Elképesztő összegért vásárolta meg Rogán Antal lakását Mészáros Lőrinc köre

  • narancs.hu
  • 2020. február 3.

Gazdaság

A Pasa Parkban található ingatlan négyzetméterárát 2,5 millió forint körül számolták, míg 2018-ban a környék átlagos négyzetméterára 737 ezer forint volt.

A képviselői vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra kerülése után, a hétvége egyik legmeghökkentőbb híre, hogy Rogán Antal válása mennyire átírta vagyonnyilatkozatát. A takarékbetétben elhelyezett megtakarítása komolyan megnőtt: a tavalyi 39 millióról több mint 809 millió forintra ugrott a bevallott összeg. Míg tartozásként továbbra is egy magánszeméllyel szemben fennálló 18 milliós összeget szerepeltet.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter gigantikus megtakarítását két okkal magyarázta. A Kormányzati Tájékoztatási Központon keresztül kiadott közleményben arra hivatkozott, egyrészt plusz bevétele származik az általa jegyzett elektronikus aláírási szabadalomból, valamint válását követően az erdőterületeket leszámítva minden ingatlanát és ingóságát értékesítette, más tulajdona nincsen.

Az értékesített ingatlanok az alábbiak voltak:

  • a 185 négyzetméteres Pasa Parkban lévő lakás 100 százaléka
  • egy 40 négyzetméteres teremgarázs 7 százaléka
  • egy 111 négyzetméteres balatonlellei nyaraló 50 százaléka
  • két (100 és 120 négyzetméteres) szakonyfalui házban lévő 25-25 százalékos tulajdonrésze és
  • két festmény.

G7 gazdasági szakportál most arról ír, hogy az elmúlt évek ingatlanpiaci árrobbanása ellenére is valószínűtlennek tűnik, hogy az ingatlanpiacon ennyi pénzért lehessen értékesíteni a fenti ingatlanokat.

A portál megvizsgálta az ingatlanokhoz kapcsolódó földhivatali bejegyzéseket, melyekből egyértelműen látható, hogy Rogán Antal mindössze néhány napra szerzett teljes tulajdonjogot a Pasa Parkban lévő lakásra.  Azt ugyanis a portál szerint megvásárolta egy négy nappal korábban bejegyzett bicskei cég, a Hankóczy 4-6. Ingatlan Kft., amely a Pasa Park címéről kapta a nevét.

A cég többségi (91 százalékos) tulajdonosa a 37 éves, bicskei Mészáros Katalin, aki egyben a cég ügyvezetője is. A kisebbségi tulajdonos pedig a Takarékbank vagyonkezelő cége, a MATAK (Magyar Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.).

G7 megjegyzi: Mészáros Katalin 2016 óta tölt be különböző vezető pozíciókat a Vida József takarékszövetkezeti világához tartozó cégekben. Vida József és Mészáros Lőrinc kapcsolata évtizedekre nyúlik vissza, Vida egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, családjának egyik ingatlanán az akkor még gázszerelőként dolgozó Mészáros Lőrinc vezette be a gázt. De több üzleti ügy is összeköti őket.

A dokumentumokból az is látható, a friss bicskei cég adásvétellel szerezte meg Rogán Antal lakóparki lakását, a tulajdonlapok szerint a két albetéten lévő ingatlant 650 millió forint jelzálogjoggal terhelték meg – írják.

Ha tényleg 650 millió a vételár – ami a lap által átnézett tulajdoni lapok és Rogán Antal szombati közleménye alapján szerintük "életszerű lenne" – akkor a Pasa Parkban található ingatlan négyzetméterára 2,5 millió forint körüli. A NAV adatbázisa szerint a Hankóczy Jenő utcában 2018-ban az átlagos négyzetméterár 737 ezer forint volt.

Neked ajánljuk