chili&vanília

Csirke tikka masala – a legkevésbé indiai indiai

Gasztro

Szuperegyszerű csirke tikka masala

Az „indiai konyha”, mint olyan tulajdonképpen gyűjtőfogalom, a hatalmas ország különböző régióinak és vidékeinek sajátos ételei, ízvilága, jellemzői vannak, amelyeket elsősorban a földrajzi elhelyezkedés és a vallási szokások határoznak meg (pl. tengerpart vagy szárazföld, rizs vagy gabona, különböző húsfajták fogyasztásának megengedettsége vagy tiltása stb.). Valójában tehát mindig inkább konkrétan pl. észak-indiai (Kasmír, Pandzsáb), vagy nyugat- (Gudzsarát, Goa), vagy dél-indiai (Tamil Nadu, Kerala) konyháról illene beszélni, s nem általában „indiai”-ról.

A főzéshez első körben a következő alapfűszereket érdemes beszerezni (őrölt és egész változatban): kömény, koriander, kardamom, mustármag, kurkuma, fahéj, garam masala (ez utóbbi egy házilag is előállítható fűszerkeverék). Ha van otthon mindig hagyma, fokhagyma, friss gyömbér, esetleg joghurt, akkor ezekből bármikor varázsolható egy indiai ihletésű vacsora. Mivel gyakorlatilag szinte minden étel az apróra vágott hagyma, fokhagyma, gyömbér és fűszerek pirításával indul, az indiai háziasszonyok állítólag előre nagy mennyiségben előállítják ezt a keveréket (ennek daag a neve), amely hűtőben vagy akár fagyasztóban utána sokáig tárolható. Ezek a kamraalapanyagok például az alábbi közönségkedvenc csirke tikka masala elkészítését is lehetővé teszik.

A „csirke tikka masala” a legkevésbé sem autentikus indiai étel, sokkal inkább a brit konyha egyik legnépszerűbb fogása. A legenda szerint bizonyos Ali Ahmed Aslam – Mister Ali – nevéhez kötődik a feltalálása, aki a Glasgow városában már 1964 óta üzemelő Shish Mahal étterem konyhafőnökeként kreálta. Állítólag egy vendég túl száraznak minősítette a hagyományos, tandoori kemencében sütött csirke tikkát, így került rá a paradicsomos mártás.

Manapság mindenesetre rendszerint az első helyen végez az Egyesült Királyság nemzeti ételeiről szavazó listákon, ráadásul igen egyszerű házilag elkészíteni. Kiváló fogás, ha gyorsan, egyszerűen kell nagyobb étvágyú társaságot megetetni. Rizzsel vagy kenyérlepénnyel a legfinomabb.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Fűző nélkül

Berlin, Du bist so wunderbar – fogad a híres dal, amelynek a karrierje egy német sörreklámból indult. Nehéz is lenne másképpen összefoglalni a város hangulatát, amelyet az itthon alig ismert grafikus, illusztrátor és divatfotós Santhó Imre munkássága is visszatükröz.

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Londoni randevúk

„Ne ijedjetek meg, de azt hiszem, én vagyok a generációm hangja. Vagyis valamelyik generációé” – fogalmazott Hannah Horvath a Csajok első részében. A 2012–2017 között futó, hat évadot megélő sorozatban Lena Dunham pont így tett: hangot adott azoknak a fiataloknak, akiknek mindennél nagyobb szabadságot és jólétet ígértek, ám a világválság ennek az anyagi, az egzisztenciális szorongás pedig a lelki fedezetét egyszerűen felélte.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.

Tíz vállalás

Bevált recept az ifjúsági regényekben, hogy a szerző a gyerekközösség fejlődésén keresztül fejti ki mondanivalóját. A nyári szünidőre a falusi nagymamához kitelepített nagyvárosi rosszcsontoknak az új környezetben kell rádöbbenniük arra, hogy vannak magasztosabb cselekedetek is a szomszéd bosszantásánál vagy az énekesmadár lecsúzlizásánál. Lehet tűzifát aprítani, visszavinni az üres üvegeket, és megmenteni a kocsiból kidobott kutyakölyköt. Ha mindez közösségben történik, még jobb.