Februárban is ráfizettünk az orosz gázzal

  • narancs.hu
  • 2023. május 3.

Gazdaság

113 milliárd forinttal többet fizettünk érte, mint a piaci ár.

Szokás szerint februárban is tetemes felárral kaphattuk az orosz fűtőanyagot. Ezt a Népszava számította ki a KSH által frissített külkereskedelmi adataiból. A fűtőanyagot a holland tőzsde (TTF) irányadó mutatójához képest forintba 7, euróban 10 százalékkal drágábban vettük.

Míg a decemberi TTF-átlag megawattóránként 118 euróra csökkent, addig ehhez képest az oroszok februárban 130 euróért adták el Magyarországnak a földgázt. (Az oroszokkal kötött megállapodásról sokat nem tudunk, annyit igen, hogy két hónappal követi a tőzsdei árakat.)

Februárban 387 millió köbméter gáz érkezett az oroszoktól, ami körülbelül 5 százalékkal maradt el a tavaly februári értéktől. A Népszava számításai szerint csak februárban 113 milliárd forintot spórolhatott volna az ország, ha a piacról szerezte volna a gázt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A régi olaszos hangulat

Orbán Viktor elfoglalásról, visszafoglalásról beszélt Matteo Salvini pártjának buliján, miközben az általa vezetett ország éppen most szegényedik el. Kicsit elmorfondíroztunk azon, miről is van szó.