kertész lesek

Megyeri csárda

  • ételhordó
  • 2012. május 19.

Gasztro

Nemrégiben Újpest hőskorát igyekeztünk bemutatni, ám helyhiány miatt ki kellett hagynunk a legismertebb "pre-újpesti" objektumot.

A Megyeri csárdáról van szó, melynek elődje állítólag az 1600-as évek végén létesült, mivel a Váci út (igaz, név nélkül) már akkor (sőt korábban, a rómaiak idején is) fontos útvonalnak számított. Akkor is, azóta is a Megyeri csárda után - a címe: Bp. IV., Külső Váci út 102. - kezdődött vagy ért véget a város. Nem tudjuk, van-e még egy olyan vendéglátóhely Magyarországon, ami ily mértékben a múlt ködébe veszne, de arra mérget vehetünk, hogy a betyáros romantikának keresve sem találnánk jobb helyszínt - annak ellenére, hogy iparvidékkel vették körbe az elmúlt évszázadban.

Tudomásunk szerint jelenlegi állapotát az 1960-as évek közepén nyerte el, afféle "folklórcentrumot" hozott létre itt az akkoriban ébredező idegenforgalom, s ha nem számítjuk az újpesti labdarúgók legendás dáridózásait, a csárda számára minden bizonnyal a turistacsoportok táplálása (+néptánc und cigányzene) jelentette a legfőbb bevételi forrást, nem is oly szűköset. Vélhetően mostanában is ugyanez a helyzet, bár a hatalmas kerthelyiségben álló színpad szürkemarhás-gémeskutas dekorációja eléggé lerobbant.

De van még idő a csinosításra, ilyenkor, elő-előszezonban a szombati ebédidő ellenére sincs vendég rajtunk kívül. A választék és a kiszolgálás is a vendéglátóipar zenitje - csak éppen 1982-ből. Utóbbi udvarias, de körülményes - vagy háromnegyed órát kell várni a második fogásra -, előbbi a ma már a "hagyományos" kisvendéglők kínálatában sem található meg mindig. A kezdeti töpörtyűkrémtál (850 Ft) majdnem tökéletes, primőr zöldségek díszítik a három gombócot, melyek íze remek, kár, hogy túlságosan kemény a hűtéstől. A hagymaleves (690 Ft) és a sztrapacska (930 Ft) hozza az átlagot, teljességgel neutrális, a fokhagymás mangalicasteak (2500 Ft) viszont valóban a hely szellemének megfelelő nagy adag, sűrű hús. Nem emlékszünk, mikor ettünk utoljára rántott sertésmájat (1900 Ft), most ismét felidézhetjük a régi ízt. Épp olyan fűrészporos, mint harminc évvel ezelőtt, retrónak tökéletes, ebédnek nem annyira.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.