Nagy Márton: Jobban kell félnünk a globális gazdasági visszaeséstől, mint az inflációtól

  • narancs.hu
  • 2022. július 5.

Gazdaság

A miniszter szerint az infláció jelentős részben külső eredetű.

Nagy Márton a Magyar Nemzetben kedden közölt véleménycikkében figyelmeztetett globális gazdasági visszaesésre, amit szerinte a nyugati gazdaságoknak az infláció visszaszorítása érdekében hozott elhibázott döntései okoznak. A magyar kormány persze jó úton jár, hiszen „felismerte, hogy az infláció hatásaitól meg lehet védeni a magyar embereket.”

A gazdaságfejlesztési miniszter cikkében kiemelte: „a háború és a háborús infláció már velünk van, amelyek anélkül is munkanélküliség veszélyével fenyegetnek, hogy tudatosan recessziót idézne elő a fejlett világ”. Nagy Mártont ezzel arra utalt, hogy az Egyesült Államok gazdasági döntéshozói úgy gondolják, az infláció visszafogásának érdekében mesterséges recessziót kell előidézni. A miniszter szerint mindez a dollár erősödésének is lendületet ad, ami pedig minden más valuta gyengülését idézi elő. Az amerikai gazdaságpolitikával szemben a gazdaságfejlesztési miniszter szerint Európának egészen másproblémákkal kell szembenéznie. Nagy Márton úgy fogalmazott: „A kontinens teljesen felesleges szankciós háborúba lavírozta magát, ami súlyosbítja az energiaválságot, illetve az inflációt.” Hozzátette, mivel a háborúhoz közeli országok esetében az infláció általában magasabb, Magyarországon is jelentős részben háborús inflációról lehet beszélni, aminek nyolcvan százaléka külső eredetű.

Bár a gazdaságfejlesztési miniszter úgy véli, a „magyar tapasztalat” megmutatta, kevés olyan jó nemzetközi gyakorlat létezik, mint az ársapkák modellje, „amely végül nem a vállalatok jövedelmeit növelné tovább”, a „nagyobb kihívás” szerinte még előttünk áll. Mivel „a fejlett világnak tényleg sikerült recesszióba manővereznie önmagát”,

a globális recessziótól szerinte ma már jobban kell félni, mint az inflációtól.

A miniszter hozzátette, míg Amerika és Németország is recesszióba kerülhet 2023-ban, itthon valószínűleg sikerül elkerülni ezt, de a gazdasági növekedés erősen lassulhat a jövő évben.

Nagy Márton háborús inflációról ír, cikkének végén pedig úgy fogalmaz: „a béke megteremtése az infláció letörésének egyetlen hatékony és egyben olcsóbb módja, mint maga a mesterséges recesszió öncélú és káros előidézése”. Ezzel szemben – ahogy arra a Telex is felhívta a figyelmet – a Magyar Nemzeti Bank a kamatemelésekkel maga is éppen ezt próbálja megvalósítani, a jelenlegi 10,1 százalékos infláció pedig a háború előtt már 8,3 százalék volt, amit tehát nagymértékben befolyásolnak más világpiaci folyamatok.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk