Tartalom

MaNcs 29. évf. 44. sz. (2017-11-02)

Publicisztika

Orosz Anna–Prinz Dániel

Publicisztika

Értékek és tények

Mit jelent a bal-jobb meghaladása a Momentum politikájában?

A Momentum politikájáról és nemrég megjelent programjáról az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy valóban lehet-e a bal-jobb törésvonalat meghaladva, klasszikus politikai ideológia nélkül politizálni. A Narancs kritikája a programunkról (Teczár Szilárd: Éles részletek, Magyar Narancs, 2017. október 26.) is ezt, illetve az ,,érthető narratíva” hiányát tartja az Indítsuk be Magyarországot! legnagyobb gyengeségének.

Dénes Ferenc

Publicisztika

Fél térden

Politikai állásfoglalás és hivatásos sport

Még a svájci–magyar vb-selejtező előtt gondolkodtam valami vicceskedő poszton: vajon a hazai válogatottat adó ősi helvét családok sarjai közül hányan térdelnek le a himnusz hangjaira, tiltakozva az elnyomatásuk ellen? Aztán hagytam a csudába az egészet, ne én dobjam be a témát. Egy hét múlva megtette más.

Csáki Judit

Publicisztika

A cél, a tét és az ár

Sárosdi Lilla, Marton László

Ennek a történetnek egyetlen makulátlan szereplője van: Sárosdi Lilla. Az ő kiállásának ugyanis világos célja van, amelyet nemcsak a többi szereplő (Marton, az egyetem, a Vígszínház és az MMA), hanem a lankadatlan érdeklődést tanúsító közvélemény is szem elől látszik téveszteni. A médiában sokan újabb áldozatok és újabb bűnösök után nyomoznak, a Facebookon a posztok, kommentek mindkét irányban hevesen tartanak a végletes ítélkezés felé.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Tarvágás

Megváltoztatta véleményét az LMP, mégis benne vannak a 2018-as parlamenti választásokon esedékes ellenzéki együttműködésben! Konkrétan Gémesi György pártjával, mással sajnos nem, ezért meg azért, leginkább azért, mert nem tetszik a pofája. (E heti találós kérdésünk: izé, hogy is hívják „Gémesi pártját”? Új Kezdet, egyébként.)

A szerk.

A szerk.

Az utolsó leszállóhely

Miután a katalán autonóm törvényhozás a múlt pénteken szűk többséggel, és a spanyol egységet támogató képviselők kivonulása után kihirdette a tartomány függetlenné válását, a spanyol szenátus még aznap, a spanyol alkotmány 155. paragrafusára hivatkozva felfüggesztette és központi irányítás alá vonta az autonóm tartomány összes struktúráját, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pedig előre hozott regionális választást írt ki december 21-ére.

Külpol

Lesz-e atomháború?

Külpol

„Majd meglátja!”

Soha nem volt még ennyire feszült Észak-Korea és az Egyesült Államok viszonya. Kim Dzsong Un és Donald Trump nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzik. Elkerülhetetlen lenne a háború?

Interjú

Külpol

„Mondják Orbán szemébe”

Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára a magyar kormány jogsértéseiről

Az emberi jogok semmibevétele már ma is rengeteg kárt okoz Magyarországnak, az EU-nak és a nemzetközi közösségnek, ugyanakkor az AI főtitkára szerint célzottan a kormányt, nem pedig a magyar embereket kellene büntetni.

Belpol

Javaslat a választójogi korhatár leszállítására

Belpol

Szavaz a kamasz

A politikai apátiát is csökkentené, ha leszállítanák tizenhat évre a választójogi korhatárt – állítja az LMP. Számos országban szavazhatnak a tizenhat évesek, ugyanakkor több helyen az oktatás integráns része a társadalmi ismeretek, ami itthon egyelőre elképzelhetetlen.

A multik és az állami támogatások

Belpol

„Mindenki elmegy a falig”

Három évig kellett pereskednie Szél Bernadettnek, az LMP miniszterelnök-jelöltjének, hogy megtudhassa, mely multik kaptak adókedvezményeket a magyar kormánytól 2012 és 2014 között. De miért titkolózik a kormányzat?

Könyv

Interjú

Könyv

„Egy alkoholista családregény” - interjú Karafiáth Orsolyával

Rettegés, beteg hierarchia, mindent uraló nagymama, alkoholista apa-anya. Karafiáth Orsolya új regénye, a Szirén több mint hagyományos családregény. A szerzővel mérgező szülőkről, női alkoholizmusról, a nők helyzetéről, közéletről beszélgettünk, meg arról, miért nem érvényes Marton László bocsánatkérése.

Film
Zene

Interjú

Zene

„Magyarország egyik legnagyobb zeneszerzőjévé válhatott volna”

Korcsolán Orsolya hegedűművész

A Bécsben élő, nemzetközi hírű hegedűművész küldetése a holokausztban elnémított zeneszerzők műveinek felkutatása és megismertetése. Zenetörténeti ritkaság a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent, a fiatalon elhunyt Kuti Sándor műveiből összeállított Silenced című albuma.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Sírva vigadó

Humorműsor a Klubrádióban

„Vicc-e az, amiről állítanom kell, hogy vicc?” – tette fel ezt a kézenfekvőnek tűnő, de persze lét- és nyelvfilozófiailag is igen fogós kérdést korántsem tréfássága miatt emlékezetes utolsó kötetében Esterházy Péter. Naivan gondolnánk is, hogy a jó viccnek valóban nem kell cégér, csakhogy a gyakorlatban nem nagyon hagynak teret nekünk a humor önálló felfedezésére; biztos, ami biztos, előre szólnak, hogy jön a tréfa, aztán vagy nevetünk, vagy nem.

Színház

Színház

Színház

Velünk van

Ádám almái

Egy darabban játsszák az előadást; indokolt is, hogy egyetlen, tagolatlan tömbként lássuk ezt az érzelmes, de nem melodramatikus, felzaklató, de reményt is adó művet. Ahogy kék pólójában, szürke nadrágjában, tar fejével megáll nekünk háttal Pál András, kopasz tarkóján jókora tetovált horogkeszt és felirat „Gott mit uns”, vagyis: Isten velünk van. Ő maga a tömb. És mit tesz Isten, az est végére tényleg velünk lesz.

Képzőművészet
Gasztro
Lélek

A reformáció emlékéve Németországban

Lélek

#luther2017

A kultúrára fókuszálva, de a politikai gesztusokat és a belső vitákat sem mellőzve zajlanak a Luther-év nagyszabású eseményei Németországban. Az állam a németekről alkotott nemzetközi kép finomodását, az egyházak pedig a satnyuló közösségi élet és vallásos bizalom fellendülését remélik a reformáció kezdetének 500. évfordulójától.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Ez nem a türelmetlenek sportja”

Fényes Lóránd asztrofotós

A galaxisokat és csillagködöket megörökítő, díjnyertes asztrofotós olyan objektumokat kap lencsevégre, amelyek szabad szemmel nem láthatók.

A magyar szénhidrogénipar kalandos története

Tudomány

A kút mélyén

Hivatalosan idén ősszel ünnepli nyolcvanadik születésnapját a magyar szénhidrogén-kitermelés, és a gépek dübörögnek tovább szakadatlan.

Riport

A magyar matrózok mindennapjai

Riport

Mint aki teljesen szabad

Ők dobják ki a kötelet kikötéskor, és velük találkozni legtöbbször a fedélzeten. A kapitányra nem panaszkodnak, az itthoni fizetésekre igen. Utánajártunk, milyen a magyar matrózok élete.