Kínai rabokkal gyártatja a Tesco a karácsonyi üdvözlőlapokat?

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. december 22.

Gazdaság

Egy hatéves kislány talált egy rejtélyes üzenetet az egyik Tescóban vett lapon.

Kínai börtönben csomagoltatta a karácsonyi üdvözlőlapokat a Tesco - számolt be róla a The Sunday Times című vasárnapi konzervatív brit lap.

A cikk szerint egy hatéves dél-londoni kislány egy kézzel írt üzenetet talált az egyik helyi Tesco üzletben vásárolt karácsonyi lapon, amelyen az állt, hogy az üzenet írója és társai külföldi rabok a sanghaji börtönben, és akaratuk ellenére kényszerítik őket munkára. Az illető kérte az üzenet megtalálóját, hogy értesítse az emberi jogi szervezeteket, és vegye fel a kapcsolatot Peter Humphrey-val.

A kislány édesapja kiderítette, hogy Peter Humphrey egy brit újságíró, aki maga is két évet töltött ugyanabban a sanghaji börtönben, miután korábban vállalati csalások feltárásán dolgozott ott, és 2013-ban a kínai hatóságok koholt vádak alapján, bírósági eljárás nélkül, kínai-amerikai feleségével együtt 23 hónapra bebörtönözték.

Humphrey, a Sunday Timesban megjelent cikk szerzője azt írta, nem tudja, hogy kik csempészték ki az üzenetet a Tesco számára gyártott karácsonyi lapon, de nincs kétsége afelől, hogy a sanghaji börtön olyan rabjairól van szó, akik ismerték őt, mielőtt 2015 júniusában szabadult.

A Tesco vasárnap közzétett hivatalos nyilatkozatában közölte, hogy "gyűlöletesnek" tartja a rabokkal végeztetett munkát és soha nem járulna hozzá, hogy beszállítói láncolatának vállalatai ilyen munkát vegyenek igénybe.

A cég közölte azt is, hogy megdöbbenéssel értesült a cikkben foglaltakról, azonnali hatállyal felfüggesztette az együttműködést azzal a gyárral, amely a karácsonyi üdvözlőkártyákat készíti, és vizsgálatot indított az ügyben. A vizsgálat idejére a Tesco kivonta a forgalomból az érintett üzemben készült üdvözlőlapokat.

A Tesco kitért arra is, hogy legutóbb a múlt hónapban tartott ellenőrzést és semmiféle nyomát nem találta annak, hogy a cég megsértette volna a Tesco által a rabmunka igénybe vételére érvényben tartott tilalmat.

Figyelmébe ajánljuk