chili&vanília

Cseresznyés clafoutis

Gasztro

Cseresznyés clafoutis vaníliával

A cseresznye ára az egekben, így a cseresznyés sütemények és desszertek lassan ünnepi fogássá lépnek elő. Kivéve, ha valaki olyan szerencsés, hogy saját, jól termő fája van, netán falusi szomszédasszonya, rokonsága, aki ellátja annyi cseresznyével, hogy ne csak egy maréknyi élmény jusson belőle, hanem sütni való is. Például egy adag clafoutis-ra elegendő.

Ezt a klasszikus francia édességet – ejtsd klafuti – hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítik. A Franciaország középső részén található Limousin tartomány az eredeti otthona, és az autentikus recept szerint maggal együtt kerül bele a gyümölcs, mivel a magja egyrészt ízt is ad, másrészt így nem fő ki a cseresznye rózsaszín leve. Mindkettő kiváló indok arra, hogy ne kelljen cseresznyét magozni.

A receptje elég trükkös – amilyen egyszerű ugyanis, olyan nehéz eltalálni a tökéletes – nem túl tojásos/remegős/nyúlós állagot. Receptből ezerféle létezik – ahány recept, annyiféle, különböző mennyiségű liszt/tojás/tej/

tejszín mindegyikben. A Le Cordon Bleu francia szakácsiskola leírása szerint 6 személyre fél kiló gyümölcs, fél liter tejszín, 12,5 dkg liszt és 5 tojás szükséges. A kulcs: az ember saját ízlése. Egyszerűen ki kell kísérletezni, hogy mi az az állag, ami a leginkább megfelel a saját ízlésünknek. A gyümölcsöt lehet variálni, készíthetjük gyakorlatilag bármilyen szezonális gyümölccsel, a meggytől a körtéig. Vagy akár keverve, például barackkal és málnával. Mi több, sós-zöldséges változatokkal is lehet kísérletezni – cukkinivel, paradicsommal, csöves kukoricával, parmezános masszával. A tésztamasszát ízesíthetjük a gyümölcshöz illő fűszerrel, például a cseresznye esetében vaníliával és tonkababbal. Utóbbi a keserűmandulás, dohányos, marcipános aromája miatt jó választás, egzotikus hozzávalókat árusító élelmiszerboltokban manapság már néhány szemet is lehet venni.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Hieronymus Bosch világa

  • - turcsányi -

Michael Connelly nem egy író, inkább egy regénygyár, rosszabb esetben áruvédjegy – az efféle státus persze nem oly ritka zsiráf manapság.

„Rodrigo”

A világ legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja az avignoni. Jelentős társulatok seregszemléje, illetve már maga a fesztiválmeghívás jelentőssé tesz társulatokat. Aki a hivatalos programban van, az számít valakinek.

Félúton

Egykori nagymenő, aki a csúcsról lepottyanva már csak árnyéka önmagának; féktelen csodagyerek, akinek csak kemény munkára és iránymutatásra van szüksége, hogy azzá a sztárrá váljon, akit a végzete elrendelt neki – a sportfilmek talán legnagyobb kliséi ezek, a Stick pedig épp erre a kettőre épül.

Dinók a budoárban

Ötévesen, egy tollseprűtánccal indult Karácsonyi László (1976) művészi karrierje, diplomáját 2003-ban pedig egy lovagi páncélzatban védte meg. (A páncél maga volt a diplomamunkája.)

Egy balatoni nyaralás táncban "elbeszélve"

  • Molnár T. Eszter
A Kulcsár Noémi Tellabor: Balaton – Lacus Pelso című előadásának nosztalgikus hangulata egy pillanatra sem törik meg. Nincs egzisztenciális kérdés, nincs konfliktus. A tó partján uralkodik a mohóság, az unalom és a bujaság.