Két év múlva jöhet a bolgár és a horvát euró

  • narancs.hu
  • 2020. június 17.

Gazdaság

Horvátország és Bulgária még idén beléphet az euró előszobájának nevezett ERM-2 árfolyamrendszerbe – nyilatkozta tegnap Fabio Panetta, az Európai Központi Bank igazgatósági tagja.

Bulgária és Horvátország 2023-ban bevezetheti az eurót, árulta el Fabio Panetta, az Európai Központi Bank egyik vezetője a Le Monde-nak adott adott interjújában, amit a Portfolio vett észre.

„Horvátország és Bulgária erőteljes lépéseket tett a konvergencia érdekében”. Ha a folyamat sikeresen befejeződik, akkor az év végéig csatlakozhatnak az ERM-2 rendszerhez, mondta a tisztviselő

Eszerint a két ország már idén beléphet az euró bevezetését közvetlenül megelőző szakaszba, onnantól pedig várhatóan egyenes út vezet az euró tényleges bevezetéséhez.

A lap megjegyzi, hogy a bolgárokon és a horvátokon kívül más ország egyelőre nem akar komolyan csatlakozni az eurózónához. A bolgárok már évek óta próbálnak bejutni az ERM-2-be, ami esetükben árfolyampolitikai szempontból csupán formális lépés lenne, hiszen az ország valutatanácsot működtet, vagyis devizája teljesen rögzítve van az euróhoz.

Figyelmébe ajánljuk