étel, hordó

Pola Pola

  • ételhordó
  • 2017. december 1.

Gasztro

„Több mint egy éve vártak a Klauzál tér környéki, belső-erzsébetvárosi lakók, hogy újra használhassák a felújítás alatt lévő vásárcsarnokot. Úgy tűnik, jól jártak: nemcsak egy gondosan, szépen kivitelezett műemléket kaptak vissza, hanem az országban mostanság igen ritka, vasárnap is nyitva tartó bevásárlóközpontot”. Tavaly a Klauzál téri vásárcsarnok felújítását efféle fanfárok köszöntötték az építészszakma elismerő bólintgatása mellett. Végül sem bevásárlóközpont, sem vásárcsarnok nem lett az előző századfordulós építményből; piacnak túlságosan steril, őstermelőt alig látni, a hétvégenként megrendezett bolhapiac árait – a zöldséghez, gyümölcshöz hasonlóan – a turisták pénztárcájához szabják, igazából csak a hatalmas, vasárnap is nyitva tartó közért vált a környékbeliek kedvencévé. Ennek ellenére akadnak itt meglepetések, de nem odabent, a csarnok területén.

A Pola Pola nevű hely ugyanazon a cím alatt (Klauzál tér 11.) található, mint a vásárcsarnok, de attól teljesen függetlenül működik, ráadásul „autentikus balkáni ízekkel” csábít. Elsőre valamiféle büfének gondolnánk, de a „grill bistro” önmeghatározás nem csak ámítás: étlap van, felszolgálás is, és ugyan bőségesnek tűnik a választék, szinte kizárólag grillezett húsok közül választhatunk, ha nem számolunk a zöldségköretekkel és a jellegzetes lepénnyel. Azonban a csevap–pljeskavica–saslik–kolbász kör roppant egyszerűen négyszögesíthető, az ún. Pola Pola tálban (5990 Ft) majdnem mindenből adnak ízelítőt, nem is keveset. Igaz, hogy pljeskavica helyett „no name” sajtos-baconos húspogácsát, de éppen ez a legjobb. Valahol félúton van a fasírt és a burger között, fűszervaj van a tetején, a maga műfajában párját ritkítja. Hozzá képest a vékony, fűszeres kolbász, a csevap és a saslik inkább csak kiegészítők, de annak első osztályúak. A remek alapanyagok mellett minden bizonnyal az lehet a titkuk, hogy az előkészületeknél módjával használták a sószórót. Így hát nyugodtan beletunkolhatunk az inkább édeskés ajvárba és az egyedi ízű, leginkább tejfölre emlékeztető kajmakba. A lepénnyel is maximálisan elégedettek lehetünk, talán csak a sopszka saláta halványabb a kelleténél. Összességében csak jókat mondhatunk, bár olyan érzésünk van, hogy a balkáni ízek feltételezett vadsága valahogy elkerülte a Klauzál teret. Ami persze nem is biztos, hogy akkora baj.

Figyelmébe ajánljuk

Jancsics Dávid korrupciókutató: Az Orbán család vagy a Matolcsy-klán működése új jelenség

Jancsics Dávid a Leukémia zenekar gitárosaként a hazai underground zenetörténethez is hozzátette a magáét, majd szociológusként az Egyesült Államokba ment, azóta a San Diego-i egyetem professzora. A magyarországi korrupcióról szóló doktori disszertációját átdolgozva idén magyarul is kiadták A korrupció szociológiája címmel. Erről beszélgettünk.

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).