chili&vanília

Keleti karalábé

Gasztro

Délkelet-Ázsia országaiban, például Vietnamban, Thaiföldön vagy Kambodzsában az egyik leghétköznapibb saláta zöld papajából készül. Nyilvánvalóan azért, mert sok terem belőle, ez az egyik legkönnyebben hozzáférhető, legolcsóbb alapanyag. A gyümölcsöt - amely valójában inkább zöldségfunkciót tölt be - mindenütt lehet kapni, óriási halmokban állaz úszópiacokon, hordják az utcai árusok vállon, fejen cipelt kosaraikban. A zöld papaja még éretlen, ilyenkor kemény húsú, ropogós, semleges ízű, leginkább az uborkához vagy a nyers cukkinihez áll közel. Innen született az ötlet, hogy a mi banális, hétköznapi karalábénkat némi egzotikummal ruházzam fel. A csípős-savanyú öntetnek köszönhetően igazi frissítő saláta, a mangó és a zöldalma még inkább üdíti. Az öntetet előkészíthetjük hamarabb is, a kész salátát viszont azonnal kell fogyasztani, nem tesz jót neki, ha áll. A karalábé egyáltalán nem mindenütt számít olyan köznapi zöldségnek, mint nálunk, sok külföldi csodálkozó tekintettel mustrálja, amikor találkozik vele nálunk. A hagyományos elkészítési módokon kívül kiválóan használható egzotikusabb ételekben is, például ebben a keleti és nyugati gasztronómiát ötvöző, üde, mégis ízgazdag salátában.

Nyers karalábésaláta mangóval és pirított földimogyoróval

Hozzávalók (2-4 adag)

2 közepes, zsenge karalábé (40 dkg) gyufaszálra szeletelve

2 új sárgarépa, gyufaszálra szeletelve

1 zöldalma, gyufaszálra szeletelve

1 közepes, érett mangó, meghámozva, felkockázva

Öntet:

2 zöldcitrom leve

2 púpozott teáskanál barna cukor

2 evőkanál világos szójaszósz

1 csilipaprika kimagozva, finomra aprítva (vagy 1 kávéskanál csípőspaprika-krém)

1 kávéskanál reszelt gyömbér

3 evőkanál víz

1 kis csokor menta, nagyobb darabokra tépkedve

1 kis csokor koriander

5 dkg pirított, sótlan földimogyoró, durvára törve

A karalábét, sárgarépát meghámozzuk, és vékony gyufaszál méretűre szeleteljük. A zöldalmát szintén, de azt nem szükséges meghámozni. A mangót kb. fél cm-es kockákra vágjuk. Egy nagy keverőtálba tesszük a zöldségeket és a gyümölcsöket. Kikeverjük az öntetet: a zöldcitromléhez adjuk a cukrot, elkeverjük, hogy feloldódjon. Hozzáadjuk a halszószt (vagy világos szójaszószt), a csilipaprikát, a reszelt gyömbért, végül felhígítjuk néhány evőkanál hideg vízzel. Az öntetet a salátára locsoljuk, összeforgatjuk vele, majd hozzákeverjük a mentát és a koriandert. A tetejét megszórjuk a pirított földimogyoróval.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk