étel, kihordó

Mákos Guba

  • ételhordó
  • 2020. április 26.

Gasztro

Lapzártánk idején a járvány miatt délután 3-ig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, de teljes zárlatot is elrendelhetnek hamarosan. Marad az ételfutár. Az erre szakosodott szolgáltatók egyelőre szinte mindenhonnan szállítanak.

A Krisztina körúti Mákos Guba Bistrót a Netpincér ajánlatai között találtuk. Ismerős helyről van szó, több mint tíz éve működik a Krisztina térnél, valahol félúton a kifőzde és a vendéglő között, és tapasztalataink szerint e több mint tíz év alatt inkább fejlődésről, mint visszafejlődésről beszélhetünk. A régebbi főzelékes, egytálas, rántott húsos menü nemcsak jókedvvel bővült, de hamburgerrel, vegafogásokkal is, sőt azt írják honlapjukon, hogy a „klasszikus, házias magyar ínyencségektől kezdve az európai gasztronómia remekei és specialitásai egyaránt szerepelnek repertoárunkban”, hozzátéve, hogy „legyen szó egy kiadós és laktató ebédről vagy egy romantikus gyertyafényes vacsoráról”.

Nem kételkedünk abban, hogy helyben, „egy romantikus, gyertyafényes vacsorán” is ugyanazt kapnánk, mint amit az ételfutár hoz, mégis ég és föld a különbség. Érkezhet az ebéd osztályon felüli étteremből vagy a „kiskoszosból” vagy mint most, a Mákos Gubából, a különféle nejlonzacskókban, hungarocell és műanyag „tányérokban”, mint az egykor létező szocializmusban: megszűnnek az osztálykülönbségek, s egyetlen fogás láttán sem gondolnánk, hogy étvágygerjesztő volna. Mindezt csak fokozza a kihűlés ténye, így hát mikrózás nélkül nem is lehet nekilátni a falatozásnak.

A Jókai bableves (1431 Ft) sűrű és nehéz, de legalább rendesen megfőtt, mielőtt kihűlt. A kolbászkarika ritka vendég, a jelentősebb mennyiségű, ám meglehetősen zsíros csülökdarabka szerény vigasz. A kecskesajtburger édesburgonyával (2351 Ft) frissen tökéletes lehetett, de melegítve a köret szottyadttá válik, ahogy a mákkal bevont zsemle is. Szerencsére a kecskesajtot ilyen könnyen nem lehet tönkretenni. Ahogy a csicseriborsó-fasírtot sem (2241 Ft), az hidegen és melegen is ugyanolyan jó, bár a vele oly szépen harmonizáló kókuszchipses bulgur csak forrón élvezhető. Az összes közül az ún. MG desszert (1161 Ft; képünkön) talán a legcsúfabb, ha lehet ilyet mondani. De a mákos guba randevúja az epervelővel és a tejszínhabbal a műanyag dobozban amennyire kiábrándító látvány, annyira ízletes is. A végén megfogadjuk, hogy ha ismét futár jő, megpróbálunk bekötött szemmel ebédelni.

 

Figyelmébe ajánljuk