Júniustól új feltétellel árulják az állampapírt

  • MTI/narancs.hu
  • 2024. május 28.

Gazdaság

Jelenleg 740 milliárdot tartanak ilyenben a magyarok.

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható; ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) – közölte az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) az MTI-vel.

Öt éve, 2019-ben vezették be új lakossági termékként a Magyar Állampapír Pluszt, amely azonnal nagy siker lett a befektetők körében. A papír állománya 2021-22 fordulóján volt a legmagasabb, akkor meghaladta a 6300 milliárd forintot, majd az infláció emelkedésével veszített vonzerejéből. Ugyanakkor még most is több mint 740 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás van MÁP Pluszban – ismertette az ÁKK.

A MÁP Plusz első kibocsátott sorozatai hamarosan lejárnak, ezért vált szükségessé a termék megújítása a csökkenő infláció miatt – írták.

A júniustól elérhető új MÁP Plusz továbbra is ötéves futamidejű lesz, ami alatt évi 6,73 százalékos EHM-et kínál a lakossági befektetőknek. A kamatozás változatlanul sávos lesz, az első évben 6,25 százalék, majd fokozatosan emelkedve az ötödik évre eléri a 7,25 százalékot.

Vagyis a befektetőknek érdemes lesz minél tovább megtartani a papírt, hiszen annál magasabb kamatot tudnak elérni. Az eddigi jegyzés helyett adagolt kibocsátással kerülnek forgalomba a papírok, havonta indít új sorozatot az ÁKK.

Az új MÁP Plusz évente egyszer, a kamatfizetést követő öt napban névértéken, vagyis 100 százalékos nettó árfolyamon eladható lesz, ezzel megtartja egyik legnagyobb vonzerejét, a likviditást. A kamatfizetések közötti időszakban pedig a forgalmazók által jegyzett árfolyamon, illetve a Magyar Államkincstárnál változatlan feltételekkel lesz eladható az állampapír. A kamat ugyanolyan sorozatú MÁP Pluszban kerül jóváírásra, így a befektetőknek nem kell külön rendelkezniük annak sorsáról.

A MÁP Plusz megújításával párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP), az új termékre ugyanis már az első évben 6,25 százalékos kamatot kapnak a befektetők, szemben az 1MÁP 6 százalékos éves kamatával.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk