Tartalom

(2016-03-24)

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Legalább egy megrovást!

A Dávid Ibolya és Herényi Károly volt MDF-vezetők ellen 2011 márciusában indult perben, amely immár a modern magyar történelem leghosszabb politikai koncepciós pere, a múlt pénteken újabb, ezúttal jogerős ítélet született. (Aligha az utolsó: csodálkoznánk, ha a vádlottak nem fordulnának felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához.)

A szerk.

A szerk.

Merénylet Brüsszelben

A kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényletek tetteseiről és kitervelőiről, azok motivációiról és céljairól kedd délutáni lapzártánkkor csak feltételezéseink lehetnek. Ezeket leginkább a november 13-i párizsi támadást követő nyomozás napvilágra került tényeire alapozhatjuk – annál is inkább, mert már most sejthető: a párizsi gyilkosságok múlt hét végén elfogott egyik szervezőjének, Salah Abdeslamnak a brüsszeli robbantásokhoz is lehetett köze.

Publicisztika

Feledy Botond

Publicisztika

Mit tehet az őrség?

Az európai értékek és a genfi egyezmény be(nem)tartása

Jack Straw azon három munkáspárti miniszter egyike volt az Egyesült Királyságban, aki Tony Blair és Gordon Brown kormányzása alatt folyamatosan vihetett egy-egy tárcát: belügyi-bevándorlási, külügyi és igazságügyi posztokon ült a közel másfél évtized alatt.

Egotrip
Belpol

Interjú

Belpol

„Erőt és példát akarunk adni”

Pukli István és Törley Katalin a jövő heti tanársztrájkról

Orbán Viktor és Áder János nem kért bocsánatot a tanároktól, ezért március 30-án egyórás munkabeszüntetést tartottak. A Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját és a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárát faggattuk.

Lánczi András rektor lesz a Corvinuson

Belpol

A király agyasa

A Corvinus Egyetem rektori székére cserélné a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnöki pozícióját Lánczi András. A kormányzati hátszél mellett a megromlott egyetemi légkör is hozzájárulhat ahhoz, hogy a legcsekélyebb ellenállásba sem ütközik.

Zene

Lemez

Zene

Sivatagok legmélyéről

Négy új stoner rock lemez

Amíg itthon nagyrészt a Pantera és a Down riffjeinek lopkodásában, a kockás ingekben és a szakállnövesztésben merül ki a műfaj, addig a Föld másik feléről még mindig jobbnál jobb lemezek érkeznek a zsánerben.

Koncert

Zene

Erő helyett béke

Helmuth Rilling és a Máté-passió

A nyolcvanas években rendszeresen koncertezett Budapesten a világszerte elismert német karmester, Helmuth Rilling mind saját alapítású együttese, a Gächinger Kantorei élén, mind pedig különböző magyar kórusok és zenekarok (Rádióénekkar, Magyar Állami Énekkar, Rádiózenekar, Liszt Ferenc Kamarazenekar) vendégeként.

Opera

Zene

Zárójelentés

Verdi: A trubadúr

Kezdjük egyszer innen a beszámolót: ritka egyértelmű rendezői bukás volt A trubadúr bemutatója az Erkel Színházban.

Zsibongó melléklet

Zene

„Nem kell nagy színház”

Helmuth Rilling karmester

Idén háromszor is láthatjuk, hallhatjuk a nagy Bach-tudóst és karmestert, a 83 éves művészt Magyarországon: március 17-én a Máté-passiót vezényelte a Zeneakadémián, karmesterkurzust tart a nyári Régi Zenei Napokon Fertőd-Eszterházán, november 1-jén pedig Mozart Requiemjét vezényli a Müpában. Kotta nélkül, mint úgyszólván mindent.

Zsibongó melléklet - Feje tetejére állt a fesztiválipar

Zene

Nem zene kell, hanem ünnep

A könnyűzenei fesztiválok egyre inkább exkluzív dizájnnal, festői környezettel, közösségi élményekkel és művészettel csalogatják a fizetővendéget. A Coachellán installációkat, a Tomorrowlanden mesedíszleteket, a Glastonburyn komplett kisvárost építenek.

Lemez

Zene

Rágd és fújd!

Prince Rama: Xtreme Now

Ha az élet valóban nem más, mint műalkotás, akkor a Larson nővéreket már eleve a legnagyobb élő művészek között kellene emlegetnünk, hisz eredettörténetük annyira varázslatosan szórakoztató, hogy annál hallucinálni se lehetne jobbat.

Film

Film

Film

Bogárgyűjtemény

Ulrich Seidl: A pince

Nem csak meggyötört, évtizedekig szexrabszolgaként tartott lányok kerülhetnek elő jómódú osztrák polgáremberek erődítményszerű vidéki házainak pincéiből. Van ott más is. Lőtér, mondjuk. Terrárium. Trófeagyűjtemény.

Színház

Színház

„Nem akartunk bábuk lenni”

Kovács D. Dániel rendező

Székely Gábor és Bodó Viktor osztályá­ban végzett, megszűnéséig dolgozott a Szputnyikkal, jelenleg a Vígszínház társulati tagja, de épp a Katonában rendez. Most lesz 30 éves. Munka közben közösségi színházcsinálásban gondolkodik, egy fröccs mellett pedig azon, hogyan lehetne változást elérni a színházi életben.

Színház

Színház

Szívét nem

A velencei kalmár

Akit elnyomnak, veszélyessé válhat. Az elnyomott, folyton lezsidózott zsidó, Shylock is olyan üzletet köt Shakespeare-nél, amikor végre ő kerül hatalmi helyzetbe, hogy fenyegetővé válik. A hatalmi játszma végtelen, A velencei kalmár pedig bonyolult mű, akár a shake­s­peare-i „problémás darabok” közé is sorolható; nincs megoldása, ördögi kör, az igazságtevés pedig lehetetlen, vagyis csak kegyetlen törvények árán lehetséges.

Könyv

Könyv

Könyv

Mi húz befele?

Gál Ferenc: Az élet sűrűjében

Akik ismerik Gál költészetét, minden bizonnyal sejtik, hogy az élet sűrűjébe csak erőltetett menetben juthatnak el.

Képzőművészet
Interaktív

Tévé

Interaktív

Közlekedj okosan!

Tények

A múlt hét második felében szokatlanul sok szó esett a nyilvánosságban a Tv2 hírműsoráról, jeléül annak, hogy az Andy Vajna vezérlete alá átkerült tévécsatorna dinamikus rajtot vett, s immár nem az örök riválissal, az RTL Klubbal, hanem magával a közmédiával verseng.

Gasztro
Tudomány

Tudomány

„Segítették, vitték a szavakat” – Kis Tamás nyelvész a börtönszlengről

Bettiszerkó, szimat, rózsadomb, és még több mint hétezer szócikk. A magyar börtönök legrégebbi elítéltje, Gégény János alias Kacsa gyűjtötte össze ezeket, hogy kiadathasson egy börtönszlengszótárt. A Sittesduma címmel megjelent gyűjtemény társszerzőjével, a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének docensével beszélgettünk.

Epilepszia

Tudomány

„Megelőzni nem lehet”

A legtöbben eszméletlen, görcsökben rángatózó, habzó szájú embert képzelnek el – pedig a roham sokféle lehet, olykor csak pár másodperces elbambulás. Noha ma már kiváló gyógyszerek állnak rendelkezésre, az óvatlanság végzetes lehet.

Riport

Szélsőjobbos rendteremtés Tiszavasváriban

Riport

Pillantás a cukiság mögé

Tiszavasvári romatelepén tenne rendet az érpataki polgármesterrel és kamuegyesületével a Jobbik. A szélsőjobbosok zaklatnak, a nyomortelepen élők félnek, a jogvédők az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak.

Tévétorrent