chili&vanília

Nyári rakott burgonya

Gasztro

Nyári, paprikás rakott krumpli

A hagyományos paprikás krumpli és rakott krumpli úgy tökéletes, ahogy van, ehhez semmi kétség nem fér, habár ezekből is annyiféle, ahány család. A paprikás krumplit például néhol tejföllel fogyasztják, sőt van, aki nokedlivel keveri össze (pazar, ahogy a nokedli felszívja a szaftot!).

A burgonya az egyik legjobb élelmiszer, és ha megfelelő gondossággal van elkészítve, akkor a legfinomabb fogások alapanyaga. Hosszú utat járt be, mire méltó helyére került a gasztronómiában. Őshonos, vad változata már időszámításunk előtt évezredekkel megtermett Dél-Amerika hegymagaslatain. Ezek színes, göcsörtös, apró gumók voltak, manapság még Peruban és Bolíviában találkozni ilyenekkel, mai formáját és ízjegyeit jóval később nyerte el. Európába a spanyol felfedezők hozták a 16. században, a sikerre azonban még évszázadokig várni kellett. A nagy áttörést Antoine-Augustin Parmentier francia gyógyszerész és agronómus hozta, aki a hétéves háború alatt a hadseregben is szolgált. Hamburgi börtönévei alatt kedvelte meg a burgonyát, s azt a szabadulását követően be is mutatta XVI. Lajos királynak. Párizs mellett hatalmas krumpliföldeket alakítottak ki, hogy népszerűvé tegyék a lakosság körében. Ennek érdekében például még olyan kommunikációs trükköket is alkalmaztak, hogy a területet őrökkel vették körbe, a helyiek pedig annak a reményében, hogy valami különlegesen értékes zöldséget rejtegetnek, éjszaka kilopták, és saját kertjeikben elültették. A 18. századtól már felfelé ívelt a karrierje, számos kulináris kultúra és ikonikus fogás nélkülözhetetlen alapanyagává vált. Köteteket lehet megtölteni a történetével, fajtáival és a burgonyás receptekkel. Az alább ajánlott verzióhoz nem szétfövő krumplit érdemes venni, hogy tartsa a formáját a sütés során. Vegye mindenki nyugodtan egyfajta kiindulási pontnak, alapreceptnek, amelyet bátran lehet variálni más fűszerezéssel, más kiegészítőkkel, más nyári zöldségekkel.

Nyári, paprikás rakott krumpli

Hozzávalók (4 adag)

 

50 dkg darált hús

1 gerezd fokhagyma

fél csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 púpozott teáskanál őrölt pirospaprika

só, bors

1 kg burgonya, vékonyra szeletelve (héjastul)

egyforma méretűek legyenek a krumplik

50 dkg paradicsom, felkarikázva

4 zöldpaprika

 

  

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul/felül üzemmód). A darált húst összekeverjük a reszelt fokhagymával, a finomra aprított petrezselyemmel, pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Érdemesebb kicsit zsírosabb húst használni, hogy szaftosabb legyen, ha sovány hússal dolgozunk, akkor kevés olívaolajat ajánlott hozzákeverni. Ízlés szerint fűszerezhetjük a húsmasszát kedvenc fűszerkeverékkel, egzotikusabb fűszerekkel is (baharat, harissza, adjika stb.). A húsmasszából 12 darab, kb. 4 dekás, vékonyra lapított húspogácsát formázunk.

Kevés olajjal kikenünk egy hőálló, magasabb falú edényt, pl. jénait vagy tepsit.

A burgonyát héjastul egész vékonyra felkarikázzuk (mandolin szeletelővel a legegyszerűbb), egy keverőtálban sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk kevés olívaolajjal, és kevés pirospaprikával. Azért célszerű ebben a fázisban sózni, mert később félig állítva kerülnek tepsibe, nehezebb egyenletesen sózni. A paradicsomot is felkarikázzuk, a zöldpaprikát felszeleteljük. Akkor lesz a legszebb, ha kb. egyforma átmérőjű a krumpli, a paradicsom és a húspogácsa.

Elkezdjük összeállítani a tálban vagy tepsiben: állítva vagy srégen egymásra fektetve jönnek először a krumpliszeletek, kb. 4–5 szelet egymás után, ezt követi egy húspogácsa, újra krumpli, egy-egy karika paradicsom, egy darab zöldpaprika, majd újra krumpli. Nincs kötött szabály, de célszerű a húspogácsát mindig krumpli közé tenni, így a szaftban ízesre sül a krumpli is. A tetejét meglocsoljuk némi olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük alufóliával, és kb. 35 percig sütjük. Ekkor levesszük az alufóliát, a sütőt grillfokozatra kapcsoljuk, és további 10 percig sütjük, hogy a teteje megpiruljon. Salátával vagy kovászos uborkával tálaljuk.

*

A Heti Betevő több mint tíz éve főz vasárnaponként meleg ebédet a rászorulóknak. Nyaranta a hagyományos paprikás krumpli a vendégek egyik nagy kedvence, a Babka Budapest csapata általában ezt készíti, amikor ők kerülnek sorra mint konyhai partner. A Magyar Narancs kezdeményezése keretében e hónap végéig a Civil Extra csomag digitális előfizetéseiből a Heti Betevő is részesül, hogy minél több paprikás krumpli készülhessen.

Mautner Zsófi rovataBlogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.