étel, hordó

Pola Pola

  • ételhordó
  • 2017. december 1.

Gasztro

„Több mint egy éve vártak a Klauzál tér környéki, belső-erzsébetvárosi lakók, hogy újra használhassák a felújítás alatt lévő vásárcsarnokot. Úgy tűnik, jól jártak: nemcsak egy gondosan, szépen kivitelezett műemléket kaptak vissza, hanem az országban mostanság igen ritka, vasárnap is nyitva tartó bevásárlóközpontot”. Tavaly a Klauzál téri vásárcsarnok felújítását efféle fanfárok köszöntötték az építészszakma elismerő bólintgatása mellett. Végül sem bevásárlóközpont, sem vásárcsarnok nem lett az előző századfordulós építményből; piacnak túlságosan steril, őstermelőt alig látni, a hétvégenként megrendezett bolhapiac árait – a zöldséghez, gyümölcshöz hasonlóan – a turisták pénztárcájához szabják, igazából csak a hatalmas, vasárnap is nyitva tartó közért vált a környékbeliek kedvencévé. Ennek ellenére akadnak itt meglepetések, de nem odabent, a csarnok területén.

A Pola Pola nevű hely ugyanazon a cím alatt (Klauzál tér 11.) található, mint a vásárcsarnok, de attól teljesen függetlenül működik, ráadásul „autentikus balkáni ízekkel” csábít. Elsőre valamiféle büfének gondolnánk, de a „grill bistro” önmeghatározás nem csak ámítás: étlap van, felszolgálás is, és ugyan bőségesnek tűnik a választék, szinte kizárólag grillezett húsok közül választhatunk, ha nem számolunk a zöldségköretekkel és a jellegzetes lepénnyel. Azonban a csevap–pljeskavica–saslik–kolbász kör roppant egyszerűen négyszögesíthető, az ún. Pola Pola tálban (5990 Ft) majdnem mindenből adnak ízelítőt, nem is keveset. Igaz, hogy pljeskavica helyett „no name” sajtos-baconos húspogácsát, de éppen ez a legjobb. Valahol félúton van a fasírt és a burger között, fűszervaj van a tetején, a maga műfajában párját ritkítja. Hozzá képest a vékony, fűszeres kolbász, a csevap és a saslik inkább csak kiegészítők, de annak első osztályúak. A remek alapanyagok mellett minden bizonnyal az lehet a titkuk, hogy az előkészületeknél módjával használták a sószórót. Így hát nyugodtan beletunkolhatunk az inkább édeskés ajvárba és az egyedi ízű, leginkább tejfölre emlékeztető kajmakba. A lepénnyel is maximálisan elégedettek lehetünk, talán csak a sopszka saláta halványabb a kelleténél. Összességében csak jókat mondhatunk, bár olyan érzésünk van, hogy a balkáni ízek feltételezett vadsága valahogy elkerülte a Klauzál teret. Ami persze nem is biztos, hogy akkora baj.

Figyelmébe ajánljuk

Jens Lekman: Songs for Other People’s Weddings

„Ha valaha szükséged lenne egy idegenre, hogy énekeljen az esküvődön, akkor szólj nekem” énekelte Jens Lekman az első lemezén. A több mint két évtizede megjelent dal persze nem egy apróhirdetés akart lenni eredetileg, hanem az énekes legkedvesebb témájáról, az elérhetetlen szerelemről szólt.

Péterfy-Novák Éva: A Nevers-vágás

A szerző olyannyira nem bízik az olvasóiban, hogy már az első novella előtt, a mottó vagy az ajánlás helyén elmagyarázza, hogyan kell értelmezni a kötet címét, noha a könyv második felében elhelyezett címadó novella elég egyértelműen kifejti, hogy miről is van szó.

Mocskos játszma

  • SzSz

Shane Black farzsebében több mint harminc éve ott lapul a Play Dirty cím – anno a Halálos fegyver folytatásának szánta. Az eredeti forgatókönyv minden bennfentes szerint zseniális volt, sötétebb, mocskosabb, mint a zsarupáros meséje, ám épp ezért a stúdió, a producer és Richard Donner rendező is elutasította. Black viszont szeret ötleteket újrahasznosítani – ennek belátásához elég csak ránézni filmográfiájára –, így amikor jött a lehetőség, hogy Donald E. Westlake Parker-könyveiből készítsen filmet, gyorsan előkapta a régi címet.

33 változat Haydn-koponyára

Négy év után újra, ugyanott, ugyanazon alkotók közreműködésével mutatták be Esterházy Péter darabját; Kovács D. Dániel rendező a korábbitól alig különböző verziót hozott létre. A 2021-es premiert az író halála után közvetlenül tartották meg, így azt a veszteség drámaisága hatotta át, most viszont új szemszögből lehet(ne) megnézni Haydn koponyáját, és rajta keresztül az egyik legönironikusabb magyar szerzőt.