A töltött tojás kissé divatjamúlt, retró fogásnak tűnhet, pedig a nemzetközi gasztronómiában kimondottan felkapott. Szinte minden országban létezik valamilyen változata, az Egyesült Államokban az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban készített vendégváró fogás. Még külön, sok mélyedésből álló tálalóedény is létezik hozzá. A franciáknál oeuf mimosa néven fut, Belgiumban, Hollandiában pedig orosz tojásként, ami a gyakran alatta megbújó, majonézes franciasalátára utal (ami csak nálunk francia, mindenütt máshol orosz). A tölteléket majonézen és mustáron kívül egyéb hozzávalókkal is keverhetjük, például finomra aprított olajbogyóval, kaprival, curryvel, korianderrel, kaviárral.
Az alábbi, többé-kevésbé klasszikus változat különlegessége az élénk rózsaszínű árnyalat, amely – akár a húsvéti reggelinél is – az összes tekintetet odavonzza. Az így elkészített töltött tojás látványos, a gyerekek imádják. Az alábbi receptben leírt módon a kemény tojásokat egy éjszakát hagyjuk állni a céklalében, de vigyázat, ha tovább marad így, akkor a sárgája is rózsaszínű lesz. Apró fürjtojásokkal is működik a módszer (simán, töltelék nélkül), így bármilyen tavaszi, színes salátát feldobhatunk vele, de egy sima sonkatálon is jól mutat. Kellemes húsvéti ünnepeket, sok locsolót és piros tojást! Vagy rózsaszínt.
Rózsaszínű töltött tojás
Hozzávalók (16 darabhoz)
8 tanyasi tojás
800 ml céklalé
1 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál majonéz
½ kávéskanál csípőspaprika-krém (pl. harissa)
½ kávéskanál currypor
1 csokor kapor, finomra aprítva
só, bors
A tojásokat 8 perc alatt keményre főzzük. A héját lehámozzuk, a tojásokat üvegtálba vagy dobozba tesszük, és ráöntjük a céklalevet, úgy, hogy teljesen ellepje. A céklalé pontos mennyisége az edény méretétől, formájától is függ. A céklasavanyúság leve a legalkalmasabb, ha nincs ilyen kéznél, akkor főtt vagy sült céklát kockázzunk vízbe, és forraljuk negyedóráig. Lefedjük, majd az edényt egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ha 18 óránál tovább hagyjuk benne állni, akkor nemcsak a fehérjét, hanem a sárgáját is rózsaszínűre festi a cékla. A tojásokat félbevágjuk, a sárgáját kiskanállal kiemeljük, egy tálkában kikeverjük a tejföllel, majonézzel, mustárral és a fűszerekkel. Visszatöltjük a tojásokba (habzsákból töltve lesz a legcsinosabb). Szobahőmérsékleten kínáljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com