30 milliárd forintnyi adót úszott meg Tiborcz István cége legálisan

  • narancs.hu
  • 2024. október 28.

Gazdaság

Egy 2017-es törvénymódosítás szinte olyan, mintha csak a BDPST-cégbirodalomra szabták volna.

A 24.hu gyűjtése alapján egy 2017-től hatályos törvénymódosítás tulajdonképpen „adóparadicsomi állapotokat teremtett” Tiborcz Istvánnak, ugyanis a miniszterelnök veje, illetve cégbirodalma elkerülheti a nyereség utáni adózást. Ezzel a kiskapuval a lap gyűjtése szerint minimum 30 milliárd forinnyi adózást úsztak meg. Tiborcz központi vagyonkezelője, a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. – itt amúgy Orbán Ráhel, a kormányfő lánya a kreatív igazgató –  csak úgy szüli a pénzt:

2019 és 2023 között 48,4 milliárd forint nyereséget termelt, amiből 5,5 milliárdnyi osztalékot ki is vettek, miközben egy forintot sem fizettek be a költségvetésbe társasági adóként.

A gáláns adókedvezménnyel tudták lényegében nullára csökkenteni a miniszterelnök vejéék a nyereségadó-fizetési kötelezettséget: egy adótörvény-módosító csomag részeként lett hatályos az a szabályozás, hogy „a hazai vállalkozások a műemlék épületek és a helyi védelem alatt álló ingatlanok felújításánál a beruházási érték kétszeresével csökkenthessék az adóalapjukat”.

A 24.hu szerint ezt olyan cégcsoportok tudják igazán kihasználni, amelyeknek megfelelő ingatlanportfóliója és sok nyereséges leányvállalata van, valamint képes finanszírozni a műemlék-felújításokat. „Tiborczék birodalma pont ilyen: sorra vásárolta a műemlékingatlanokat, nem volt híján a hiteleknek, hiszen a kormány bankja, az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. bőven adott kölcsönt, és céghálót is szőttek, melyet az ingatlanok adásvételét követve mozgattak”. A lap arra is kitér, hogy a NAV idén nyáron egy közérdekű adatigénylés nyomán nyilvánosságra hozta: 2018-2022 között „összesen 36,8 milliárd kedvezmény mozgott a cégek között, így egyértelműnek látszik, hogy a lehetőség első számú felhasználói Tiborczék voltak” ezzel a 30 milliárddal.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk