chili&vanília

Dezerter bazár, Tbiliszi

Gasztro

Grúz zöldbabsaláta fűszeres dióval (lobio sacivi)

A grúz főváros legnagyobb, legrégebbi és legfontosabb szabadtéri piaca a Dezerter Bazaar, amely heti hét napban, reggeltől éj­jelig nyitva tart. A cári hadsereg leszerelő katonáiról kapta a nevét, akik száz éve itt árulták a fegyvereiket. A piacot megtépázta az idő és az átalakítási kísérletek sora, húsz éve például megpróbálták az útszélekről bódékba terelni az árusokat, kevés sikerrel, valamint lebontották a szovjet érából maradt központi, fedett csarnokot, az új épületbe viszont eszük ágába nem volt visszatérni az árusoknak, maradtak inkább a parkolóban, utcákban és sikátorokban. A piac ennek megfelelően eklektikus, de megvan a maga rendszere. A gyümölcs- és zöldségválaszték pazar, Grúzia tizenhárom földrajzi övezetében a világon minden megterem a citromtól a teáig, és bár bőven érkezik az országba importáru is, a piac zöldségeinek és gyümölcseinek java része helyben terem. Nyáron barack, meggy, hihetetlen ízű paradicsom, uborka mindenütt, zöldfűszerhalmok (koriander, kapor, tárkony), amíg a szem ellát. A fűszereseknél házi fűszerkeverékek, Svanuri mareli – szvanéti fűszersó korianderrel, fokhagymával, csilivel, görögszénával – salátára, vajas kenyérre szórva csodás. Üvegekben többféle adzsika (zöld vagy piros, néha dióval kevert csilipaszta), literes műanyag flakonokban pedig a grúz konyha ikonikus szószai: éretlen vagy érett szilvából főzött, ennek megfelelően zöld vagy bíborszínű tkemali, csípős, paprikás paradicsomszósz, a satsebeli, vagy a fűszeres diópaszta, a bazse. A dió különösen fontos alapanyag, rengeteg ételben használják. A komoly vevő két ujja között elmorzsolja a diót, hogy ellenőrizze a mag olajtartalmát. Egy másik kultikus hozzávaló a bab, egy-egy standnál ebből akár tíz különböző fajtájú is kapható. Az egyik legnépszerűbb házi koszt a lobio, a lassan főtt, enyhén csípős babragu, ezzel lepénykenyereket is töltenek. „Egy kis csacsa?” – ez egy gyakran elhangzó mondat, helyi törkölypálinkája ugyanis mindenkinek van, nem csak a pult alatt, elutasítani udvariatlanság! Aztán ott vannak a fellógatott „cukorkák”, a csurcsela, ami eredetileg hosszas odafigyelést igénylő kézi munkával készül: a szőlőmustot 4–5 óra alatt beforralják, majd elkeverik kukoricakeményítővel, ebbe a masszába mártják a madzagra fűzött dió- vagy mogyorószemeket, mielőtt megaszalják. Manapság már azonban nem sokan adják meg a módját, és adalékanyagokkal gyorsítják meg az időigényes folyamatot. A kukoricadara és -liszt külön részleget kap, ezt olyan nagy becsben tartották régebben, hogy minden zsákra ki volt írva, hogy melyik településről érkezett, és milyen szemcséjűre darálták. Puliszkafélékhez, kenyerekhez használják. A savanyúságos pultok megpakolva fermentált zöldparadicsommal, ecetes fokhagymával és dzsondzsolival (az ún. grúz hólyagfa savanyított virágbimbója). Az alábbi diós zöldbabsaláta terülj, terülj asztalkám része lehet, de kerti partikon grillek mellé is kiváló.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.

„A hosszútávfutó magányával”

Legújabb, szeptember végén esedékes bemutatója, az Etűdök elképzelt érzésekre című előadás kapcsán beszélgettünk a próbafolyamatok nehézségeiről, a kívülállásról, a megállni tudás fontosságáról és egy „hüllőről”, aki szeret mozdulatlanul feltöltődni a napon.

Szerbia kontra Szerbia

  • Végel László

Tavaly november elsején 11 óra 52 perckor leomlott a felújított újvidéki pályaudvar előtetője, 15 ember halálát okozva. Senki nem látta előre, hogy a szerencsétlenség immár közel tíz hónapja tartó zűrzavart és válságot idéz elő.