Lassan megszabadulnak ingatlanjaiktól az MNB-alapítványok
matolcsy_nagy_lead.jpg

Lassan megszabadulnak ingatlanjaiktól az MNB-alapítványok

  • narancs.hu
  • 2020. február 11.

Gazdaság

50 milliárdot vettek ki az ingatancégekből Matolcsy alapítványai.

A jegybankos Pallas Athéné-alapítványok ingatlanos cégei eladtak két, a budapesti Millenárison található irodaházukat, írja a hvg.hu az alapítványok közlése alapján. Ezen kívül megváltak még egy, a Debreceni Innovációs Tudásparkban működő háromszintes irodakomplexumtól is az alapítványok.

Az irodaházakért kapott bevétel az alapítványok vagyonkezelőjéhez került, kötvények formájában.

A Millenáris Classic és Avantgarde irodaházak új tulajdonosa egy Skygreen Buildings nevű kft. lett, amelyet 2018 végén vásárolt meg a Green Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap. Ez 2018 júliusa óta létezik, és az Equilor Alapkezelő Zrt. kezeli.

A debreceni ingatlan is egy olyan alaphoz került, amit az Equilor kezel.

Szintén az Equilorhoz került a Vízház Zrt., és azzal együtt a Várkert Bazár tőszomszédságában álló Ybl Vízház, amire nem olyan rég még nagyon büszkék voltak Matolcsyék. Rengeteg pénz ment a műemlék felújítására, . eredetileg „tudományos konferenciák helyszíneként, kortárs képzőművészeti kiállító- és rendezvényközpontként” tervezték hasznosítani.

Eladták azt a céget is, ami az Andrássy út 40-42. alatt levő épületeket birtokolta. Ezeket három éve vásároltak meg az alapítványok, 14,9 millió euróért.

Az alapítványok 2019 végére a még meglevő ingatlanokkal együtt 274,8 milliárdos vagyonról számoltak be, ebből 238 milliárd volt a vagyonkezelő Optimánál.

Ráadásul immáron csak egy Pallas Athéné Alapítvány van, mert év elején összeolvadtak az MNB alapítványai.

Figyelmébe ajánljuk