekünk - akik itt lakunk a faluban - egy "házi" hajléktalanunk. Zolit mindenki ismeri, immár a barátnőjét is; néha egymás közt keresünk nekik alkalmi munkát, a környékbeli boltokból, éttermekből enni kapnak, és nyilván inni is, hisz máshogy hogyan is lehetne ezt kibírni.

Honlap

Színház

Anna Netrebko

Ha sokan ásatag műfajnak vélik is, azért az opera és világa egész jól elvan mindmáig, s olykor (lásd a Met-világközvetítések sikerét) kimondottan ügyesen boldogul a technológia által felkínált új lehetőségekkel. Így aztán a legkevésbé sem meglepő, hogy egy olyan operai világsztárnak és szexszimbólumnak, mint amilyen a szoprán Anna Netrebko, helyre és letisztult stílusú személyes honlapja van, obligát rovatokkal.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Sándor szomorú

Társkeresés a Kossuthon

"Áldott Magánosság, jövel! ragadj el / Álmodba most is engemet" - e szavakkal vágyta egykor Csokonai az egyedüllétet, de ez irányú heves lelkesedésében se a maga kora, se a jelen olvasóinak jelentős része nemigen osztozik vele. Az emberek ugyanis inkább társaságban szeretnek lógni, már legalábbis a "bőlcs s poéta"-félék kivételével, s ha ez nem akar összejönni, az lehet valódi tragédia.

Zene

Opera

Zene

Az idézőjel nagysága és nyomorúsága

Ligeti György: Le Grand Macabre

Visszatekintve műve keletkezéstörténetére Ligeti elmondja, hogy eleinte, azaz 1965 táján a Stockholmból érkező felkérésre valamiféle "antioperát" akart írni; a Kylwiria címet viselő tervnek fő követelményei közé tartozott, hogy "ne legyen követhető cselekménye, és ne legyen fogalmi szövege, csak tisztán emocionális". Hát, valljuk be, ez a terv nem túlzottan vonzó egy operabarát számára.

mi a kotta?

Zene

Az ördöglovas lánya

A legutóbbi alkalommal feleségek, alkotótársak meg egy táncművészi tehetséggel megáldott megrendelő bukkant fel a nőnem képviseletében ajánlónkban, s ezt a sort a jelen héten is gazdagítjuk egy további tétellel: egy főrendű pártfogóval és patrónai készségekkel megáldott szalondámával.

Lemez

Zene

John Roberts: Fences

John Roberts 2010-ben adta ki első lemezét: a Glass Eights azzal vonult be az elektronikus zene történetének meghatározó megállói közé, hogy az amerikai szerző nem szokványos módon rögzített hangmintákat és hangszereket modulált, majd ezeknek nagyon szofisztikált, kellemes deep house alapokkal teremtett izgalmas keretet.

Lemez

Zene

World music: hármas

Hármas befutó a nosztalgiáról és a jövőről, a táncról és az irodalomról meg más komoly dolgokról. Ezekről most sok szó esik, és még annál is jobb hallgatni. Kiváló áruk fóruma.

Film

tévésmaci

Film

A farkas és a tokmányos pörc

Amikor Sztupa és Troché meglátták a Dunában a dobozt, először azt hitték, úszik. Félúton volt valahol a Szabadság és az Erzsébet híd között, egy piszok nagy doboz. Olyan nagy, hogy azt el sem tudod képzelni, ha lapos lett volna a teteje és mondjuk ablakok is lettek volna rajta, bárki simán háznak nézi. De nem voltak ablakai, s a szokott tejeskávébarna színben tündökölt, mint a hűtőszekrények, tévék mezei dobozai.

film

Film

Halálos iramban 6

Annak is megvannak a műfaji szabályai, hogy mit nem tesz az ember egy hatodik rész kommentálásakor. Nem kezd el például az előző öt rész visszatérő gyengéin lovagolni, nem említi a tagbaszakadt Shakespeare-színész, Vin Diesel bikanyakát, Paul Walker kifejezéstelen kifejezéseit, Dwayne The Rock Johnson ijesztően drabális torzóját vagy Michelle Rodriguez rosszéletű nézését - ezekre mind elégnek kellett lennie az előző öt résznek.

DVD

Film

Hemingway és Gellhorn

Lassan elfogynak a hírességek, akikkel Hemingway érintkezett, s akkor majd az olyan filmek következnek, mint a Hemingway és a hentes és az Ernest és Kovácsné, mert az jól látható, hogy Hollywood az író valamennyi evilági ismerősének filmet kíván szentelni.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Gyűjteni jó

Vonzások és változások - 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben

Hogy miért éppen most rendezték meg ezt a kiállítást, nem tudom, de végül is nem fontos. Hogy mi okból a Nemzeti Múzeumban látható, az már sejthető: a nemzet múzeumában, Than Mór és Lotz Károly nemzettörténelmi falképeinek ölelésében a magángyűjteményekből származó művek magasztosabb fényben tündökölhetnek, s nem is késlekednek ezzel: pompás az egész.

Kiállítás

Képzőművészet

Black&White

A több mint húsz művész munkáját felvonultató csoportos kiállítás egy nehezen vitatható, de meglehetősen soványka alaptézisből indul ki: "Szembetűnő volt, hogy az utóbbi pár évben milyen sok művész találja meg a kifejezési formát a két alapszínnel, a feketével és a fehérrel."

Gasztro

kertész lesek

Gasztro

Savoyai kastély / Ráckeve

A Duna-parti város koronaékszere a szállodaként működő barokk kastély. Lenyűgöző látványosság, de nem véletlenül ragyog csak három csillag a homlokzatán. Még az is soknak tűnik. A véletlen előbb egy kihalt folyosóra sodor, később az étterembe. Életnek nyomát sem látni, a vendégek vagy elszeleltek, vagy meg sem érkeztek.

chili&vanília

Gasztro

Tintahal és kapor

A kaporral szemben rengetegen táplálnak ellenérzéseket, pedig számos ételünk van, amely elképzelhetetlen nélküle, elsőre biztos mindenkinek a tökfőzelék ugrik be. De az orosz borscsból, a jó kapros-túrós lepényből vagy egy üde, nyári tejfölös-káposztás ételből is igencsak hiányozna.

Élet + Mód
Tudomány

A moore-i tornádó tanulságai

Tudomány

Mit tehet az ember?

A minapi, szinte páratlan erejű oklahomai tornádókatasztrófa után joggal vetődik fel a kérdés: mivel lehet védekezni, ha egyszer egy ilyen elemi csapás éri házunk környékét.

Riport

A soproni lőtéri kettős gyilkosság

Riport

Irgalom nélkül

Koherens volt a soproni lőtéri kettős gyilkosság bizonyítása, így az első fokú, lehető legszigorúbb ítélet az előre eltervelt gyilkosságért nem okozott meglepetést. A három fiatal pénzt és fegyvert akart - és hogy megértsük, mi mozgatta a különösen kegyetlenül viselkedő elkövetőket, végigültük a per négy napját. Az ott elhangzottakra hagyatkozva keressük az okokat.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Seed

A gyereknevelés nehézségei; a szinglilét és a párkapcsolat előnyei és ártalmai; meleg és konzervatív családok békés együttélése - ezek nélkül ma már nem érdemes 20 perc formátumú komédiát, folytatásos vígjátéksorozatot készíteni.

tévétorrent

Tévétorrent

Defiance

A moziban kétségkívül kifújni látszik a sci-fi, csak remake-ek, 3D-s újrafilmek, folytatások és előtörténetek bukkannak fel minden olyan létező galaxishoz, ami a hollywoodi piacon egyszer már megvillantotta termelési potenciálját.