chili&vanília

Kibbeh

Gasztro

A Közel-Kelet kulináris művészetében előkelő helyet foglal el a libanoni konyha, talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legnépszerűbb és legkifinomultabb. Libanon évszázadokon át az Oszmán Birodalom része volt, az első világháború után pedig francia fennhatóság alá került. Mindkettő jelentős hatást gyakorolt az egyébként is erős arab gyökerekkel bíró libanoni gasztronómiára.

A kibbeh Libanon egyik leghíresebb nemzeti étele, mely leginkább gyűjtőfogalom, hiszen rengeteg változata létezik: zöldséges, halas, húsos, nyers, sült, olajban sült stb. Ez a húsos, sült változat talán az egyik legegyszerűbben elkészíthető. Darált hússal kevert bulgurrétegek közé fűszeres, fenyőmagos, karamellizált hagymás darált hús kerül, melynek titka természetesen a fűszerezésben és az arányokban rejlik. Ugyanennek az ételnek az igazán kifinomult, elegáns testvéréhez a fűszeres tölteléket fedő bulgurból torpedó formájú gombócokat gyúrnak, és olajban ropogósra sütik. De ennek elkészítése igazán művészet, így inkább a rusztikus, sütőben sült kibbeh-re esett a választásom. Egy nagy adag salátával tökéletes vacsora, és vendégváró ételnek is kiváló.

Bárányhúsos sült kibbeh (Kebbé Bil Sainiyé)

Hozzávalók (6-12 adag)

Külső réteg:

20 dkg finom szemcséjű bulgur

40 dkg darált bárányhús

1 hagyma, finomra aprítva

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

Töltelék:

4 evőkanál vaj

4 hagyma, finomra aprítva

0,5 kávéskanál őrölt szegfűbors

0,5 kávéskanál őrölt fahéj

0,5 kávéskanál őrölt koriander

1 kávéskanál őrölt római kömény

8 dkg fenyőmag (vagy dió), pirítva

25 dkg darált bárányhús

só, bors

A külső réteghez a bulgurt megsózzuk, majd annyi forró vizet öntünk rá, amennyi ellepi, kb. 4 dl-t. 15 percig állni hagyjuk, amíg megduzzad. Hozzáadjuk a darált húst, a hagymát és az olajat, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük, hogy a massza összeálljon (ha tehetjük, a bulguros-húsos masszát daráljuk le kétszer). Elkészítjük a tölteléket: a vajon üvegesre dinszteljük, majd lassan karamellizáljuk kicsit a hagymát. Hozzáadjuk a fűszereket és a fenyőmagot, majd a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és néhány percig pirítjuk, amíg a hús megsül. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kiolajozunk egy 20 cm átmérőjű kerek formát (vagy jénait). A külső réteg masszáját kettéosztjuk, az egyik felét a forma aljába nyomkodjuk. Rátesszük a tölteléket, majd arra a külső réteg másik fele kerül. A tetejét elsimítjuk, átlósan beirdaljuk, majd megkenjük olívaolajjal. 20-25 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.