Milliárdokat oszt szét egy japán szupergazdag, hogy megnézze, boldogít-e a pénz

  • narancs.hu
  • 2020. január 8.

Gazdaság

Twitter-követői körében végez kutatást Maezava Juszaku.

Egymilliárd jent (2,7 milliárd forintot) oszt szét Twitter-követői között egy "társadalmi kísérlet" keretében Maezava Juszaku japán milliárdos, hogy megnézze, boldogabbá teszi-e a felhasználókat a pénz.

A fejenként 1 millió jennel (2,7 millió forinttal) gazdagodó 1000 embert azon követői közül választja ki véletlenszerűen a milliárdos, akik megosztották egy január 1-jei Twitter-bejegyzését.

"Ez egy komoly társadalmi kísérlet" - mondta Maezava, hozzátéve, hogy reményei szerint a kezdeményezés a tudósok és a közgazdászok érdeklődését is felkelti.

A 44 éves üzletember, aki tavaly novemberben 900 millió dollárért adta el a Zozo online divatkereskedését, elmondta, hogy rendszeres felmérésekkel fogják nyomon követni a kiosztott pénzek hatását.

Maezava, aki a SpaceX 2023-ra tervezett Hold-körüli utazásának első magánügyfele, szívesen költ drága műtárgyakra és sportautókra, de előszeretettel foglalkozik olyan elméletekkel, mint például egy pénz nélküli világ gondolata.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?