Megállapodtak a tagállamok az EP-vel az új uniós költségvetésről

  • narancs.hu
  • 2020. november 10.

Gazdaság

Kérdés, hogy Orbán Viktor mit lép erre.

Megegyeztek az uniós tagállamok és az Európai Parlament a költségvetési kérdésekről - írja a hvg.hu

A tagállami vezetők júliusi megegyezése értelmében az unió következő hétéves költségvetése 1 074 milliárd euró lesz, a mostani alku során pedig a tagállamok és a parlament abban állapodtak meg, hogy 12,5 milliárd euró kiegészítő támogatás mellett további 2,5 milliárd eurót átcsoportosítanak az olyan kiemelt programokra, mint az egészségügyi fejlesztéseket tartalmazó EU4Health, az Erasmus+, vagy a kutatás-fejlesztést finanszírozó Horizon Europe. További 1 milliárd euróval pedig a jövőbeli igények és válságok kezelésére vonatkozó rugalmasságot növelik.

A kiegészítő forrást az az összeg jelenti, amelyet az uniós cégek fizetnek be különféle bírságok formájában. Ezt eddig továbbadták a tagállamoknak, pontosabban levonták a befizetendő hozzájárulásból, mostantól azonban ez az összeg az uniós költségvetésben marad.

Az egyezség része, hogy egy jogilag kötelező érvényű ütemtervet kell majd bevezetni, amely az EU saját forrásainak növelését célozza. Megállapodtak abban is, hogy megerősítik az EP szerepét a helyreállítási finanszírozás ellenőrzésében és szigorúbb rendelkezéseket biztosítanak a biológiai sokféleség és a nemek közötti egyenlőség tekintetében.

A megállapodás végrehajtását akadályozhatja azonban a magyar vétó: ha ugyanis a magyar parlament nem szavazza meg, hogy a helyreállítási alap finanszírozásához az EU hitelt vegyen fel, akkor lehetetlenné válik a járvány okozta károk ellensúlyozására szánt 750 milliárd eurós csomag aktiválása. Orbán Viktor a jogállamisági feltételrendszer miatt vetette fel ezt a lehetőséget és erről tájékoztatta az EU és a tagállamok vezetőit is.

Az EP-ben egy képviselőcsoport ellenezte csak a megállapodást, mégpedig a Fidesz legfőbb szövetségese, a lengyel kormánypárt vezetésével működő Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetsége.

Figyelmébe ajánljuk