chili&vanília

Nem csiga

Gasztro

Kerti parti Gödöllőn. Külföldi vendégek is jönnek, köztük egy igazi francia. A francia saját bevallása szerint csigaspecialista, remekül készíti azEscargots a la bourguignonne-t,- a burgundi módra főzött, fűszervajjal grillezett csigát. Már napokkal korábban kiadja az utasítást házigazdánknak: gyűjtsék a kertben a csigákat, majd etessék őket három napig liszttel.

Mire a nagy napon megérkezünk, az állatok nagy része szerteszét mászik (titokban örülünk), néhány azonban így is marad (hivatalosan örülünk). Következik hát az órákon át tartó procedúra: csigatisztítás, zöldséges alaplében főzés, újra tisztítás, a házak mosása, szárítása. A rengeteg fokhagymás-petrezselymes vaj, amely a csigaházakba kerül, gyorsan feledtet minden akadályt és ellenérzést, el is fogy az egész néhány perc alatt. Kiderül továbbá, hogy magukról a csigákról mindenki boldogan lemond, a fűszervaj viszont jöhet minden mennyiségben. Elkészítése gyerekjáték, és sokoldalúan használható, friss bagett megkenésétől kezdve garnéla grillezéséig. A tintahal állaga valójában nem is tér el annyira a csigáétól, íze pedig simán elvisel némi kiegészítést. Viszont garantáltan nem mászik el.

Tintahal petrezselymes-fokhagymás fűszervajjal

Hozzávalók (4 adag)

Petrezselymes-fokhagymás fűszervaj:

12,5 dkg vaj, szobahőmérsékleten

3 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 salotta, finomra aprítva

1 nagy csokor petrezselyem, finomra aprítva

só, bors

sütéshez olívaolaj

80 dkg tintahal megtisztítva, karikákra szeletelve

Elkészítjük a fűszervajat: a puha vajat (nagyon fontos, hogy szobahőmérsékleten legyen, különben nem tudjuk egyenletesen kikeverni), valamint az összes többi hozzávalót: a reszelt fokhagymát, a finomra aprított salottát és a finomra aprított petrezselymet botmixerrel pürésítjük (robotgép csak akkor viszi, ha nagyobb mennyiséget készítünk). Sózzuk, borsozzuk. Krémesre keverjük. Ebben a fázisban szétoszthatjuk tálkákba, és felhasználásig hűtőben tárolhatjuk, vagy fóliában hengerré formázva becsomagolhatjuk, és a mélyhűtőbe tehetjük. Az előkészített tintahalat megmossuk, és alaposan megszárítjuk. Vékony (kb. 3 mm vastag) karikákra szeleteljük. Egy nagy serpenyőt (amekkorában kényelmesen elfér az összes tintahal - ha csak kisebb méretű serpenyőnk van, inkább két adagban készítsük) szárazon füstölésig felforrósítunk. Hozzáadjuk az olajat, majd rádobjuk a tintahalat. Néhány másodpercig dobva-rázva pirítjuk, hogy kissé megpiruljon, de puha maradjon. Ne süssük sokáig, mert megkeményedik. (Nyáron grillezhetjük a halat faszénen is.) Hozzáadjuk a petrezselymes fűszervajat, ezzel csak átforgatjuk. Azonnal tálaljuk, friss kenyérrel vagy bagettal. Tunkoljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk