Az idei év gáz volt, de a kormány szerint már itt a Kánaán

  • narancs.hu
  • 2023. december 31.

Gazdaság

A kormány közzétette a középtávú költségvetési előrejelzését. Ezek alapján 2023 a legsötétebb év volt, de ami jön, azt csak győzzük kiélvezni.

A 2023-as év makroszámait biztosan nem fogja kampányba foglalni a kormány. Az államháztartás hiánya 5,9 százalék volt, ami a 2022-es 6,2 százalékhoz mérve kétségtelenül jobb. Kár, hogy a kormány 3,9 százalékkal tervezte az évet, és még októberben is 5,2 százalék volt a terv. Tudni érdemes, hogy az állalmháztartás rendszerint fejnehéz, azaz a kiadások dandárja az első hónapokban jelentkezik, az utolsó negyedév pedig már alig ront valamit. Kivéve, ha mégis. 

A költségvetési fegyelmezetlenség mellett az inflációs adat lesz az, amire méltán nem lesz büszke a kormány, ez ugyanis minden kormányzati szöveg és propaganda ellenére is brutálisan magas lett, 17,5 százalék. Hasonlóképpen gyászos lett a GDP adat (mínusz 0,4 százalék) és a fogyasztás (mínusz 2 százalék).

De szerencsére ez a múlt, 2024-26-ban ugyanis minden rendben lesz, a gazdaság szárnyalni fog, 5 százalékra mérséklődik az infláció, 2025-től pedig visszatér az árstabilitás. A GDP növekedés mellett a fogyasztás is fölfelé ível majd, és természetesen a hiány is oda csökken, ahova kell, kábé egy-két százalék közelébe. 

Ezzel a csodálatos hírrel búcsúztatnánk a 2023-as gazdasági évet, több disznót, olcsóbb gázt és bort, búzát mindenkinek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ujhelyi: Itt van a karmelita kutyája elásva

  • narancs.hu

A „politikai szemtanú” szerint semmi baj a határon túli egyéni körzetekkel – az ellenzék is javasolt már ilyet –, csak minden külföldön élő magyar egyformán élhessen választói jogával.