A kibbeh Libanon egyik leghíresebb nemzeti étele, mely leginkább gyűjtőfogalom, hiszen rengeteg változata létezik: zöldséges, halas, húsos, nyers, sült, olajban sült stb. Ez a húsos, sült változat talán az egyik legegyszerűbben elkészíthető. Darált hússal kevert bulgurrétegek közé fűszeres, fenyőmagos, karamellizált hagymás darált hús kerül, melynek titka természetesen a fűszerezésben és az arányokban rejlik. Ugyanennek az ételnek az igazán kifinomult, elegáns testvéréhez a fűszeres tölteléket fedő bulgurból torpedó formájú gombócokat gyúrnak, és olajban ropogósra sütik. De ennek elkészítése igazán művészet, így inkább a rusztikus, sütőben sült kibbeh-re esett a választásom. Egy nagy adag salátával tökéletes vacsora, és vendégváró ételnek is kiváló.
Bárányhúsos sült kibbeh (Kebbé Bil Sainiyé)
Hozzávalók (6-12 adag)
Külső réteg:
20 dkg finom szemcséjű bulgur
40 dkg darált bárányhús
1 hagyma, finomra aprítva
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
Töltelék:
4 evőkanál vaj
4 hagyma, finomra aprítva
0,5 kávéskanál őrölt szegfűbors
0,5 kávéskanál őrölt fahéj
0,5 kávéskanál őrölt koriander
1 kávéskanál őrölt római kömény
8 dkg fenyőmag (vagy dió), pirítva
25 dkg darált bárányhús
só, bors
A külső réteghez a bulgurt megsózzuk, majd annyi forró vizet öntünk rá, amennyi ellepi, kb. 4 dl-t. 15 percig állni hagyjuk, amíg megduzzad. Hozzáadjuk a darált húst, a hagymát és az olajat, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük, hogy a massza összeálljon (ha tehetjük, a bulguros-húsos masszát daráljuk le kétszer). Elkészítjük a tölteléket: a vajon üvegesre dinszteljük, majd lassan karamellizáljuk kicsit a hagymát. Hozzáadjuk a fűszereket és a fenyőmagot, majd a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és néhány percig pirítjuk, amíg a hús megsül. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kiolajozunk egy 20 cm átmérőjű kerek formát (vagy jénait). A külső réteg masszáját kettéosztjuk, az egyik felét a forma aljába nyomkodjuk. Rátesszük a tölteléket, majd arra a külső réteg másik fele kerül. A tetejét elsimítjuk, átlósan beirdaljuk, majd megkenjük olívaolajjal. 20-25 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com