A hagyományos paprikás krumpli és rakott krumpli úgy tökéletes, ahogy van, ehhez semmi kétség nem fér, habár ezekből is annyiféle, ahány család. A paprikás krumplit például néhol tejföllel fogyasztják, sőt van, aki nokedlivel keveri össze (pazar, ahogy a nokedli felszívja a szaftot!).
A burgonya az egyik legjobb élelmiszer, és ha megfelelő gondossággal van elkészítve, akkor a legfinomabb fogások alapanyaga. Hosszú utat járt be, mire méltó helyére került a gasztronómiában. Őshonos, vad változata már időszámításunk előtt évezredekkel megtermett Dél-Amerika hegymagaslatain. Ezek színes, göcsörtös, apró gumók voltak, manapság még Peruban és Bolíviában találkozni ilyenekkel, mai formáját és ízjegyeit jóval később nyerte el. Európába a spanyol felfedezők hozták a 16. században, a sikerre azonban még évszázadokig várni kellett. A nagy áttörést Antoine-Augustin Parmentier francia gyógyszerész és agronómus hozta, aki a hétéves háború alatt a hadseregben is szolgált. Hamburgi börtönévei alatt kedvelte meg a burgonyát, s azt a szabadulását követően be is mutatta XVI. Lajos királynak. Párizs mellett hatalmas krumpliföldeket alakítottak ki, hogy népszerűvé tegyék a lakosság körében. Ennek érdekében például még olyan kommunikációs trükköket is alkalmaztak, hogy a területet őrökkel vették körbe, a helyiek pedig annak a reményében, hogy valami különlegesen értékes zöldséget rejtegetnek, éjszaka kilopták, és saját kertjeikben elültették. A 18. századtól már felfelé ívelt a karrierje, számos kulináris kultúra és ikonikus fogás nélkülözhetetlen alapanyagává vált. Köteteket lehet megtölteni a történetével, fajtáival és a burgonyás receptekkel. Az alább ajánlott verzióhoz nem szétfövő krumplit érdemes venni, hogy tartsa a formáját a sütés során. Vegye mindenki nyugodtan egyfajta kiindulási pontnak, alapreceptnek, amelyet bátran lehet variálni más fűszerezéssel, más kiegészítőkkel, más nyári zöldségekkel.
Nyári, paprikás rakott krumpli
Hozzávalók (4 adag)
50 dkg darált hús
1 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 púpozott teáskanál őrölt pirospaprika
só, bors
1 kg burgonya, vékonyra szeletelve (héjastul)
egyforma méretűek legyenek a krumplik
50 dkg paradicsom, felkarikázva
4 zöldpaprika

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul/felül üzemmód). A darált húst összekeverjük a reszelt fokhagymával, a finomra aprított petrezselyemmel, pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Érdemesebb kicsit zsírosabb húst használni, hogy szaftosabb legyen, ha sovány hússal dolgozunk, akkor kevés olívaolajat ajánlott hozzákeverni. Ízlés szerint fűszerezhetjük a húsmasszát kedvenc fűszerkeverékkel, egzotikusabb fűszerekkel is (baharat, harissza, adjika stb.). A húsmasszából 12 darab, kb. 4 dekás, vékonyra lapított húspogácsát formázunk.
Kevés olajjal kikenünk egy hőálló, magasabb falú edényt, pl. jénait vagy tepsit.
A burgonyát héjastul egész vékonyra felkarikázzuk (mandolin szeletelővel a legegyszerűbb), egy keverőtálban sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk kevés olívaolajjal, és kevés pirospaprikával. Azért célszerű ebben a fázisban sózni, mert később félig állítva kerülnek tepsibe, nehezebb egyenletesen sózni. A paradicsomot is felkarikázzuk, a zöldpaprikát felszeleteljük. Akkor lesz a legszebb, ha kb. egyforma átmérőjű a krumpli, a paradicsom és a húspogácsa.
Elkezdjük összeállítani a tálban vagy tepsiben: állítva vagy srégen egymásra fektetve jönnek először a krumpliszeletek, kb. 4–5 szelet egymás után, ezt követi egy húspogácsa, újra krumpli, egy-egy karika paradicsom, egy darab zöldpaprika, majd újra krumpli. Nincs kötött szabály, de célszerű a húspogácsát mindig krumpli közé tenni, így a szaftban ízesre sül a krumpli is. A tetejét meglocsoljuk némi olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük alufóliával, és kb. 35 percig sütjük. Ekkor levesszük az alufóliát, a sütőt grillfokozatra kapcsoljuk, és további 10 percig sütjük, hogy a teteje megpiruljon. Salátával vagy kovászos uborkával tálaljuk.
*
A Heti Betevő több mint tíz éve főz vasárnaponként meleg ebédet a rászorulóknak. Nyaranta a hagyományos paprikás krumpli a vendégek egyik nagy kedvence, a Babka Budapest csapata általában ezt készíti, amikor ők kerülnek sorra mint konyhai partner. A Magyar Narancs kezdeményezése keretében e hónap végéig a Civil Extra csomag digitális előfizetéseiből a Heti Betevő is részesül, hogy minél több paprikás krumpli készülhessen.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu