Németh Szilárd törvénnyel szabályozná a PB-gázpalackok értékesítését

  • narancs.hu
  • 2023. június 3.

Gazdaság

A 11,5 kilós palackokból már tavaly tavasz óta hiány van.

A rezsibiztos az Origónak úgy nyilatkozott, hogy a kormány, a Fidesz-KDNP frakció, valamint a szolgáltatók támogatásával törvényjavaslatot készül benyújtani, amely „rendezi” a PB-gázpalackok piacán kialakult „helyzetet”, írja a 444.hu.

„Vissza kell térni a 11,5 kilogrammos töltőtömegre, aminek nem lehet magasabb az ára, mint a 10,9 kilogrammosé, és mindenhová, ahol erre szükség van, el kell jutnia a PB-gázpalacknak. Egyszerre kell fenntartani az ellátásbiztonságot és a megfizethetőséget” – mondta Németh Szilárd.

A HVG arra emlékeztet, hogy

a helyzetet a kormány okozta, amikor a „rezsicsökkentés” jegyében hatósági árat vezetett be a 11,5 kilós kiszerelésű palackokra:

hiány lett PB-gázpalackból, és ha van is, az kisebb töltőtömegű és drágább, mint korábban.

A 11,5 kilós, hatósági áron 5175 forintos palackokból már tavaly tavasszal hiány alakult ki, a három nagy szereplő közül a MOL és a Prímaenergia csak 10,9 kilós kiszerelést kínált, ezekhez 7000-8000 forintért lehetett hozzájutni. A hiány erősen sújtja a legszegényebb háztartásokat, ahol nincs bekötve a vezetékes gáz, vagy nyáron főzésre jellemzően palackos gázt használnak.

Németh Szilárd már tavaly márciusban beszélt arról, hogy a „kiskaput” be kell zárni, de jogalkotói lépés azóta sem történt, írja a 444.hu.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk