Augusztusban 16,4 százalék volt az infláció

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 8.

Gazdaság

A vártnál lassabban, de tovább csökkent az infláció.

Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 16,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, az elmúlt egy évben a háztartási energia és a járműüzemanyagok ára azonban jelentős mértékben emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A hírrel kapcsolatban a hvg.hu megjegyzete, bár egy éve nem volt ennyire alacsony az infláció – a fogyasztói árak növekedése most tért vissza oda, aminél alacsonyabban utoljára tavaly augusztusban állt az infláció –, a legtöbben egy kicsit alacsonyabb számot reméltek. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter néhány hete például arról beszélt, hogy 16 százalékos inflációt vár augusztusra, a Portfolio.hu által megkérdezett elemzők konszenzusa pedig 16,2 százalékos áremelkedés volt.

Az év első három hónapjában mért 25 százalék fölötti, illetve a még júliusban is 17,6 százalékos inflációhoz képest persze az augusztusi 16,4 százalék is jónak tűnik, ami bármikor máskor rendkívül rossz adatnak számítana – mivel az is. Arról nem is beszélve, hogy a magyar infláció még így is EU-rekorder, ahogy tavaly november óta minden hónapban. 

Az augusztusi adatt az alábbi tényezők alapján állt össze:

  • a háztartási energia 34,7 százalékot drágult egy év alatt,
  • az „egyéb cikkek” nevű csoport, benne az üzemanyagokkal, gyógyszerekkel, háztartási eszközökkel, 19,8 százalékkal drágult (ezen belül az üzemanyagok 31,1 százalékkal),
  • az élelmiszerek ára 19,5 százalékkal nőtt átlagosan,
  • a szolgáltatások ára 13,2 százalékkal nőtt,
  • az alkoholos italok és dohányáruk 12,7 százalékkal drágábbak,
  • a ruhák 6,9 százalékkal.
  • a tartós fogyasztási cikkek pedig csak 2,3 százalékkal.

Augusztusban fontos változás volt, hogy a hónap elejétől megszűnt a hatósági árak rendszere az élelmiszerboltokban, az addig árstopos termékeket pedig maximum a beszerzési áron lehet eladni. Júliusról augusztusra 0,3 százalékkal nőttek átlagosan az élelmiszerárak, aminél nagyobb havi drágulást legutóbb márciusban mért a KSH. A legdurvább változás azonban a cukornál volt, az árstop alól kikerülve 54,6 százalékkal ugrott meg egyetlen hónap alatt az ára.

A sertéshús 7,3, a baromfihús 2,5, a büféáruk 2,3, az étolaj 1,5, a csokoládé és kakaó 1 százalékkal többe került, mint júliusban. A liszt 11,5, a tojás 9,5, a friss zöldség-gyümölcs 5, a vaj és vajkrém 4,4, a kenyér 2,3, a tejtermékek 1,9 százalékkal kevesebbe kerültek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk