Megduplázná a cigaretta jövedéki adóját az Európai Bizottság

  • narancs.hu
  • 2022. november 28.

Gazdaság

A javaslat életbelépése 700-800 forintos drágulást jelentene dobozonként.

Az EU tovább akarja csökkenteni a dohányzók arányát, ennek a törekvésnek az egyik eszköze lenne a Bizottság dokumentumtervezete szerint a cigarettára kivetett jelenlegi jövedéki adó minimum 1,8 eurós összegének duplázása, vagyis 3,6 euróra történő felemelése 20 szálanként – írja a Portfolio.hu a Financial Times cikkére hivatkozva.

A dokumentumot megszerző Financial Times cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy az adóemelés jelentősen megdrágítaná a dohányzást a kelet-európai uniós országokban, ahol a cigaretták csomagja átszámolva 3 euró is lehet. Igaz, a KSH legutóbbi adatai alapján egy doboz cigaretta ára valahol 1900-2000 forint körül volt, ami már 5 euróhoz közeli árszintet jelent.

Jelenleg 20 szálnak megfelelő cigaretta jövedéki adótartalma 836 forint, ha azonban életbe lép a Bizottság javaslata, akkor a minimum adótartalom valahol 1500 forint körül lenne, ami közel duplázást jelent.

Az adóemelés nyomán így egy doboz cigaretta ára itthon akár 700-800 forinttal is drágulhat.

Mindez azt jelenti, hogy már folyamatban van a 2011-es dohánytermékek adóztatásáról szóló 2011. évi uniós irányelv aktualizálása, ennek keretében pedig az új típusú dohánytermékek – például az elektromos cigaretta és a hevített dohánytermékek – adóztatását is a hagyományos cigaretták adóterheléséhez kötnék

A kiszivárgott anyag értékelése szerint az új dohánytermékekre kivetendő egységes jövedéki adó támogatja a dohányzás visszaszorítására irányuló közegészségügyi erőfeszítéseket, ugyanis ezek az új termékek különösen vonzóak a fiatalok számára, akiknél emiatt kialakulhat a függőség kockázata.

Az unió rákellenes tervének részeként az egészségügyi tisztviselők célja, hogy az uniós állampolgárok körében a dohányzás aránya a jelenlegi 25 százalékról 2025-re 20 százalékra, 2040-re pedig 5 százalék alá csökkenjen. A javaslatot az összes uniós tagállamnak jóvá kell hagynia, mielőtt jogszabályba foglalnák.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk