Tartalom

MaNcs 31. évf. 51–52. sz. (2019-12-18)

Publicisztika
Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Jeshua arcképe alá

„Te mondod” – válaszolta görögül a gali­leai, amikor a helytartó feltette neki a kényes kérdést: „Te vagy-é a zsidók királya?” Jeshua mondata talán nem is volt kitérő válasz, mert az ő (arámi) anyanyelvén ez a fordulat egyszerűen azt jelentette: igen.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kidőltek

A múlt csütörtöki előrehozott választáson a brit Konzervatív Párt elsöprő többséget szerzett – a Munkáspárt mindössze 203 képviselőjével szemben 365-öt. Vezetője, Boris Johnson egyértelmű, erős felhatalmazást kapott a hard Brexit végrehajtására – mindez rendezett, de gyökeres és radikális szakítást vetít előre az unióval.

A szerk.

A szerk.

Városi szél

„Jövőre ott is uniós választások lesznek és elnökválasztás. A most tapasztalt folyamatok akkor is érvényesülnek majd: Robert Ficóra további megérdemelt pofonok várnak” – írtuk bő egy esztendeje, tavaly novemberben, amikor a szlovákiai önkormányzati választásokon Pozsonyt elvette egy független ellenzéki jelölt, Matúš Vallo építész a kormányon lévő Fico-párttól (Smer).

Külpol
Belpol

30 éves az Oltalom Karitatív Egyesület

Belpol

Szemben a rosszal

A megalakuláskor, 1989-ben célja a szegények segítése volt, de a rendszerváltás után az egyesületnek a szegénységnél súlyosabb problémát kell kezelnie: a teljes nincstelenséget. Az Iványi Gábor metodista lelkész vezette egyesület nehéz éveken van túl, a fővárosi és a VIII. kerületi (volt) fideszes vezetés mindent megtett az eltávolításukért. Sikertelenül.

Így nyertek 2. – a fővárosi ellenzéki összefogás titkos története

Belpol

Szlogenből valóság

Öt választási kudarc után az összes ellenzéki párt megértette, hogyan lehet megtörni a Fidesz „centrális erőterét”. A 2018-as országgyűlési választásokon még csak formálódó közös stratégia az idei önkormányzati választáson már sikereket hozott. Így jött össze Budapesten az októberi fordulat.

Zene

Lemez

Zene

Rossz időben, rossz helyen

Barbaro: Ilju haramia

Huszonhét évvel ezelőtt a Lágymányosi Művelődési Házban egy vájt fülű Barbaro-rajongó felvette a zenekar két koncertjét. Azokból állt össze ez a vinil LP az etnikus progresszív rock esszenciájaként.

Lemez

Zene

Az utolsó utáni tánc

Leonard Cohen: Thanks for the dance

Sok neves zenész hagyott itt minket 2016-ban: David Bowie, Prince, George Michael… Többségük idő előtt távozott, ezért is volt megrázó a halálhírük. Leonard Cohen 82 évesen hunyt el ugyanabban az évben, mégis, az ő halála hasonlóképpen megrendítő volt, hiszen a kanadai énekes-dalszerző-költő a 2010-es évek elejétől ismét alkotóereje teljében lépett színpadra, s készített jobbnál jobb lemezeket.

Interjú

Zene

„Sokkal jobban érzem magam a könnyűzenében”

Homoki Gábor hegedűművész

Korosztályának egyik legtehetségesebbje, a Kelemen Kvartett, a Keller és a legújabb Magyar Vonósnégyes alapító tagja, a Concerto Armonico koncertmestere, és még számos kamarazenei formációban játszik. Klasszikus zenészként ismerjük, aki olykor Elvis-számokat énekel, de azt szeretné, ha ez fordítva lenne.

Interjú

Zene

„Humor nélkül mostanában nem lenne könnyű kibírni”

Bujdosó János gitáros

Nem vitás, hogy régóta ő az egyik legjobb magyar gitáros, mégis kalapoznia kellett, hogy triójával stúdióba vonulhasson. Nem volt ez másképp korábban sem, amikor a Bujdosó Trió az első lemezét készítette. A második – hét év elteltével – az idén jelent meg.

Interaktív

Interjú

Interaktív

„Életre-halálra ment”

Vitray Tamás

Aki csak keveset látott 60 évnyi pályafutásából, az is pontosan tudja, hogy ikonikus alakja a magyar televíziózásnak. Az elvarratlan szálakról, a kéretlenül megkapott zsidó sorsról, az Orbánnal soha el nem készült beszélgetéssorozatról és az Arany Pöcs Klubról is mesél.

Könyv

Könyv

Könyv

„Kiégett emberek egy kiégett bolygón”

Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata és Malena Ernman: Ég a házunk

Svédországban tavaly jelent meg a Thunberg–Ernman család életrajza, még azelőtt, hogy Greta Thunberg klímaaktivistaként világhíressé vált volna, hiszen már akkor is figyelemre méltóak voltak ők négyen, és nem csupán azért, mert Malena Ernman, az anyuka világhírű operaénekes, férje, Svante Thunberg pedig ismert színész Svédországban.

Interjú

Könyv

„Nem hibáztatom az olvasót”

Kim Leine író

A Végtelen-fjord prófétái című regényéért 2013-ban megkapta az Északi Tanács Irodalmi Díját. A magyarul most megjelent A szellem­idéző és a tiszteletes pedig e mű előzményregénye, középpontjában Hans Egede, az első grönlandi misszionárius alakjával. A szerzővel az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon beszélgettünk a könyv születéséről, a kolonializmus bűneiről, a nők helyzetéről, a grönlandi sámánokról és szellemekről.

Könyv

Könyv

Ugyanarról, másképp

Szilágyi István: Katlanváros

Hat személyes hangú, önéletrajzi ihletésű esszét tartalmaz a Kolozsváron élő Szilágyi István kötete.

Interjú

Könyv

„Fityirc irtó kövér”

Dániel András író, illusztrátor

A kuflikról szóló képeskönyv-sorozata bevette a mozikat, de van belőle társasjáték és a szakboltok polcain ott ücsörögnek a plüssfigurák is. Sorra jelennek meg kicsiknek és nagyoknak szóló könyvei. Színre lépésé­ről, szabadságról, az alkalmazott grafikáról és a festészetéről beszélgettünk.

Interjú

Könyv

„A börtön meg se kottyant”

Stephen Fry író, komikus, színész, rendező

A brit reneszánsz ember tökéletes megtestesítője, és mint ilyen, természetesen magyar felmenőkkel is büszkélkedhet. Legutóbb jó ismerőseiről, a görög istenekről írt könyvet, a Mítosz nemrég jelent meg Kisantal Tamás fordításában magyarul. Olümposzi istenekről, John Cleese-ről, a komolyan vehetetlen mindenhatóról és a pesti viccekről is szót váltottunk.

100 éve született Primo Levi

Könyv

Odüsszeusz pokla

1987 áprilisában az egész világot bejárta a hír: Primo Levi olasz író, aki túlélte az auschwitzi haláltábort, és holokausztélményét világhírű könyvekben dolgozta fel, Torinóban öngyilkos lett. Önként választotta a halált, vagy Auschwitz ölte meg negyven év múltán?

Könyv

Könyv

A szemünk előtt

Richard Ford: Vadon

A Pulitzer-díjas amerikai szerzőnek az eredetileg 1990-ben megjelent Vadon az első magyarul kiadott regénye.

Matyi Dezső nem adja fel: újra nyomul az Alexandra-csoport

Könyv

Családban marad

Bár az Alexandra könyvesbolthálózat 2017-es bedőlését több kis kiadó ma is nyögi, a vállalatcsoport kiadói lába az erősödés jeleit mutatja, és a Matyi család újra belevágott a könyvkereskedésbe is. Az eltűnt milliárdok utáni nyomozás eddig nem hozott konkrét eredményt.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Nem elég egzotikus”

Kovács Dániel művészettörténész, Molnár Szabolcs és Smiló Dávid építészek, a 2020-as Velencei Biennálé magyar kiállításának alkotói

A közelmúlt építészeti örökségének újragondolásával vitték el a pálmát a Ludwig Múzeum 2020-as Velencei Építészeti Biennálé pályázatának hét másik indulója elől. Az Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása című győztes pályamű mögötti gondolatról faggattuk őket.

Kiállítás

Képzőművészet

Ki értheti Arakit?

Nobuyoshi Araki – Érzelmes utazás

Amikor olyan művész kiállítását nézzük, aki úgymond messziről jött, ráadásul olyan témákat is érint, melyek idegenül hatnak a helyi nézőre, felmerül, mennyi előzetes tudás kell ahhoz, hogy valóban értői lehessünk a látottaknak.

Színház

Színház

Színház

Zöld bor

Kónya Klára: Ráolvasás

Egyre jobban összeszorul a gyomrunk, ahogy halad előre a laza, jó fej magyartanár és a rajongó, kissé magányos és bizonytalan diáklányok története.

Színikritika tollal és fegyverrel

Színház

Lőj a kritikusra!

A színikritikusokat sohasem volt szokás szentnek és sérthetetlennek tekinteni – sőt. Elagyabugyált, kardélre hányt és kutyakorbáccsal fenyegetett, vagy épp egymással párbajozó ítészek a magyar színház- és sajtótörténet régmúltjából.

Sorköz
Lélek

Magányhelyzet itthon és a nagyvilágban

Lélek

Láthatatlan falak

Egyre aggasztóbb statisztikákból rajzolódik ki az elmagányosodó emberiség képe, olyannyira, hogy a magányt már a legnagyobb egészségügyi problémák között emlegetik itthon és szerte a világban. Amerikában már dolgoznak is a magány elleni gyógyszeren.

Interjú

Lélek

„Na, mi van, házasodunk?”

Daniel Jones rovatvezető, The New York Times

A lap Modern Love című rovatába bárki beküldheti a maga 1500 szavas, szerelemről és más intim viszonyokról szóló, személyes kisesszéjét. A 15 éve jelentkező cikksorozathoz ma már egy podcast és egy tévésorozat is társult. A rovat alapító-szerkesztőjével a The New York Times manhattani szerkesztőségében beszélgettünk.

Gasztro
Tudomány

Korunk pestise, a cukorbetegség

Tudomány

Alattomosan kezdődik

Ha az összes felnőtt cukorbeteg egy országba költözne, „Diabetesztán” lenne a harmadik legnépesebb ország a Földön. Míg 1980-ban 100 millió körüli volt a cukorbetegségben szenvedők száma, mára ez már 450 és 500 millió közé emelkedett. A 80-as évek elején a 18 év felettiek 5 százaléka volt diabéteszes, ma már a 9 százalékot is meghaladja az arányuk.

Interjú

Tudomány

„Ez egy száz éven át tartó történet lesz”

Vattay Gábor fizikus az új kvantumkorszakról

A Google bejelentette, hogy elérték a kvantumfölényt – ez remek hír, de mit is értünk ez alatt? És mi fán terem a kvantum-számítástechnika? Az ELTE komplex rendszerek fizikája tanszék vezetőjével beszélgettünk a kvantumfölény mibenlétéről és a magyar kvantum-számítástechnika lehetőségeiről.

Interjú

Tudomány

„Nem lehet megtalálni a bukás egyetlen okát”

Komoróczy Géza orientalista a birodalmak sorsáról

A birodalmak évezredekkel ezelőtt kialakult jellegzetességei máig megszabják a nagy térségi integrációk természetét. Egy birodalom még eltűnni sem tud olyan egyszerűen – ezekről is beszélt nekünk Komoróczy Géza professzor. Minden, amit az elmúlt öt és fél ezer évről tudni érdemes!

Gurupédia IV. – László András, Pap Gábor

Tudomány

Hazai tér

Gurunak lenni végül is ugyanolyan foglalkozás, mint kenyeret sütni, utcát seperni, adót szakérteni, újságot írni. Hogyan lesz valaki spirituális vezető? Tényleg felülről nevezik ki? Vagy az elvárások emelik magasba? Sorozatunk negyedik, befejező része.

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Rebelliseknek tartották őket, drogos hippiknek”

John Savage színész

Feltehetően Milos Forman Hairjének Claude-ja miatt, de egész pályája során – a Hortobágy lebukó napjának fényében játszódó a Hosszú vágta főszerepétől A keresztapa III. epizódalakításig – mindig csak szeretni lehetett. Most az újvidéki Pozorište mladih (Ifjúsági Színház) Hair-premierje után beszélgettünk vele, ahol díszvendég volt.

Tévésorozat

Mikrofilm

Nem tudják, de teszik

Eszmélet

Aki a változatosság kedvéért karácsonyi nyomasztásra vágyik, ne is menjen tovább: itt van egy jó kis cseh sorozat.