chili&vanília

Szpánákópita

Gasztro

Szpánákópita – görög spenótos lepény

A spenótos pite a görög konyha egyik emblematikus fogása, titka pedig az alábbi kiegészítő hozzávalókban rejlik: kapor, menta, temérdek reszelt citromhéj. Ezek gondoskodnak ugyanis arról, hogy a töltelék ne legyen unalmas és egyhangú. Az egész országban elterjedt, az egyik leghíresebb az északnyugati régióból, Epirusz városából származó változat, amely a spenót mellett egyéb vadnövényeket és sóskát is tartalmaz. Kisebb-nagyobb kockákra vágva, lehet mezze, vagy büfé része, nagyobb adagban pedig akár egy könnyű ebédnek is megteszi. Amióta nemrég megtudtuk, hogy a spenótkultusz sajnos a történelem egyik legnagyobb tudományos-matematikai bakiján alapszik – egy rosszul elhelyezett tizedesvessző szülte, és a vastartalma nem is olyan extra magas, mint azt sokan hittük –, már nem lehet Popeye-jel példálózni.

A spenót a Közel-Keletről származik, kereskedők hozták be először Spanyolországba, később onnan terjedt el egész Európában, Görögországban pedig termeszteni is hamarosan elkezdték. Maga a pite általában réteslapból készül, és minden valószínűség szerint az Oszmán Birodalom idejében, Törökországból érkezett a görög konyhákba. Leg­inkább az ottani spenótos börekre hasonlít. Vándorolhatott ez még másfelé is, hiszen Liguriában húsvétkor készítik, Libanonban apró, egyszemélyes batyuként, Szerbiában, Boszniában pedig zeljanica a neve. Az alább ajánlott változat leveles tésztával készül, és nagyszerű nyári vendégváró!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Újra ingyenes egyetemi kurzusokat kínál a Bibó István Szabadegyetem, nem csak egyetemistáknak

  • narancs.hu

Négy izgalmas, mindenki számára elérhető közéleti, politikai és társadalmi kurzussal indul a CEU Bibó István Szabadegyetem idei szemesztere. Boncasztalra kerülnek a balatoni infrastrukturális beruházásokat övező dilemmák, a választások apropóján az orbáni rendszer leváltásának lehetőségei és veszélyei, a szegénység sokszínű magyar arca és a gyerekvállalási, gyereknevelési kérdések az állami beavatkozások függvényében.

Mit reméljünk az áfacsökkentéstől?

A nyugdíjasok a magas áfa miatt kapják a 30 ezer forint értékű vásárlási utalványt a miniszterelnök szerint. Ez azonban azt is jelentené, hogy alacsonyabb forgalmi adó esetén csökkennének az árak, ami viszont így nem állja ki a tapasztalat próbáját. A tíz évvel ezelőtti hazai és egyéb külföldi áfamérséklések hatásai vegyes képet mutatnak.

Konzultáció kamu adóról, nem kamu adóból

Kibújt a szög a zsákból: a miniszterelnök bevallotta, amit eddig is tudtunk, miszerint a nemzeti konzultáció a Fidesz érdekeit szolgálja, mozgósítani lehet vele. A legújabbat egy senki által nem hitelesített, állítólagos Tisza-adóemelésről szóló sajtpapírra hivatkozva indítják el. 

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.