chili&vanília

Karácsony III. – desszert

Gasztro

Bonyolult a Nesselrode grófról elnevezett desszert gasztronómiai történelme. A megbízható The Oxford Companion to Food lexikon szerint osztrák eredetű, a La­rousse enciklopédia bekezdése francia édességként tartja számon, a Nesselrode pite viszont a negyvenes és ötvenes évek New Yorkjának divatos desszertje. Ahhoz mindenesetre kétség sem fér, hogy a névadó Karl Nesselrode gróf, orosz diplomata, későbbi külügyminiszter, aki a krími háború utáni párizsi békekötésben Oroszországot képviselte. Az ő tiszteletére alkotott kandírozott gyümölcsökkel telitűzdelt, gőzölt, gesztenyés pudingot Marie-Antoine Carême, az első francia sztárséf 1814-ben. A desszert jeges, fagylaltos változatát viszont már a gróf saját szakácsa, bizonyos Mouy fejlesztette ki, állt is a bál, hogy akkor kit is illet meg a feltalálás dicsősége. Eredetileg kupola formában fagyasztották, mivel azonban az ilyen forma a legtöbb háztartásban egyrészt nem része a konyhai alapfelszerelésnek, másrészt nem férne el a mélyhűtőben, így inkább a praktikusabb, téglalap alakú gyümölcskenyér formában ajánlom.

Kellemes ünnepeket, jó főzést, találkozunk 2020-ban!

 

Nesselrode gesztenyeparfé

Hozzávalók (8 adag)

 

 

2,5 dl tej

2 tojás, szétválasztva

2 evőkanál nádcukor

3 dkg étkezési keményítő

csipet só

2×20 dkg gesztenyemassza, felolvasztva

5 dkg sütésálló csokoládélencse

vagy durvára aprított keserűcsokoládé

10 dkg aszalt meggy vagy vörösáfonya

rumba áztatva

4 dl tejszín (állati eredetű, min. 30% zsírtartalom)

A tetejére:

kandírozott narancshéj és meggy

keserűcsokoládé-forgács

 

A tejből kiveszünk 0,5 decit, a többit forráspontig melegítjük. Közben a tojások sárgáját kikeverjük két evőkanál nádcukorral, csipet sóval, a keményítővel és a fél deci tejjel. A forró tejből hozzáadunk keveset, azzal is csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett, alacsony hőfokon puding állagúra főzzük, óvatosan, hogy ne csapódjon ki a tojás. Közvetlenül a felületére teszünk egy frissen tartó fóliát, ez megakadályozza, hogy bőr képződjön rajta. Lehűtjük (hidegben hamar lehűl az erkélyen, vagy az edényt beleállíthatjuk a jéghideg vízzel teli mosogatótálba). Miközben hűl a puding, habbá verjük a tejszínt, felhasználásig hűtőbe tesszük. Amikor lehűlt a puding, elektromos keverővel elkeverjük a gesztenyemasszával, krémesítjük (a masszát érdemes előtte villával kissé összenyomkodni, lazítani). A legtöbb gesztenyemassza cukrozott és ízesített, nem szükséges semmit hozzáadni, de ízlés szerint tehetünk hozzá plusz rumot (amennyiben felnőtteknek készül). A gesztenyekrémbe forgatjuk a csokoládét és az aszalt meggyet (vagy vörösáfonyát). A két tojásfehérjét felverjük habbá, és a krémbe keverjük. Végül a tejszínhabot is a masszába forgatjuk, óvatosan, hogy ne törjük. Maradhat kissé „csíkos” is, nem muszáj teljesen homogénné tenni. Kibélelünk egy 25×12 cm-es gyümölcskenyérformát frissen tartó fóliával (a formát érdemes kikenni pár pötty olajjal, így jobban tapad a fólia, és nem lesz „ráncos”. Beletöltjük a masszát, minden oldalról ráhajtjuk a fóliát, majd mélyhűtőbe tesszük legalább 4 órára, vagy akár néhány nappal korábban. Tálalás előtt legalább 15 perccel érdemes kivenni a mélyhűtőből. Tálaláskor a formát forró vízbe mártjuk, majd a parfét kiborítjuk. Egészben vagy szeletelve kínáljuk. A tetejét díszíthetjük kandírozott naranccsal, meggyel és csokoládéforgáccsal.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.