chili&vanília

Piros tojás helyett idén legyen rózsaszínű!

Gasztro

A töltött tojás kissé divatjamúlt, retró fogásnak tűnhet, pedig a nemzetközi gasztronómiában kimondottan felkapott. Szinte minden országban létezik valamilyen változata, az Egyesült Államokban az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban készített vendégváró fogás. Még külön, sok mélyedésből álló tálalóedény is létezik hozzá. A franciáknál oeuf mimosa néven fut, Belgiumban, Hollandiában pedig orosz tojásként, ami a gyakran alatta megbújó, majonézes franciasalátára utal (ami csak nálunk francia, mindenütt máshol orosz). A tölteléket majonézen és mustáron kívül egyéb hozzávalókkal is keverhetjük, például finomra aprított olajbogyóval, kaprival, curryvel, korianderrel, kaviárral.

Az alábbi, többé-kevésbé klasszikus változat különlegessége az élénk rózsaszínű árnyalat, amely – akár a húsvéti reggelinél is – az összes tekintetet odavonzza. Az így elkészített töltött tojás látványos, a gyerekek imádják. Az alábbi receptben leírt módon a kemény tojásokat egy éjszakát hagyjuk állni a céklalében, de vigyázat, ha tovább marad így, akkor a sárgája is rózsaszínű lesz. Apró fürjtojásokkal is működik a módszer (simán, töltelék nélkül), így bármilyen tavaszi, színes salátát feldobhatunk vele, de egy sima sonkatálon is jól mutat. Kellemes húsvéti ünnepeket, sok locsolót és piros tojást! Vagy rózsaszínt.

 

Rózsaszínű töltött tojás

Hozzávalók (16 darabhoz)

 

8 tanyasi tojás

800 ml céklalé

1 evőkanál dijoni mustár

2 evőkanál tejföl

2 evőkanál majonéz

½ kávéskanál csípőspaprika-krém  (pl. harissa)

½ kávéskanál currypor

1 csokor kapor, finomra aprítva

só, bors

 

A tojásokat 8 perc alatt keményre főzzük. A héját lehámozzuk, a tojásokat üvegtálba vagy dobozba tesszük, és ráöntjük a céklalevet, úgy, hogy teljesen ellepje. A céklalé pontos mennyisége az edény méretétől, formájától is függ. A céklasavanyúság leve a legalkalmasabb, ha nincs ilyen kéznél, akkor főtt vagy sült céklát kockázzunk vízbe, és forraljuk negyedóráig. Lefedjük, majd az edényt egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ha 18 óránál tovább hagyjuk benne állni, akkor nemcsak a fehérjét, hanem a sárgáját is rózsaszínűre festi a cékla. A tojásokat félbevágjuk, a sárgáját kiskanállal ki­emeljük, egy tálkában kikeverjük a tejföllel, majonézzel, mustárral és a fűszerekkel. Visszatöltjük a tojásokba (habzsákból töltve lesz a legcsinosabb). Szobahőmérsékleten kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.