Matolcsy szerint nem kell kivonni a forgalomból az 5 forintost

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 2.

Gazdaság

Az 5-ösök "aktívan részt vesznek a készpénzforgalomban."

"A forgalomban lévő fizetőeszközök címletstruktúrájának meghatározása vagy megváltoztatása - így például egy érmecímlet bevonása - nem ítélhető meg a fémárak alakulását vizsgáló szűk, pillanatnyi szempontok alapján" - válaszolta Matolcsy György MNB-elnök a jobbikos Balassa Péter írásbeli kérdésére. Balassa kérdésében az 5 forintos esetleges bevonásáról érdeklődött, Matolcsy válaszát először a HVG szemlézte.

Matolcsy elismerte, hogy az 5 forintos előállításának költségei a jelenlegi fémárak mellett meghaladják az érme névértékét (azaz 5 forintot), de szerinte nem ez a legfontosabb szempont, és az árak amúgy is hektikusan változnak. 

A jegybankelnök válasza alapján az 5 forintosok aránya a pénzérmék között egy évtizede stabilan 33 százalék körüli, az 5 forintos érmék "aktívan részt vesznek a készpénzforgalomban, és nem figyelhető meg az 1 és 2 forintosok bevonása előtt tapasztalt nagyarányú forgalomból történő kicsapódás."

Matolcsy arra is kitér, hogy az 5 forintosok bevonása bonyolult és drága lenne, mert jelenleg 764 millió ilyen érme van forgalomban, ha az emberek csak a felét be akarnák váltani, az 1604 tonnányi érmét jelentene. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk