chili&vanília

Csirke tikka masala – a legkevésbé indiai indiai

Gasztro

Szuperegyszerű csirke tikka masala

Az „indiai konyha”, mint olyan tulajdonképpen gyűjtőfogalom, a hatalmas ország különböző régióinak és vidékeinek sajátos ételei, ízvilága, jellemzői vannak, amelyeket elsősorban a földrajzi elhelyezkedés és a vallási szokások határoznak meg (pl. tengerpart vagy szárazföld, rizs vagy gabona, különböző húsfajták fogyasztásának megengedettsége vagy tiltása stb.). Valójában tehát mindig inkább konkrétan pl. észak-indiai (Kasmír, Pandzsáb), vagy nyugat- (Gudzsarát, Goa), vagy dél-indiai (Tamil Nadu, Kerala) konyháról illene beszélni, s nem általában „indiai”-ról.

A főzéshez első körben a következő alapfűszereket érdemes beszerezni (őrölt és egész változatban): kömény, koriander, kardamom, mustármag, kurkuma, fahéj, garam masala (ez utóbbi egy házilag is előállítható fűszerkeverék). Ha van otthon mindig hagyma, fokhagyma, friss gyömbér, esetleg joghurt, akkor ezekből bármikor varázsolható egy indiai ihletésű vacsora. Mivel gyakorlatilag szinte minden étel az apróra vágott hagyma, fokhagyma, gyömbér és fűszerek pirításával indul, az indiai háziasszonyok állítólag előre nagy mennyiségben előállítják ezt a keveréket (ennek daag a neve), amely hűtőben vagy akár fagyasztóban utána sokáig tárolható. Ezek a kamraalapanyagok például az alábbi közönségkedvenc csirke tikka masala elkészítését is lehetővé teszik.

A „csirke tikka masala” a legkevésbé sem autentikus indiai étel, sokkal inkább a brit konyha egyik legnépszerűbb fogása. A legenda szerint bizonyos Ali Ahmed Aslam – Mister Ali – nevéhez kötődik a feltalálása, aki a Glasgow városában már 1964 óta üzemelő Shish Mahal étterem konyhafőnökeként kreálta. Állítólag egy vendég túl száraznak minősítette a hagyományos, tandoori kemencében sütött csirke tikkát, így került rá a paradicsomos mártás.

Manapság mindenesetre rendszerint az első helyen végez az Egyesült Királyság nemzeti ételeiről szavazó listákon, ráadásul igen egyszerű házilag elkészíteni. Kiváló fogás, ha gyorsan, egyszerűen kell nagyobb étvágyú társaságot megetetni. Rizzsel vagy kenyérlepénnyel a legfinomabb.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyos valóságot arról, hogy nem, a nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésen.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.