Ismét egyre több magyar megy külföldre dolgozni
munkaugyi_kp1437.jpg

Ismét egyre több magyar megy külföldre dolgozni

  • narancs.hu
  • 2019. január 3.

Gazdaság

Csökken a munkanélküliség, de sok a közmunkás és a külföldön dolgozó.

Augusztus és október között 3,6 százalékos volt a munkanélküliség Magyarországon, írja a Portfolio a KSH adatai alapján. Ugyanakkor, ha a közmunkában dolgozóknak nem lenne állásuk, a munkanélküliségi ráta már 6,4 százalék lenne, bár tavalyhoz képest 50 ezerrel csökkent a közmunkások száma. A növekvő munkaerőhiány miatt ugyanakkor sok közmunkás talál munkát a piacon.

Ugyanakkor ismét növekedésnek indult a rövid ideje külföldön dolgozó magyarok száma. Szeptember és november között már újra 100 ezer feletti volt azok száma, akik az elmúlt 12 hónapban mentek ki dolgozni, ami 14 ezerrel több, mint 2018 elején volt. Hiába emelkednek tehát a bérek Magyarországon, ez nem elég ahhoz, hogy itthon tartsa az embereket. Ennek ellenére a kormány 1,7 milliárdos kampány indít, hogy az emberek ne feledjék: Magyarország jobban teljesít.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.