Levennék a zöld rendszámot a plug-in hibrid autókról

  • narancs.hu
  • 2023. október 4.

Gazdaság

Ezek a típusokat csak az autóipar greenwashing-tevékenysége szülte.

Kizárhatják a plug-in hibrideket a zöld rendszám használatára jogosult gépjárművek közül Magyarországon – tudta meg a Lázár-féle Építési és Közlekedési Minisztérium kiszivárgott előterjesztéséből a Telex. Ez azt jelentené, hogy a plug-inek elveszítenék az ingyenes parkolási lehetőséget is, és a tulajdonosaiknak regisztrációs adót, a teljesítményarányos gépjárműadót, valamint adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene fizetni.

A változás mintegy 33 ezer járművet érintene, a forgalomban lévő zöld rendszámosok csaknem felét.

A plug-in hibridautók kiváltságainak eltörlése egybevág a nemzetközi környezetvédő szervezetek állásfoglalásával, amelyek úgy vélik, a villanyautóként is használható, de alapvetően benzines, olykor dízelmotorral hajtott személyautók gyártói arra használják a plug-in kategóriát, hogy kijátsszák a típusjóváhagyáshoz szükséges hatósági környezetvédelmi vizsgálatok és a valós körülmények közti rést. Magyarul: ezek az autók sem a gyártásukban, sem a felhasználásukban nem annyira zöldek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk