chili&vanília

Karanténkantin 1. – Az ezerarcú lencseragu

Gasztro

Egy hét alatt minden megváltozott, a főzésünk is. Legtöbbünk az otthoni konyhánkban keres most egy kis békét, vigaszt és elsősorban napi menüt. Átgondoltabban, szerényebben, takarékosabban tervezzük meg a heti főzést, a különlegesebb, egzotikusabb alapanyagokat megtartjuk békeidőkre, előtérbe kerülnek a kamra kincsei. Ahány élethelyzet, annyi viszonyulás – kinek a nap fénypontja és terápia lett a konyhai tevékenység, kinek komoly kihívás a házi menza üzemeltetése. Az alábbi, szuperegyszerű paradicsomos lencseragut – valójában egy kvázi húsmentes bolognait – szívből ajánlom mindenkinek. Maga az alaprecept is remek, a legjobb benne azonban az ezerarcú felhasználhatósága. Érdemes rögtön nagy adagot főzni belőle, mert igazán multifunkcionális, és fagyasztóban is nagyszerűen lehet porciózva tárolni. Az alaprecept ízesítése szándékosan semleges, a fűszerezést közönségtől (gyerek vs. felnőtt) és a kamra felszereltségi szintjétől függően variálhatjuk (ha van otthon és szeretjük, ízesíthetjük az alapot szárított gombával, füstölt vagy csípős paprikával, curryvel vagy más fűszerkeverékkel). Íme, a „lencsebolognai” további életei: vega raguként nemcsak főtt tésztára, hanem héjában sült burgonyára, lepénykenyérre, bármilyen főtt gabonára is halmozhatjuk. Botmixerrel darabosra pürésítve válhat belőle pazar melegszendvicskrém (reszelt sajttal a tetején). Jól működhet rakott ételek „húsrétegeként” (rakott kel, lasagna), töltelékként (húsmentes hortobágyi, rizzsel keverve töltött paprika). Másnap, amikorra kissé összeáll, forró vízzel felengedve rusztikus (vagy pépesítve krém-) levessé, ha tartunk otthon kókusztejet és egzotikus fűszereket, akkor indiai egytálétellé – dallá – válhat (ez esetben süthetünk mellé házi naan lepénykenyeret).

 

Ezerarcú paradicsomos lencseragu – alaprecept

Hozzávalók (kb. 8–10 adag)

 

 

0,5 dl olaj

1 nagy hagyma finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma meghámozva,

finomra aprítva

2 sárgarépa meghámozva, lereszelve

kis darab zeller meghámozva, lereszelve

25 dkg lencse (előző nap beáztatva)

7 dl paradicsomszósz vagy hámozott-

paradicsom-konzerv

1-1 mokkáskanál szárított kakukkfű

és oregánó

só, bors

bő 1 liter víz

Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és zellert, pár percig dinszteljük. Beletesszük a beáztatott lencsét, átforgatjuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt, a fűszereket és a vizet. Egész lassú tűzön, kb. 1 óráig főzzük, amíg a lencse megpuhul, de nem fő pépesre. A pontos főzési idő a lencsétől is függ, 45 perc után már érdemes figyelni. Ha közben túl sűrűnek látjuk, fokozatosan hozzáöntünk 1-1 dl vizet, ügyeljünk, hogy ne kapjon oda. Ha tésztával adjuk, kifőzünk fejenként 6–10 dkg tésztát, majd ráhalmozzuk a lencseragut. Reszelt parmezánnal, olívaolajjal tálaljuk, ha van otthon, akkor finomra aprított zöldfűszert, például bazsalikomot vagy medvehagymát szórunk a tetejére.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk