A sok esőnek köszönhetően a kora nyári zöldek ritka harsogóak és buják, a piac tele gyönyörű spenótokkal, sóskákkal, zöldfűszerekkel, fejes salátákkal. Igen ám, de amióta ropogósabb, strapabíróbb (jégsaláta, szívsaláta) és érdekesebb ízű (rukkola, ázsiai mixek stb.) salátákat kapunk, a jó öreg fejes saláta igencsak háttérbe szorult. Talán tavasszal, ha előbukkan egyszer-egyszer, amikor cukros-ecetes lében állva, tojásos nokedli mellé kerül (és ezt egyáltalán nem bánjuk). Egyébként sajnos gyakran végzi a hűtő mélyén. Az alábbi recept a görög konyhából érkezett, Maria szakácsnő által, és egy csapásra megoldja a fejessaláta-kérdést. Az erdélyi konyhában óriási kultusza van a fokhagymás, tárkonyecetes salátalevesnek, amelyet omlettel, vagy túrós puliszkával kínálnak. A leves által is bebizonyosodik, hogy a salátaleveleket nem kizárólag nyersen lehet fogyasztani. Nyugodtan készíthetünk belőle levest, pürét, főzeléket, vagy éppen az alábbi, görög ihletésű fricassée-t. Titka a temérdek olívaolaj, a sokféle zöldfűszer és a tálaláskor ráreszelt rengeteg friss citromhéj. Hagyományosan bárányragut vagy csirkét főznek benne, de kiváló köret halak mellé. A halakat a legtöbben azzal rontják el, hogy túl sokáig sütik. Lehetőség szerint ne fagyasztott halat vegyünk, halszaküzletekben, hipermarketekben szerencsére már nagyobb a választék, és egy-egy szelet halfiléhez még a szupermarketekben is hozzá lehet jutni.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!