chili&vanília

Erre csörög a dió

Gasztro

Cékla, alma, csicsóka, kígyózó sor a savanyú káposztánál, egyre több vásárló a kacsát, libát áruló henteseknél – a piacon minden kétséget kizáróan beállt az őszi–téli üzemmód. Márciusig szárnyalhat a kulináris kreativitás, addig ugyanis nagyjából ugyanazokból az alapanyagokból kell gazdálkodnunk. A hangulat és az évszak eseményei persze ilyenkor is sodornak magukkal és adják az ihletet és ötleteket. Már a késő őszi időszakban érdemes például feltankolni dióval, amely egy valódi csodaszer, bár ez kevesekben tudatosul. Pedig az egyik legegészségesebb alapanyag, magas ómega-3-, fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt mindenre jó hatással bír. E- és B-vitamin-, foszfor-, kálium-, vas- és folsavszintje miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani, napi 3 dkg (kb. 7 szem) az ideális mennyiség. Kulináris felhasználási lehetősége végtelen, salátákba, sült zöldségekre szórva remek. Gránát­almamaggal, újhagymával, finomra aprított petrezselyemmel, korianderrel, olívaolajjal összeforgatva fergeteges, dióolajjal még inkább. Kiváló egészségügyi hatását valószínűleg nem az alábbi édességben fejti ki leghatékonyabban; kár, mert a szilvás-diós csúsztatott palacsinta igazi őszi közönségkedvenc.

 

Csúsztatott palacsinta szilvalekvárral és pirított dióval

Hozzávalók (8 szelet)

 

3 tojás, szétválasztva

6+2 dkg kristálycukor

csipet só

3 dl tej

20 dkg liszt

fél narancs reszelt héja

fél citrom reszelt héja

 

20 dkg sűrű szilvalekvár

15 dkg pirított dió, durvára vágva

1 evőkanál puha vaj a sütőforma kikenéséhez

 

A tojások sárgáját elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük 6 dkg cukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a tejet, elkeverjük. Hozzákeverjük a lisztet, és csomómentesre keverjük. Belekeverjük a reszelt narancs- és citromhéjat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a 2 dkg cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor közepesen kemény. A habot óvatosan összeforgatjuk a tojásos-lisztes masszával. Két tálkában kikészítjük a vaníliás porcukrot (a cukorhoz keverjük a vaníliarúd kikapart magjait) és a durvára tört, pirított diót. (Ha nem pirított, zsiradék nélkül, száraz serpenyőben néhány perc alatt illatosra pirítjuk.) A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Előkészítünk és kivajazunk egy 18 cm átmérőjű jénait vagy tortaformát (vagy kb. akkorát, amekkora a palacsintasütőnk). Palacsintasütőben kevés olajat forrósítunk, majd egy-egy merőkanálnyi tésztából, alacsony lángon, 8 darab palacsintát sütünk úgy, hogy a palacsintáknak csak az egyik felét sütjük meg. Ez a tészta sűrűbb a hagyományos palacsintatésztánál, nehezebben oszlik el, a merőkanál hátával kicsit segíthetünk szétteríteni. Akkor van kész, amikor a teteje már nem folyós, kissé megszilárdult, de még krémes és lyukacsos. A palacsintákat a kivajazott formába tesszük, sületlen felükkel felfelé, és a rétegek közé 2-2 evőkanál szilvalekvárt kenünk, valamint 2-2 evőkanálnyi pirított diót szórunk. Az utolsó palacsintát fejjel lefelé borítjuk a rétegekre. Tortalapáttal vagy spatulával kissé lenyomkodjuk, hogy összeálljon. Sütőbe tesszük, és alufóliával letakarva kb. 15 perc alatt összesütjük. Kiborítjuk, és porcukorral meghintve, langyosan tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.

Aki én vagyok

Az amerikai dokumentarista fotográfia egyik legfontosabb alakjának munkáiból először láthatunk önálló kiállítást Magyarországon. A tárlat érzékenyen és empatikusan mutat fel női sorsokat, leginkább a társadalom peremére szorult közösségek tagjainak életén keresztül. A téma végigkísérte Mark egész életművét, miközben ő maga sem nevezte magát feminista alkotónak. A művek befogadása nem könnyű élmény.

A Mi Hazánk és a birodalom

A Fidesz főleg az orosz kapcsolat gazdasági előnyeit hangsúlyozza, Toroczkai László szélsőjobboldali pártja viszont az ideo­lógia terjesztésében vállal nagy szerepet. A párt­elnök nemrég Szocsiban találkozott Dmitrij Medvegyevvel, de egyébként is régóta jól érzi magát oroszok közt.

Cserealap

Szabad jelzést adhat a XII. kerületi önkormányzat Schmidt Máriáék érdekeltségének a Városmajor melletti nagyarányú lakásépítési projektre. Cserébe a vállalat beszállna a nyilas terror áldozatai előtt tisztelgő, régóta tervezett emlékmű finanszírozásába.