chili&vanília

Karácsony III. – desszert

Gasztro

Bonyolult a Nesselrode grófról elnevezett desszert gasztronómiai történelme. A megbízható The Oxford Companion to Food lexikon szerint osztrák eredetű, a La­rousse enciklopédia bekezdése francia édességként tartja számon, a Nesselrode pite viszont a negyvenes és ötvenes évek New Yorkjának divatos desszertje. Ahhoz mindenesetre kétség sem fér, hogy a névadó Karl Nesselrode gróf, orosz diplomata, későbbi külügyminiszter, aki a krími háború utáni párizsi békekötésben Oroszországot képviselte. Az ő tiszteletére alkotott kandírozott gyümölcsökkel telitűzdelt, gőzölt, gesztenyés pudingot Marie-Antoine Carême, az első francia sztárséf 1814-ben. A desszert jeges, fagylaltos változatát viszont már a gróf saját szakácsa, bizonyos Mouy fejlesztette ki, állt is a bál, hogy akkor kit is illet meg a feltalálás dicsősége. Eredetileg kupola formában fagyasztották, mivel azonban az ilyen forma a legtöbb háztartásban egyrészt nem része a konyhai alapfelszerelésnek, másrészt nem férne el a mélyhűtőben, így inkább a praktikusabb, téglalap alakú gyümölcskenyér formában ajánlom.

Kellemes ünnepeket, jó főzést, találkozunk 2020-ban!

 

Nesselrode gesztenyeparfé

Hozzávalók (8 adag)

 

 

2,5 dl tej

2 tojás, szétválasztva

2 evőkanál nádcukor

3 dkg étkezési keményítő

csipet só

2×20 dkg gesztenyemassza, felolvasztva

5 dkg sütésálló csokoládélencse

vagy durvára aprított keserűcsokoládé

10 dkg aszalt meggy vagy vörösáfonya

rumba áztatva

4 dl tejszín (állati eredetű, min. 30% zsírtartalom)

A tetejére:

kandírozott narancshéj és meggy

keserűcsokoládé-forgács

 

A tejből kiveszünk 0,5 decit, a többit forráspontig melegítjük. Közben a tojások sárgáját kikeverjük két evőkanál nádcukorral, csipet sóval, a keményítővel és a fél deci tejjel. A forró tejből hozzáadunk keveset, azzal is csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett, alacsony hőfokon puding állagúra főzzük, óvatosan, hogy ne csapódjon ki a tojás. Közvetlenül a felületére teszünk egy frissen tartó fóliát, ez megakadályozza, hogy bőr képződjön rajta. Lehűtjük (hidegben hamar lehűl az erkélyen, vagy az edényt beleállíthatjuk a jéghideg vízzel teli mosogatótálba). Miközben hűl a puding, habbá verjük a tejszínt, felhasználásig hűtőbe tesszük. Amikor lehűlt a puding, elektromos keverővel elkeverjük a gesztenyemasszával, krémesítjük (a masszát érdemes előtte villával kissé összenyomkodni, lazítani). A legtöbb gesztenyemassza cukrozott és ízesített, nem szükséges semmit hozzáadni, de ízlés szerint tehetünk hozzá plusz rumot (amennyiben felnőtteknek készül). A gesztenyekrémbe forgatjuk a csokoládét és az aszalt meggyet (vagy vörösáfonyát). A két tojásfehérjét felverjük habbá, és a krémbe keverjük. Végül a tejszínhabot is a masszába forgatjuk, óvatosan, hogy ne törjük. Maradhat kissé „csíkos” is, nem muszáj teljesen homogénné tenni. Kibélelünk egy 25×12 cm-es gyümölcskenyérformát frissen tartó fóliával (a formát érdemes kikenni pár pötty olajjal, így jobban tapad a fólia, és nem lesz „ráncos”. Beletöltjük a masszát, minden oldalról ráhajtjuk a fóliát, majd mélyhűtőbe tesszük legalább 4 órára, vagy akár néhány nappal korábban. Tálalás előtt legalább 15 perccel érdemes kivenni a mélyhűtőből. Tálaláskor a formát forró vízbe mártjuk, majd a parfét kiborítjuk. Egészben vagy szeletelve kínáljuk. A tetejét díszíthetjük kandírozott naranccsal, meggyel és csokoládéforgáccsal.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.

„Bős–Nagymaros Panama csatorna” - így tiltakoztak a vízlépcső és a rendszer ellen 1988-ban

A Mű a rendszer jelképe lett. Aki az építkezés ellen tiltakozott, a rendszer ellen lépett fel – aki azt támogatta, a fennálló rendszert védte. Akkor a Fidesz is a környezetpusztító nagymarosi építkezés leállítását követelte. És most? Szerzőnk aktivistaként vett részt a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás­sorozatban. Írásában saját élményei alapján idézi fel az akkor történteket.

Utat tört magának

Tasó Lászlót 2022-ben még szavazati rekorddal választották országgyűlési képviselővé, jövőre már csak listán indítja a Fidesz–KDNP. Nyíradonyban, ahol harminc éve lett polgármester, és ahová dőlt az uniós pénz, az új vezetés kifizetetlen közvilágítási számlával, büntetőeljárásokkal szembesült, továbbá azzal, mi minden függ a képviselőtől.