Jelentősen felment az élelmiszerek ára egy év alatt

  • narancs.hu
  • 2019. június 7.

Gazdaság

A szeszesitalokért és a dohányárukért sokkal többet kell fizetni tavaly májushoz képest.

2019. májusában a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinal - írta meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérését az Index.

Jelentős mértékben megemelkedett a szeszesz italok, a dohányáruk, és az élelmiszerek ára. Utobbi esetében 5,6 százalékos volt az infláció, ezen belül az idényáras ételek (burgonya, friss zöldség és gyümölcs) 15,2, a liszt 9,8, a péksütemények 9,2, a sertéshús 8,8, a kenyér 7,1 százalékkal lett drágább, a tojás és a tej pedig 6, a kávé 3 százalékkal lett olcsóbb.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,6 százalékkal emelkedett, a szolgáltatásokért 3 százalékkal kellett többet fizetni, ahogyan a járműüzemanyagok pedig 5,8 százalékkal kerültek többe.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.