Lehetetlen helyzetbe hozza a magyar méhészeket a kínai kamuméz

  • narancs.hu
  • 2023. május 3.

Gazdaság

A nagyobb boltokban található mézkeverékek nagyobb része hamis méz.

Hiába, hogy a kínai mézek nyolcvan százaléka hamis, az elmúlt évben csaknem 42 százalékkal több, mintegy 68 ezer tonna kínai méz érkezett az EU-ba. Ráadásul a vámmentesség miatt az olcsó ukrán méz is lefelé nyomja az árakat – írja a Magyar Nemzet.

Tíz éve még korlátlanul el lehetett adni az Unióban a magyar mézet is, ma egyre inkább kiszorul, a „mézkiszerelők” az utóbbi években pedig már csak a termékeik feljavításához használták a magyar, a spanyol vagy épp a román mézeket.

A tavaly áprilisi nagykerárakhoz képest az idén csaknem negyven százalékkal csökkent az akácméz nagybani felvásárlási ára itthon. Ilyen árakon csak azok a méhészek adják el a mézet, akiket a hiteleik törlesztése erre rákényszerít.

A kamumézek a magyar áruházláncokban is megjelentek, hiába történtek az elmúlt évtizedben erőfeszítések a kiszűrésükre.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület felmérése szerint a nagyáruházakban kapható mézkeverékek 74 százaléka nem valódi.

„Ki kellene söpörni a hamis mézeket a piacról, ám erre sajnos nem látni fogadókészséget. Ezért végtelenül elkeseredett a hazai és az uniós méhésztársadalom” – mondta a lapnak Bross Péter, az egyesület elnöke.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk