Kormányinfó: megszűnik a CSOK, augusztusig él az árstop

  • narancs.hu
  • 2023. június 22.

Belpol

Csak a falusi CSOK marad, és szigorodik a babaváró hitel. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatása szerint a kormány áttekintette a családtámogatási rendszert. A babaváró hitelt átalakítják: a hitel összegét megnövelik 10-ről 15 millió forintra. Azonban január 1-től csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő harminc év alatt van. Bevezetnek egy átmeneti időszakot, amikor a 30-40 közti nők is jogosultak lesznek. 

Módosítják a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) az ingatlanárak emelkedése miatt, jelentette be a kormányinfón a miniszter. Tájékoztatása szerint a CSOK jelenleg a kisebb településeken működik, a nagyvárosokban viszont csökkentek az igénylések. 

A falusi CSOK megmarad továbbra is, a városi CSOK (vagyis 5000-nél nagyobb településeken) megszűnik, itt a jövőben nem lehet majd igényelni. 

Az intézkedés 2024. január 1-től érvényes. Falun viszont megemelkedik a CSOK összege: egy gyermek esetén 1 millió, két gyermek esetén 4 millió, 3 gyermek esetén pedig 15 millió lesz. Az 5000 feletti településekre egy új rendszert dolgoznak ki. 

Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette továbbá, hogy már csak egy hónapra hosszabbítja meg a kormány az árstopot, vagyis augusztus elsejétől megszűnik. A miniszter szerint az infláció egyszámjegyű lesz Magyarországon év végére. 

A miniszter közölte, a Honvédelmi Minisztérium (HM) protokol szerint megkezdte a szerdai helikopterbalesetben elhunyt honvédek csakádjainak értesétést. Részvétét fejezte ki, a Honvédség saját halottjaként tekinti az áldozatokat. 

Újságírói kérdésre elmondta, a kormány nem fogja kifizetni Budapestnek a Lánchídra szánt 6 milliárd forintot, ha a főváros nem tartja be a témában született kormányhatározat feltételeit, amelynek értelmében autósforgalmat kell biztosítania a hídnak. A fővárosi lakógyűlést, melyet 136 ezren töltöttek ki, „látványos kudarcnak” nevezte. 

A státusztörvényről és a pedagógus-béremelésről azt mondta, szeretnének béremelést, de azt a baloldal Brüsszelben akadályozza. Továbbra is nyitott kérdés a törvény pedagógusok átirányítására vonatkozó része, az utazás és az elrendelt időszak hosszában lehetnek változások. 

Az Ácson épülő katódgyárral kapcsolatban elmondta, a magyar gazdaság sokat profitál ezekből a beruházásokból, azoknak eddig mindenki örült. Továbbá mivel Debrecenben sikerült „hisztériát kelteni”, most minden hasonló beruházást megbélyeznek. 

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy az Állami Számvevőszék együttesen az ellenzéki pártoknak 3,4 milliárdos büntetést adhat. A miniszter szerint a képviselőknek sokszorosan be kell tartaniuk a szabályokat, hiszen ők hozzák a törvényeket. A Nemzetbiztonsági Bizottság elnökének kell kezdeményeznie, hogy legyen nyilvános a baloldali pártok külföldi finanszírozásáról szóló jelentése, mely Gulyás szerint napok-hetek kérdése.  A miniszter szerint pártokat nem támogathat jogi személy, de egyesületet lehet, ezért nincs azzal gond, hogy Mészáros Lőrinc cége korábban támogatta a Fidelitast. 

Gulyás elnézést kért a Telextől amiatt, hogy Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár egy véletlenül elküldött levelezésben kollégáival együtt azt találta ki, hogy hazudjanak a portálnak. Ettől függetlenül az államtitkár levelezését „szellemeskedésnek” tartja.

A miniszter szerint nem volt kötelezettségük tájékoztatást adni az ukrán kormánynak a hadifoglyokról, de ők még is megtették. A kárpátaljai hadifoglyok szabad emberek, oda mehetnek Európán belül, ahová akarnak. 

Gulyás Gergely a magas inflációval kapcsolatban azt mondta, az ország nyersanyag-kitettsétsége nagyobb, a kőolaj kétharmadát külföldről szerezzük be, az élelmiszerárakhoz a tavalyi aszály is hozzájárul. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk