chili&vanília

Karanténkantin 1. – Az ezerarcú lencseragu

Gasztro

Egy hét alatt minden megváltozott, a főzésünk is. Legtöbbünk az otthoni konyhánkban keres most egy kis békét, vigaszt és elsősorban napi menüt. Átgondoltabban, szerényebben, takarékosabban tervezzük meg a heti főzést, a különlegesebb, egzotikusabb alapanyagokat megtartjuk békeidőkre, előtérbe kerülnek a kamra kincsei. Ahány élethelyzet, annyi viszonyulás – kinek a nap fénypontja és terápia lett a konyhai tevékenység, kinek komoly kihívás a házi menza üzemeltetése. Az alábbi, szuperegyszerű paradicsomos lencseragut – valójában egy kvázi húsmentes bolognait – szívből ajánlom mindenkinek. Maga az alaprecept is remek, a legjobb benne azonban az ezerarcú felhasználhatósága. Érdemes rögtön nagy adagot főzni belőle, mert igazán multifunkcionális, és fagyasztóban is nagyszerűen lehet porciózva tárolni. Az alaprecept ízesítése szándékosan semleges, a fűszerezést közönségtől (gyerek vs. felnőtt) és a kamra felszereltségi szintjétől függően variálhatjuk (ha van otthon és szeretjük, ízesíthetjük az alapot szárított gombával, füstölt vagy csípős paprikával, curryvel vagy más fűszerkeverékkel). Íme, a „lencsebolognai” további életei: vega raguként nemcsak főtt tésztára, hanem héjában sült burgonyára, lepénykenyérre, bármilyen főtt gabonára is halmozhatjuk. Botmixerrel darabosra pürésítve válhat belőle pazar melegszendvicskrém (reszelt sajttal a tetején). Jól működhet rakott ételek „húsrétegeként” (rakott kel, lasagna), töltelékként (húsmentes hortobágyi, rizzsel keverve töltött paprika). Másnap, amikorra kissé összeáll, forró vízzel felengedve rusztikus (vagy pépesítve krém-) levessé, ha tartunk otthon kókusztejet és egzotikus fűszereket, akkor indiai egytálétellé – dallá – válhat (ez esetben süthetünk mellé házi naan lepénykenyeret).

 

Ezerarcú paradicsomos lencseragu – alaprecept

Hozzávalók (kb. 8–10 adag)

 

 

0,5 dl olaj

1 nagy hagyma finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma meghámozva,

finomra aprítva

2 sárgarépa meghámozva, lereszelve

kis darab zeller meghámozva, lereszelve

25 dkg lencse (előző nap beáztatva)

7 dl paradicsomszósz vagy hámozott-

paradicsom-konzerv

1-1 mokkáskanál szárított kakukkfű

és oregánó

só, bors

bő 1 liter víz

Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és zellert, pár percig dinszteljük. Beletesszük a beáztatott lencsét, átforgatjuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt, a fűszereket és a vizet. Egész lassú tűzön, kb. 1 óráig főzzük, amíg a lencse megpuhul, de nem fő pépesre. A pontos főzési idő a lencsétől is függ, 45 perc után már érdemes figyelni. Ha közben túl sűrűnek látjuk, fokozatosan hozzáöntünk 1-1 dl vizet, ügyeljünk, hogy ne kapjon oda. Ha tésztával adjuk, kifőzünk fejenként 6–10 dkg tésztát, majd ráhalmozzuk a lencseragut. Reszelt parmezánnal, olívaolajjal tálaljuk, ha van otthon, akkor finomra aprított zöldfűszert, például bazsalikomot vagy medvehagymát szórunk a tetejére.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

„Rá­adásul gonosz hőseinek drukkol”

A több mint kétezer strófás Nibelung-ének a középkori német irodalom talán legjelentősebb műve. Hogyan lehet ma aktuális egy 800 éves irodalmi mű? Miért volt szükség egy új magyar változatra? Erről beszélgettünk Márton László író-műfordítóval öt évvel ezelőtt. Idézzük fel a cikket!

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)

Az igazságnak kín ez a kor

A családregény szó hallatán rendre vaskos kötetekre gondolunk, táblázatokra a nemzedékek fejben tartásához, eszünkbe juthat a Száz év magány utolsó utáni oldalán a kismillió Buendía szisztematikus elrendezése is.

Kultúrnemzet

„A nemzetgazdasági miniszter úr, Varga Mihály 900 millió forintot biztosított ennek az épületnek a felújítására – nyilván jó összeköttetésének köszönhetően. Lám, egy nemzeti kormányban még a pénzügyminiszter is úgy gondolja, hogy a kultúra nemcsak egy sor a magyar költségvetésben, hanem erőforrás, amelynek az ország sikereit köszönhetjük.”