Felülvizsgálná Elon Musk ügyleteit az USA

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 21.

Gazdaság

A Twitter-üzlet és a SpaceX Starlink is nagyon érdekli a kormányt a Bloomberg tudomása szerint.

Az Egyesült Államok kormányának több magasrangú tisztségviselője is felülvizsgálná Elon Musk ügyleteit, beleértve a Twitter tervezett megvételét és a SpaceX Starlink műholdas hálózatát is – értesült pénteken a gazdasági hírekre szakosodott Bloomberg hírügynökség.

A Bloomberg információi szerint a tárgyalások még kezdeti fázisban vannak; egyelőre azt vizsgálják, milyen eszközei lehetnek a kormánynak Musk vállalkozásainak felülvizsgálatára.

Az egyik ilyen lehetőség a kormány külföldi beruházásokat felügyelő bizottsága (CFIUS) lenne, amely az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma alá tartozik.

Musk 44 milliárd dolláros (18 300 milliárd forintos) ajánlata a Twitter megvásárlására ugyanis lehetővé tenné, hogy a CFIUS vizsgálatot indítson; Musk konzorciumának ugyanis több külföldi befektető is tagja, köztük például a milliárdos Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Aziz Ál Szaúd szaúdi herceg, de ide tartozik a Binance kriptovaluta-tőzsde is, amely Sanghajban működik.

Az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a CFIUS nem nyilatkozik arról, hogy mely tranzakciókat vizsgálhat.

A befolyásos, dél-afrikai származású üzletember nemrégiben „megoldási tervvel” állt elő a Twitteren az ukrajnai konfliktusra, amellyel ukrán politikusokat is magára haragított. 

Aztán bejelentette, hogy a SpaceX nem képes a végtelenségig finanszírozni a Starlink műholdas internetszolgáltatás ukrajnai működését. Később aztán visszavonta kijelentését, s közölte, hogy tovább finanszírozza a szolgáltatás működtetését az Oroszország által megtámadott országban.

Musk előbb meg akarta venni a Twittert, aztán májusban el akart állni az üzlettől, ami miatt a Twitter bírósághoz fordult. A hónap elején a milliárdos ugyanakkor bejelentette, hogy az eredeti feltételekhez igazodva mégis kitart a mikroblog közösségi oldalt működtető vállalat megvétele mellett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk