Feljelentették a túró nélküli Túró Rudik gyártóját

  • narancs.hu
  • 2023. június 4.

Gazdaság

Tejalapú rögös készítményből van.

A madártejes, az epres, a mogyorókrémes, a sós karamellás, a kókuszos ízesítésű, valamint a nulla százalék cukorral készített Túró Rudiban nincs is túró, ezzel szembesült a Termékkritikus nevű TikTok-csatorna videósa, aki emiatt a Nébihhez fordult – írja a hvg.hu.

„Emberek milliói vásárolhatnak naponta drágábban azért, mert magasabb minőségű terméket szeretnének fogyasztani, közben pedig a túró helyett savanyú tejalvadékból és tejalapú rögös készítményből készült terméket fogyasztanak” – érvel a tiktokker.

Azt szeretné elérni, távolítsák el az említett áruk csomagolásáról a Túró Rudi feliratot, és vizsgálják felül a „pöttyös az igazi” jelmondatot is, mert abból arra lehet következtetni, a desszertben igazi túró van.

Május 31-én e-mailt írt ez ügyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz és a Szabolcs-Szatmár-Bereg menyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi főosztályhoz. Így tudta meg, hogy már folyik egy bírósági eljárás a gyártóval, a Friesland Hungária Zrt.-vel szemben. 

A hvg.hu emlékeztet, tavaly 22 kakaós bevonatú natúr Túró Rudi miatt vizsgálódott a Nébih, és 800 ezer forintos bírságot szabott ki jelölési és minőségi hiba miatt.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után a FrieslandCampina Hungária az alábbi közlemény közzétételét kérte.

„A Pöttyös termékek gyártójaként a FrieslandCampina Hungária számára kiemelten fontos, hogy termékeinek több millió magyar fogyasztóját egészséges, minőségi és finom élelmiszerekkel lássa el. Minden termékünk gyártásakor kizárólag kiváló minőségű, magyar gazdaságokból származó tejet és magas minőségű alapanyagokat használunk fel. Termékeink fejlesztésekor és gyártásakor minden esetben a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően járunk el és a fogyasztóink érdekeit tartjuk szem előtt.

A Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag. Egyes termékeink esetében (a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerinti) túrót használunk, ezek adják az értékesített volument mintegy kétharmadát. Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény.

A hírekben megjelent információkkal szemben a FrieslandCampina Hungária ellen nem zajlik bírósági eljárás. 2022 folyamán a Nébih eljárásában az említettösszehasonlító vizsgálatban a Pöttyös termékek az élen végeztek, így nem felel meg a valóságnak, hogy a társaság ellen 800 000 forint bírságot szabtak ki.” 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk