chili&vanília

Kibbeh

Gasztro

A Közel-Kelet kulináris művészetében előkelő helyet foglal el a libanoni konyha, talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legnépszerűbb és legkifinomultabb. Libanon évszázadokon át az Oszmán Birodalom része volt, az első világháború után pedig francia fennhatóság alá került. Mindkettő jelentős hatást gyakorolt az egyébként is erős arab gyökerekkel bíró libanoni gasztronómiára.

A kibbeh Libanon egyik leghíresebb nemzeti étele, mely leginkább gyűjtőfogalom, hiszen rengeteg változata létezik: zöldséges, halas, húsos, nyers, sült, olajban sült stb. Ez a húsos, sült változat talán az egyik legegyszerűbben elkészíthető. Darált hússal kevert bulgurrétegek közé fűszeres, fenyőmagos, karamellizált hagymás darált hús kerül, melynek titka természetesen a fűszerezésben és az arányokban rejlik. Ugyanennek az ételnek az igazán kifinomult, elegáns testvéréhez a fűszeres tölteléket fedő bulgurból torpedó formájú gombócokat gyúrnak, és olajban ropogósra sütik. De ennek elkészítése igazán művészet, így inkább a rusztikus, sütőben sült kibbeh-re esett a választásom. Egy nagy adag salátával tökéletes vacsora, és vendégváró ételnek is kiváló.

Bárányhúsos sült kibbeh (Kebbé Bil Sainiyé)

Hozzávalók (6-12 adag)

Külső réteg:

20 dkg finom szemcséjű bulgur

40 dkg darált bárányhús

1 hagyma, finomra aprítva

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

Töltelék:

4 evőkanál vaj

4 hagyma, finomra aprítva

0,5 kávéskanál őrölt szegfűbors

0,5 kávéskanál őrölt fahéj

0,5 kávéskanál őrölt koriander

1 kávéskanál őrölt római kömény

8 dkg fenyőmag (vagy dió), pirítva

25 dkg darált bárányhús

só, bors

A külső réteghez a bulgurt megsózzuk, majd annyi forró vizet öntünk rá, amennyi ellepi, kb. 4 dl-t. 15 percig állni hagyjuk, amíg megduzzad. Hozzáadjuk a darált húst, a hagymát és az olajat, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük, hogy a massza összeálljon (ha tehetjük, a bulguros-húsos masszát daráljuk le kétszer). Elkészítjük a tölteléket: a vajon üvegesre dinszteljük, majd lassan karamellizáljuk kicsit a hagymát. Hozzáadjuk a fűszereket és a fenyőmagot, majd a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és néhány percig pirítjuk, amíg a hús megsül. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kiolajozunk egy 20 cm átmérőjű kerek formát (vagy jénait). A külső réteg masszáját kettéosztjuk, az egyik felét a forma aljába nyomkodjuk. Rátesszük a tölteléket, majd arra a külső réteg másik fele kerül. A tetejét elsimítjuk, átlósan beirdaljuk, majd megkenjük olívaolajjal. 20-25 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hollandia újra unalmassá tenné a politikát

Geert Wilders egyszemélyes pártjának 2023-as győzelme földindulást is jelenthetett volna, de csak egy bénázó és széteső kormánykoalíciót szült. A szerdai előre hozott választás után a legtöbb esélye egy gyenge kormánynak van, aminek a vezetője nem szerepelni, hanem dolgozni szeretne.

„Az őrbottyániaknak kellemetlen Nagy Feró”

Egy helyi képviselő szorgalmazta, hogy vonják vissza Nagy Feró díszpolgári címét a zenész Szőlő utcai ügyben tett kijelentése miatt, aztán lemondott a mandátumáról. A kisváros korábbi alpolgármestere közölte, elkészíti a díszpolgári cím visszavonásáról szóló előterjesztést.

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás az Egy elképesztő történet: gondnokság alá akarta vetetni egykori barátját, majd bíróságra ment, de a pert is elbukta című cikk miatt.

Magyar Péter-Orbán Viktor: 2:0

Állítólag kétszer annyian voltak az Andrássy úti Nemzeti Meneten, mint a Kossuth térre érkező Békemeneten, ám legalább ennyire fontos, hogy mit mondtak a vezérszónokok. Magyar Péter miszlikbe vágta Orbán Viktort egyebek mellett azzal, hogy saját szavait hozta fel ellene. Aztán megjött a Ryanair.