Cékla, alma, csicsóka, kígyózó sor a savanyú káposztánál, egyre több vásárló a kacsát, libát áruló henteseknél – a piacon minden kétséget kizáróan beállt az őszi–téli üzemmód. Márciusig szárnyalhat a kulináris kreativitás, addig ugyanis nagyjából ugyanazokból az alapanyagokból kell gazdálkodnunk. A hangulat és az évszak eseményei persze ilyenkor is sodornak magukkal és adják az ihletet és ötleteket. Már a késő őszi időszakban érdemes például feltankolni dióval, amely egy valódi csodaszer, bár ez kevesekben tudatosul. Pedig az egyik legegészségesebb alapanyag, magas ómega-3-, fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt mindenre jó hatással bír. E- és B-vitamin-, foszfor-, kálium-, vas- és folsavszintje miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani, napi 3 dkg (kb. 7 szem) az ideális mennyiség. Kulináris felhasználási lehetősége végtelen, salátákba, sült zöldségekre szórva remek. Gránátalmamaggal, újhagymával, finomra aprított petrezselyemmel, korianderrel, olívaolajjal összeforgatva fergeteges, dióolajjal még inkább. Kiváló egészségügyi hatását valószínűleg nem az alábbi édességben fejti ki leghatékonyabban; kár, mert a szilvás-diós csúsztatott palacsinta igazi őszi közönségkedvenc.
Csúsztatott palacsinta szilvalekvárral és pirított dióval
Hozzávalók (8 szelet)
3 tojás, szétválasztva
6+2 dkg kristálycukor
csipet só
3 dl tej
20 dkg liszt
fél narancs reszelt héja
fél citrom reszelt héja
20 dkg sűrű szilvalekvár
15 dkg pirított dió, durvára vágva
1 evőkanál puha vaj a sütőforma kikenéséhez
A tojások sárgáját elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük 6 dkg cukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a tejet, elkeverjük. Hozzákeverjük a lisztet, és csomómentesre keverjük. Belekeverjük a reszelt narancs- és citromhéjat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a 2 dkg cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor közepesen kemény. A habot óvatosan összeforgatjuk a tojásos-lisztes masszával. Két tálkában kikészítjük a vaníliás porcukrot (a cukorhoz keverjük a vaníliarúd kikapart magjait) és a durvára tört, pirított diót. (Ha nem pirított, zsiradék nélkül, száraz serpenyőben néhány perc alatt illatosra pirítjuk.) A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Előkészítünk és kivajazunk egy 18 cm átmérőjű jénait vagy tortaformát (vagy kb. akkorát, amekkora a palacsintasütőnk). Palacsintasütőben kevés olajat forrósítunk, majd egy-egy merőkanálnyi tésztából, alacsony lángon, 8 darab palacsintát sütünk úgy, hogy a palacsintáknak csak az egyik felét sütjük meg. Ez a tészta sűrűbb a hagyományos palacsintatésztánál, nehezebben oszlik el, a merőkanál hátával kicsit segíthetünk szétteríteni. Akkor van kész, amikor a teteje már nem folyós, kissé megszilárdult, de még krémes és lyukacsos. A palacsintákat a kivajazott formába tesszük, sületlen felükkel felfelé, és a rétegek közé 2-2 evőkanál szilvalekvárt kenünk, valamint 2-2 evőkanálnyi pirított diót szórunk. Az utolsó palacsintát fejjel lefelé borítjuk a rétegekre. Tortalapáttal vagy spatulával kissé lenyomkodjuk, hogy összeálljon. Sütőbe tesszük, és alufóliával letakarva kb. 15 perc alatt összesütjük. Kiborítjuk, és porcukorral meghintve, langyosan tálaljuk.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu