chili&vanília

A szezon utolsó spárgái

Gasztro

Spárga barnított vajjal és kapribogyóval

Huss, elrepült a spárgaszezon néhány hete, lassan búcsúzunk az utolsó sípoktól, viszlát, jövőre! A szezon időjárástól függően április elején, közepén indul, és június közepéig tart, a zárónap Németországban hagyományosan június 24., Johannistag, azaz Keresztelő Szent János napja (nálunk Szent Iván-éj, a nyári napforduló ünnepe). Az utolsó, már kedvezőbb áron beszerezhető adagokkal még lehet kísérletezni, hogy jövőre új kedvencekkel lehessen gyarapítani a receptrepertoárt, de visszatérhetünk az egyszerűséghez is, hogy a spárga íze maradjon meg búcsúzásképpen. Például az alábbi, minimalista, de rafinált elkészítéssel: à la meunière, azaz molnárné módra. Amit hagyományosan nyelvhallal alkalmaz a klasszikus francia konyha, ez a sole meunière. Nem mellesleg ez az az étel, amelyen keresztül Julia Child, az amerikai szakácskönyvszerző ikon beleszeretett a francia konyhába.

A sole meunière az egyik legelegánsabb, és egyben leggyorsabban elkészíthető villantós vacsora, gyertyafényes alkalmakkor is megállja a helyét. Eredetileg finom húsú nyelvhallal készül, de bármilyen más fajtával, akár az itthon is könnyebben beszerezhető pisztránggal, lazaccal, de sült zöldségekkel is remekül működik. Nem egy bonyolult étel: a szépséges, hófehér, lapos halat serpenyőben, vajban megsütik, amíg omlós lesz, majd rengeteg barnított vajjal locsolják meg. A barnított vaj (beurre noisette) a klasszikus francia konyha fontos eleme, nem más, mint aranyszínűre pirított, enyhén karamellizált, pirított mogyoróra emlékeztető illatú és aromájú vaj. A végén citromlé, reszelt citromhéj, friss petrezselyem vagy snidling, esetleg kapribogyó kerül hozzá, ezek egyvelege: ízbomba. Pezsgő jár mellé, no és kenyér tunkolni. Az à la meunière – molnárné módra – valójában a lisztre utal, amelybe a halat sütés előtt forgatták. Eredetileg normandiai specialitás, Auguste Escoffier 1903-as Le guide culinaire című alapkönyve több változatát tartalmazza, például padlizsánnal, szőlővel, gombákkal. A kevesebb azonban néha több, így van ez ennél az ételnél is, amelyben az egyszerűség keveredik a luxussal. A barna vajas, citromos öntet a spárgán is ugyanilyen nagyszerűen érvényesül, egyben kiemeli a spárga nemes ízét. Hogy aztán jövő tavasszal is alig várjuk majd a következő szezon kezdetét.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.