chili&vanília

Nem csiga

  • chili&vanília
  • 2012. június 17.

Gasztro

Kerti parti Gödöllőn. Külföldi vendégek is jönnek, köztük egy igazi francia. A francia saját bevallása szerint csigaspecialista, remekül készíti azEscargots a la bourguignonne-t,- a burgundi módra főzött, fűszervajjal grillezett csigát. Már napokkal korábban kiadja az utasítást házigazdánknak: gyűjtsék a kertben a csigákat, majd etessék őket három napig liszttel.

Mire a nagy napon megérkezünk, az állatok nagy része szerteszét mászik (titokban örülünk), néhány azonban így is marad (hivatalosan örülünk). Következik hát az órákon át tartó procedúra: csigatisztítás, zöldséges alaplében főzés, újra tisztítás, a házak mosása, szárítása. A rengeteg fokhagymás-petrezselymes vaj, amely a csigaházakba kerül, gyorsan feledtet minden akadályt és ellenérzést, el is fogy az egész néhány perc alatt. Kiderül továbbá, hogy magukról a csigákról mindenki boldogan lemond, a fűszervaj viszont jöhet minden mennyiségben. Elkészítése gyerekjáték, és sokoldalúan használható, friss bagett megkenésétől kezdve garnéla grillezéséig. A tintahal állaga valójában nem is tér el annyira a csigáétól, íze pedig simán elvisel némi kiegészítést. Viszont garantáltan nem mászik el.

Tintahal petrezselymes-fokhagymás fűszervajjal

Hozzávalók (4 adag)

Petrezselymes-fokhagymás fűszervaj:

12,5 dkg vaj, szobahőmérsékleten

3 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 salotta, finomra aprítva

1 nagy csokor petrezselyem, finomra aprítva

só, bors

sütéshez olívaolaj

80 dkg tintahal megtisztítva, karikákra szeletelve

Elkészítjük a fűszervajat: a puha vajat (nagyon fontos, hogy szobahőmérsékleten legyen, különben nem tudjuk egyenletesen kikeverni), valamint az összes többi hozzávalót: a reszelt fokhagymát, a finomra aprított salottát és a finomra aprított petrezselymet botmixerrel pürésítjük (robotgép csak akkor viszi, ha nagyobb mennyiséget készítünk). Sózzuk, borsozzuk. Krémesre keverjük. Ebben a fázisban szétoszthatjuk tálkákba, és felhasználásig hűtőben tárolhatjuk, vagy fóliában hengerré formázva becsomagolhatjuk, és a mélyhűtőbe tehetjük. Az előkészített tintahalat megmossuk, és alaposan megszárítjuk. Vékony (kb. 3 mm vastag) karikákra szeleteljük. Egy nagy serpenyőt (amekkorában kényelmesen elfér az összes tintahal - ha csak kisebb méretű serpenyőnk van, inkább két adagban készítsük) szárazon füstölésig felforrósítunk. Hozzáadjuk az olajat, majd rádobjuk a tintahalat. Néhány másodpercig dobva-rázva pirítjuk, hogy kissé megpiruljon, de puha maradjon. Ne süssük sokáig, mert megkeményedik. (Nyáron grillezhetjük a halat faszénen is.) Hozzáadjuk a petrezselymes fűszervajat, ezzel csak átforgatjuk. Azonnal tálaljuk, friss kenyérrel vagy bagettal. Tunkoljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.