Orbán: Nem sportszerű az uniós költségvetés

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. február 3.

Gazdaság

A miniszterelnök újabb csatára készül.

Tisztességes alapokra kell helyezni az uniós költségvetést, alapkoncepciója ugyanis nem sportszerű, és olyan módosítások vannak benne, amelyek a szegényebb országoktól a gazdagok irányába kívánnak pénzeket átcsoportosítani - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben, miután megbeszéléseket folytatott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével hétfőn.

Orbán magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta, Magyarország még nem mutatta be a költségvetésre vonatkozó nemzeti számait, a tárgyalások ugyanis még nem tartanak abban a szakaszban, de szerinte az uniós költségvetés eddig bemutatott tervezete nem változtat az előző hét év rossz gyakorlatán.

Szerinte olyan igazságtalanságok vannak benne, mint az, hogy a Brüsszelben elosztott pénzügyi alapok esetében a szegényebb országok részesedése 5 százalék, miközben a népesedésük 20 százalékát teszi ki Európának. Az igazságtalanság orvoslásában semmiféle javulás nem mutatkozik - tette hozzá.

Közölte, további egyeztetés várható azokkal az országokkal, amelyeknek Magyarországhoz hasonlóan, bajuk van a költségvetés "eszmei, szellemi, elvi alapjaival". Azt mondta, ezeket az országokat tájékoztatta a Kohézió Barátai csoport szombati, Portugáliában tartott ülésén a javaslatairól, amelyeket hétfőn átadott az uniós tanács elnökének is - mondta.

"Mi tisztességes költségvetést akarunk. Ha ez megvan, azon belül a magyarok meg fogják találni a számításukat, vagyis a nekik kedvező számkombinációkat is" - fogalmazott.

Charles Michel február 20-ára hívott össze rendkívüli uniós csúcsot a költségvetésről, erről Orbán azt mondta, szerinte a február 20-i csúcstalálkozó nem jelenti azt, hogy be is kell fejezni a tárgyalásokat. Jó lenne, de a magyar álláspont szerint a költségvetés minősége fontosabb, mint elfogadásának időpontja - tette hozzá.

Neked ajánljuk