chili&vanília

Keleti karalábé

Gasztro

Délkelet-Ázsia országaiban, például Vietnamban, Thaiföldön vagy Kambodzsában az egyik leghétköznapibb saláta zöld papajából készül. Nyilvánvalóan azért, mert sok terem belőle, ez az egyik legkönnyebben hozzáférhető, legolcsóbb alapanyag. A gyümölcsöt - amely valójában inkább zöldségfunkciót tölt be - mindenütt lehet kapni, óriási halmokban állaz úszópiacokon, hordják az utcai árusok vállon, fejen cipelt kosaraikban. A zöld papaja még éretlen, ilyenkor kemény húsú, ropogós, semleges ízű, leginkább az uborkához vagy a nyers cukkinihez áll közel. Innen született az ötlet, hogy a mi banális, hétköznapi karalábénkat némi egzotikummal ruházzam fel. A csípős-savanyú öntetnek köszönhetően igazi frissítő saláta, a mangó és a zöldalma még inkább üdíti. Az öntetet előkészíthetjük hamarabb is, a kész salátát viszont azonnal kell fogyasztani, nem tesz jót neki, ha áll. A karalábé egyáltalán nem mindenütt számít olyan köznapi zöldségnek, mint nálunk, sok külföldi csodálkozó tekintettel mustrálja, amikor találkozik vele nálunk. A hagyományos elkészítési módokon kívül kiválóan használható egzotikusabb ételekben is, például ebben a keleti és nyugati gasztronómiát ötvöző, üde, mégis ízgazdag salátában.

Nyers karalábésaláta mangóval és pirított földimogyoróval

Hozzávalók (2-4 adag)

2 közepes, zsenge karalábé (40 dkg) gyufaszálra szeletelve

2 új sárgarépa, gyufaszálra szeletelve

1 zöldalma, gyufaszálra szeletelve

1 közepes, érett mangó, meghámozva, felkockázva

Öntet:

2 zöldcitrom leve

2 púpozott teáskanál barna cukor

2 evőkanál világos szójaszósz

1 csilipaprika kimagozva, finomra aprítva (vagy 1 kávéskanál csípőspaprika-krém)

1 kávéskanál reszelt gyömbér

3 evőkanál víz

1 kis csokor menta, nagyobb darabokra tépkedve

1 kis csokor koriander

5 dkg pirított, sótlan földimogyoró, durvára törve

A karalábét, sárgarépát meghámozzuk, és vékony gyufaszál méretűre szeleteljük. A zöldalmát szintén, de azt nem szükséges meghámozni. A mangót kb. fél cm-es kockákra vágjuk. Egy nagy keverőtálba tesszük a zöldségeket és a gyümölcsöket. Kikeverjük az öntetet: a zöldcitromléhez adjuk a cukrot, elkeverjük, hogy feloldódjon. Hozzáadjuk a halszószt (vagy világos szójaszószt), a csilipaprikát, a reszelt gyömbért, végül felhígítjuk néhány evőkanál hideg vízzel. Az öntetet a salátára locsoljuk, összeforgatjuk vele, majd hozzákeverjük a mentát és a koriandert. A tetejét megszórjuk a pirított földimogyoróval.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Holt lelkek társasága

  • - turcsányi -

A gengszterfilm halott, halottabb már nem is lehetne. De milyen is lehetne a gengszterfilm? Nyugdíjas? Persze, hogy halott.

Kaptunk vonalat

Napjainkban mindannyiunk zsebében ott lapul minimum egy okostelefonnak csúfolt szuperszámítógép, és távoli emléknek tűnik ama hőskor, amikor a mai szórakoztatóelektronikai csúcsmodelleknél úgymond butább, de valójában nagyon is okos és rafinált eszközök segítségével értük el egymást.

Bobby a zuhany alatt

Úgy kezdődik minden, mint egy Rejtő-regényben. Gortva Fülöp, akit délvidéki szülőföldjén „Fulop”-nek anyakönyveztek, és akit idegen földön mindenki (angol vagy francia kiejtéssel) Philippe-nek szólít, de magát leginkább a becenevén, Golyóként határozza meg, Pocok gúnynévvel illetett barátjával Miamiban – pontosabban az attól kissé északra fekvő Fort Lauderdale kikötőjében – felszáll a Fantastic Voyage luxushajóra.

„Ez a háború köde”

Egyre többen beszélnek Izrael gázai hadműveleteiről népirtásként, de a szó köznapi használata elfedi a nemzetközi jogi fogalom definíció szerinti tartalmát. A szakértő ráadásul úgy véli, ha csak erről folyik vita, szem elől tévesztjük azokat a háborús bűnöket és jogsértéseket, amelyek éppúgy a palesztin emberek szenvedéseit okozzák.

A szabadság levéltára

Harminc éve költözött Budapestre a Szabad Európa Rádió archívuma, s lett annak a hatalmas gyűjteménynek, a Blinken OSA Archivumnak az alapzata, amely leginkább a 20. század második felére, a hidegháborúra, a szocialista korszakra és annak utóéletére fókuszál.