Négyezer bolt zárt be tavaly Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2024. május 28.

Gazdaság

Először csökkent 100 ezer alá az üzletek száma.

2022 második félévében 4000 kiskereskedelmi egység zárt be, így először csökkent 100 ezer alá a boltok száma – írja a Népszava. Húsz éve még 37 százalékkal több, 157 ezer üzlet működött Magyarországon. „Részben érthetetlen, ami történik, mert a reálbércsökkenés idehaza megállt” – reagált az adatokra a Népszavának a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) elnöke, Antalffy Gábor. Mint mondta, komoly koncentráció zajlik a kiskereskedelemben, és jól érzékelhető, hogy Magyarországon jelenlévő nagy kereskedelmi láncok hálózatfejlesztése megállíthatatlan.

A lap szerint boltok számának csökkenéséhez hozzájárulhatott az online kiskereskedelem térnyerése, a munkaerőhiány, a megemelkedő fizetések, az elszabaduló energiaárak, a korszerűtlen kisbolthálózat, a növekvő bérleti díjak, a kereslet visszaesése is.

Az IPOSZ elnöke, Németh László arra is kitért, hogy nagyobb városokban elvétve találni élelmiszert áruló kisboltokat, mert a nagy láncokkal számukra szinte reménytelen versenyezni. A kisboltok a kistelepülésekre szorultak vissza, ahol sok idős él, és akik számára 20–30 kilométert utazni egy közeli városba vásárolni, megoldhatatlan feladat. A kisboltok helyzetét nehezíti, hogy meglátása szerint nagykereskedelmi kiszolgálásuk romlott az elmúlt években, ezért nem ritkán kényszerülnek arra, hogy a nagy láncokhoz tartozó üzletek valamelyikében szerezzék be áruikat, ami üzletileg nem nyertes pozíció.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk