chili&vanília

Keleti karalábé

Gasztro

Délkelet-Ázsia országaiban, például Vietnamban, Thaiföldön vagy Kambodzsában az egyik leghétköznapibb saláta zöld papajából készül. Nyilvánvalóan azért, mert sok terem belőle, ez az egyik legkönnyebben hozzáférhető, legolcsóbb alapanyag. A gyümölcsöt - amely valójában inkább zöldségfunkciót tölt be - mindenütt lehet kapni, óriási halmokban állaz úszópiacokon, hordják az utcai árusok vállon, fejen cipelt kosaraikban. A zöld papaja még éretlen, ilyenkor kemény húsú, ropogós, semleges ízű, leginkább az uborkához vagy a nyers cukkinihez áll közel. Innen született az ötlet, hogy a mi banális, hétköznapi karalábénkat némi egzotikummal ruházzam fel. A csípős-savanyú öntetnek köszönhetően igazi frissítő saláta, a mangó és a zöldalma még inkább üdíti. Az öntetet előkészíthetjük hamarabb is, a kész salátát viszont azonnal kell fogyasztani, nem tesz jót neki, ha áll. A karalábé egyáltalán nem mindenütt számít olyan köznapi zöldségnek, mint nálunk, sok külföldi csodálkozó tekintettel mustrálja, amikor találkozik vele nálunk. A hagyományos elkészítési módokon kívül kiválóan használható egzotikusabb ételekben is, például ebben a keleti és nyugati gasztronómiát ötvöző, üde, mégis ízgazdag salátában.

Nyers karalábésaláta mangóval és pirított földimogyoróval

Hozzávalók (2-4 adag)

2 közepes, zsenge karalábé (40 dkg) gyufaszálra szeletelve

2 új sárgarépa, gyufaszálra szeletelve

1 zöldalma, gyufaszálra szeletelve

1 közepes, érett mangó, meghámozva, felkockázva

Öntet:

2 zöldcitrom leve

2 púpozott teáskanál barna cukor

2 evőkanál világos szójaszósz

1 csilipaprika kimagozva, finomra aprítva (vagy 1 kávéskanál csípőspaprika-krém)

1 kávéskanál reszelt gyömbér

3 evőkanál víz

1 kis csokor menta, nagyobb darabokra tépkedve

1 kis csokor koriander

5 dkg pirított, sótlan földimogyoró, durvára törve

A karalábét, sárgarépát meghámozzuk, és vékony gyufaszál méretűre szeleteljük. A zöldalmát szintén, de azt nem szükséges meghámozni. A mangót kb. fél cm-es kockákra vágjuk. Egy nagy keverőtálba tesszük a zöldségeket és a gyümölcsöket. Kikeverjük az öntetet: a zöldcitromléhez adjuk a cukrot, elkeverjük, hogy feloldódjon. Hozzáadjuk a halszószt (vagy világos szójaszószt), a csilipaprikát, a reszelt gyömbért, végül felhígítjuk néhány evőkanál hideg vízzel. Az öntetet a salátára locsoljuk, összeforgatjuk vele, majd hozzákeverjük a mentát és a koriandert. A tetejét megszórjuk a pirított földimogyoróval.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.